Anders consumeren

Biosolis Persbericht - antwoord op Test Aankoop

Gepubliceerd op 29 June 2022

Persbericht van Biosolis naar aanleiding van de Test Aankoop enquête gepubliceerd op 13/06/2022


Dit persbericht wordt gedeeld door Sebio met de toestemming van Biosolis

Beste,

Zoals u weet, bieden wij innovatieve en relatief unieke zonneproducten aan.

Het op de markt brengen van een biologisch of conventioneel zonnebrandproduct vereist de uitvoering van een hele reeks testen en het opstellen van tal van veiligheidsdossiers.

BIOSOLIS is een pionier op het gebied van biologische zonnebrandmiddelen. Sinds de oprichting hebben we er dagelijks aan gewerkt om een effectieve en state-of-the-art zonbescherming te kunnen garanderen.Aangezien onze producten worden verkocht in de VS en Canada, hebben we besloten om strengere procedures in te voeren dan diegene die in Europa worden opgelegd. Dit type product vereist daar OTC-registraties (Over The Counter) en moet worden onderworpen aan uiterst strenge FDA-tests (Food and Drug Administration).

De zonbescherming van onze producten wordt verzekerd door 2 soorten minerale filters: zinkoxide en/of titaniumdioxide (alleen of gecombineerd). Deze 2 minerale filters werken niet zoals de conventionele filters die worden aangetroffen in de meeste zonnebrandproducten die in Europa worden verkocht (avobenzone, enz.).

Om het niveau van de beschermingsindex te bepalen, voeren we testen uit tijdens de ontwikkeling van onze producten. Zodra de formule is afgerond, lanceren we de officiële SPF- en UVA-testen. In Europa zijn 2 testen nodig om zonbescherming te valideren :

- De SPF (UVB)-test, die IN VIVO (op mensen) moet worden uitgevoerd

- De UVA-test, die in het laboratorium moet worden gedaan (IN VITRO)

We voeren deze 2 testen systematisch uit voor elk van onze formules.

Een paar jaar geleden kwamen de grote «conventionele» zonnespelers in Europa samen met laboratoria om 2 ISO-normen op te stellen om de marketing van hun producten te vergemakkelijken :

- De ISO24444-standaard is gemaakt om IN VIVO het SFP-niveau (UVB) te bepalen

- De ISO24443-standaard om IN VITRO de UVA-waarden van hun producten te meten.

Onder deze grote spelers bevinden zich COTY, L’Oréal, LVMH en anderen. Deze normen worden aanbevolen en hoeven niet per se te worden gebruikt voor het op de markt brengen in EUROPA.

Deze normen zijn zinvol om de indexen van conventionele zonnebrandproducten te controleren, omdat deze filters allemaal op dezelfde manier werken (UV-absorptie). Maar sinds hun oprichting zijn er merken als BIOSOLIS ontstaan. Deze “biologische” merken gebruiken andere soorten zonnefilters : “minerale filters”. In tegenstelling tot conventionele filters die de huid binnendringen om de transformatie/absorptie van UV mogelijk te maken, blijven onze filters op het huidoppervlak en reflecteren UV (zoals microspiegels). ). De bescherming tegen de zon die wordt opgewekt door minerale filters heeft dus niets te maken met die van «conventionele chemische» filters. Het is daarom essentieel om indien nodig geschikte analysemethoden te gebruiken, anders zijn de verkregen resultaten niet correct (altijd neerwaarts). Dit is het geval voor de ISO24443-norm die IN VITRO de UVA-beschermingswaarde van een zonnebrandproduct bepaalt.

Het is aangetoond dat door het gebruik van deze ISO24443-standaard op producten met minerale filters, de verkregen resultaten systematisch lager waren dan de werkelijkheid (waarden verkregen IN VITRO altijd lager dan de waarden verkregen IN VIVO). Een IN VITRO ISO24443-test is alleen interessant als deze een waarde bepaalt die identiek is aan een IN VIVO-test – anders is de test niet afdoende.

In het geval van organische minerale zonnefilters is deze ISO24443-norm echter niet van toepassing.

Sommigen zullen u vertellen dat sommige producten op basis van minerale filters erin slagen om een correct niveau van UVA-bescherming te bieden volgens de ISO24443-norm. Dit is natuurlijk heel goed mogelijk, maar dat betekent niet dat degenen die dat niet doen, slecht zijn of zich niet aan de regels houden.

Europese regelgeving adviseert om een IN VITRO-test te gebruiken om de UVA-waarde van een zonnebrandproduct te bepalen. Wat we doen. Maar het lijkt erop dat de regels in België veranderd zijn. We gebruiken de ISO24443-standaard niet omdat deze niet het juiste UVA-niveau bepaalt. Anderzijds gebruiken we een andere IN VITRO-methode, die een UVA-waarde bepaalt in correlatie met de verkregen IN VIVO-waarde (wetenschappelijke publicatie van 09/2021).

Met betrekking tot het UVB-niveau (SPF-index aangegeven op de verpakking) raadt Europa een IN VIVO-methode aan, wat we systematisch doen.

We hebben besloten om de FDA-standaard te gebruiken voor internationale registratiekwesties omdat de ISO24444-standaard buiten Europa niet wordt geaccepteerd. Dit was ons tot nu toe nooit verweten. We verkopen in de VS, waar de FDA-standaard de enige geaccepteerde standaard is, omdat zonnebrandproducten in de VS als OTC worden beschouwd. Ze worden daarom niet als cosmetische producten beschouwd. In de VS zijn er strengere regels, in Europa daarentegen hebben we het alleen over Aanbevelingen en daarom is alles onderhevig aan interpretatie.

Naast deze «aanbevolen» testen, voeren we ook controle SPF-testen uit gedurende de levensduur van onze producten. Deze testen worden uitgevoerd in laboratoria (IN VITRO) waardoor we ervoor kunnen zorgen dat de producten conform blijven. Tot op heden hebben we bij de honderden uitgevoerde testen nog nooit problemen gehad.

Naast deze SPF/UVA-testen zorgen wij voor de homogeniteit van de dispersie van de filters in onze producten. Inderdaad, als we met minerale deeltjes werken, moeten we ervoor zorgen dat de dispersie van deze deeltjes uniform is in onze preparaten. Daarom samplen we producten aan het begin en einde van de lijn om het % aanwezige filters te meten.

Vandaag hebben we te maken met een aanval op onze producten die volledig onterecht is. We hebben al onze testen en gegevens aan de FOD (Volksgezondheid) doorgegeven.

Een zonneproduct is goed of niet. Het kan niet goed en dan slecht zijn. U kunt geen SPF10 krijgen, dan een SPF30 op een analyse van één en hetzelfde lot. Als dit gebeurt, is er een probleem met de uitgevoerde test. Dit is echter wat er vandaag gebeurt, onze testresultaten zijn allemaal correct.

BIOSOLIS is een merk dat zich al meer dan 10 jaar inzet voor bescherming tegen de zon. We hebben niet gewacht tot greenwashing ons duidelijk maakte hoe belangrijk het is om natuurlijke producten te gebruiken zonder hormoonontregelaars en die het milieu respecteren.

Zoals vaak is het de eerste die innoveert of buiten de gebaande paden denkt die geviseerd wordt maar we zijn overtuigd van de verdiensten van ons avontuur en vooral van de kwaliteit van onze producten.

Naar aanleiding van onze hoorzitting met de FOD (Volksgezondheid), moeten we helaas 3 van onze producten als «voorzorgsmaatregel» in quarantaine plaatsen.

Ik herinner u eraan dat onze producten in de VS als OTC-product worden verkocht.We moeten ons eraan onderwerpen, ook al betwisten we sterk wat ons wordt beschuldigd, maar de druk lijkt erg belangrijk voor de FOD (Volksgezondheid).

We zullen er alles aan doen om het probleem zo snel mogelijk op te lossen,

Bedankt voor uw steun,

Cédric Mourlon

Ga terug

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt