Anders consumeren

3 afvalvrije alternatieven voor wegwerp maandverband

Gepubliceerd op 23 May 2022

menstruatieslip

28/05 (gemiddelde duur cyclus/gemiddelde duur menstruatie) is het Wereld Menstruele Hygiënedag. Naar schatting gebruikt een vrouw in de loop van haar leven ongeveer 10.000 keer maandverband voor eenmalig gebruik. Dat is veel, en dat is normaal, want ze moeten vaak vervangen worden. Maar hun korte levensduur impliceert een grote productie en dus ook transport, opslag... kortom, onvermijdelijk vervuiling... om nog maar te zwijgen van hun soms dubieuze samenstelling... Naar schatting duurt het gemiddeld 500 tot 800 jaar voordat een maandverband biologisch is afgebroken. Dat is net zo lang als een plastic fles. Met dit in het achterhoofd is het verleidelijk wasbaar maandverband te overwegen. Wasbaar maandverband, menstruatiebroekjes en menstruatiecups: een beknopt overzicht en gebruiksaanwijzingen van bestaande voorstellen.

1. Het wasbare maandverband

Het wasbare maandverband, een uitstekend alternatief voor zijn wegwerptegenhanger, wordt op dezelfde manier gebruikt. Zij zijn voorzien van drukknopen en worden over de slip geplaatst. De samenstelling ervan varieert: ze kan gemaakt zijn van katoen, bamboe of een andere stof, aangevuld met een praktisch waterdicht materiaal, zoals je mag verwachten...

Hoe was ik een wasbaar maandverband?

Allereerst kan je ze het beste in de wasmachine wassen voordat je ze voor het eerst gebruikt. Als het maandverband gebruikt is, doe het dan, als je onderweg bent, in een (waterdicht) maandverbandzakje. Als je thuiskomt, spoel het in koud water (dit is belangrijk omdat heet water het bloed "kookt" en zo in de stof vastzet), met een beetje wasmiddel, terwijl je wacht om jouw volgende machine te starten. Voor de rest volstaat het de aanwijzingen op het etiket voor de wastemperatuur te volgen en ze vervolgens aan de lucht te laten drogen. Easy peasy, toch?!

wasbaar maandverband

Wasbaar maandverband - Imse Vimse

Hoeveel wasbaar maandverband moet ik per dag gebruiken?

We raden aan om je maandverband even vaak te vervangen als je wegwerpequivalent, d.w.z. om de 3 à 4 uur, plus ééntje voor de nacht. Om op gang te komen en je tijdens jouw cyclus te beschermen, kan je dus het beste een tiental wasbare maandverbanden voor overdag en drie of vier voor 's nachts aan te schaffen. Maar deze cijfers zullen afhangen van hoe vaak je wast. Heel praktisch: wasbare maandverbandkits, om een goede start te maken en jezelf in één keer goed uit te rusten.

Welk wasbaar maandverband te gebruiken na de bevalling?

Hoe zit het met jonge moeders? Het Britse merk Cheeky Wipes heeft aan hen gedacht en biedt speciaal wasbaar maandverband voor zwangere vrouwen aan. Welk model je ook kiest, je kan het beste een groot, sterk absorberend kompres kiezen.

Mama Complete Set Wasbare Maandverbanden - Cheecky Wipes

2. Menstruatiebroekjes


De menstruatieslip is net zo gemakkelijk in gebruik als een klassieke slip, met een geïntegreerd absorptiemiddel. Iets duurder, maar zo comfortabel, is het de voorkeursoplossing voor tieners, omdat het discreet, eenvoudig en betrouwbaar is. Je zou bijna vergeten dat je ongesteld bent! Ze zijn ook een goede aanvulling op bijvoorbeeld menstruatiecups.

Hoe menstruatiebroekjes wassen?

Een beetje zoals het wasbare maandverband: door het te wassen in koud water met een beetje wasmiddel, terwijl je wacht om de volgende machine te starten en door de aanbevelingen op het etiket in acht te nemen.

Hoeveel menstruatiebroekjes per dag?

Dat is het grote voordeel, u kunt ze om de 8 of 12 uur verwisselen, afhankelijk van het debiet en het absorptievermogen van het inlegkruisje.

menstruatiebroekjesMenstruatieslip Almond - Cheecky wipes

3. De menstruatiecup

Nauwer aansluitend bij de tampon, is de menstruatiecup een inwendige bescherming. Het wordt in de vagina geplaatst en in plaats van de stroom te absorberen zoals de tampon, zal het deze "opvangen". Er kan ongeveer 30 ml in, dat is veel. Er is dus geen risico van overlopen. Het nadeel zit hem in het begin: de beker kan moeilijk hanteerbaar lijken terwijl je eraan gewend bent, maar als je er eenmaal aan gewend bent, zult je ongetwijfeld het comfort en het gebruiksgemak ervan waarderen.

Goed om te weten: ook als hij niet vol is, is het belangrijk om je menstruatiecup minstens 3 keer per dag te legen en schoon te maken, om Toxic Shock Syndrome (TSS) te voorkomen. Om dezelfde reden kan de menstruatiecup 's nachts niet worden gebruikt. Gebruik in dat geval een menstruatiebroekje of een speciaal wasbaar maandverband voor de nacht.

Hoe moet ik een menstruatiecup wassen?

De beker moet vóór het eerste gebruik, alsmede vóór en na elke cyclus, worden gesteriliseerd door hem enkele minuten in kokend water te dompelen of door een sterilisator te gebruiken.

Maak tijdens uw menstruatie uw cup na elk gebruik schoon met water en een milde zeep, zoals intieme reinigingsgel (goed uitspoelen). Raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing die bij uw beker is geleverd om alles te weten te komen over het model dat u hebt gekozen.

Hoeveel menstruatiecups per dag?

Het grootste voordeel van de menstruatiecup is dat je er maar één nodig hebt, want hij kan meteen gewassen en hergebruikt worden! Gemiddeld gaat een goed onderhouden menstruatiecup ongeveer 10 jaar mee. Vergeet niet om het minstens om de 8 uur grondig schoon te maken, met bijzondere aandacht voor kleine hoekjes en verhoogde details (eventuele inscripties, enz.).

menstruatiecup

Menstruatiecup + doosje - Feminine

Veel ontdekkingsplezier!

menstruatieslip

Ga terug

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt