Baby & kind

Borstvoedingsthee: waarom drink je het en wanneer begin je er best mee?

Gepubliceerd op 27 April 2022

Als je je opmaakt om het grote avontuur van borstvoeding te beginnen, stel je jezelf waarschijnlijk veel vragen, zoals: Zal ik genoeg melk hebben? Hoe weet ik wat ik in een borstvoedingshulpmiddel moet zoeken? Is Weleda borstvoedingsthee geschikt voor gebruik tijdens de zwangerschap? Wanneer moet ik beginnen met het drinken van borstvoedingsthee? Esmeralda, onze Baby Ambassadeur, deelt haar mening en ervaring met ons.

Hoe bereid je je voor op borstvoeding en wanneer begin je?

Er is geen gouden regel, er is geen verplichting (Oef! Dan voel je je minder schuldig, nietwaar? ;) De natuur heeft alles voorzien.

Vrouwen worden zo belaagd door dictaten over wat ze met hun lichaam moeten doen (schoonheid, gezondheid, enz.) dat we niet nog een laag van "plichten" rond borstvoeding moeten toevoegen...

Als je echter een voorstander bent van "probeer het maar als het helpt", zoals ik, kan je een aantal goede adviezen opvolgen voor jou en je baby:

  • Slaap goed en neem voldoende rust: het is niet de borstvoeding die je moe maakt, maar het gebrek aan slaap
  • Eet goed: want je melk zal rijker zijn als uw voeding gezond en gevarieerd is
  • Goed gehydrateerd blijven: dit is voor mij het gemakkelijkste advies om op te volgen en het advies waarover ik jullie wil vertellen

Welke drankjes zijn goed voor de borstvoeding?

Er bestaat geen magisch elixer, maar er zijn wel voedingsmiddelen om te beperken of te vermijden tijdens de zwangerschap (zoals cafeïne, energiedrankjes, witte tonijn, alcohol...*) en "hulpmiddeltjes" om te gebruiken tijdens de zwangerschap en de borstvoeding.

Borstvoedingsthee -Weleda

Ik was er al aan gewend thee te drinken in plaats van koffie of frisdranken met cafeïne, en geleidelijk aan ben ik overgeschakeld op kruidenthee, die minder opwindend en beter verteerbaar is. Ik koos ingrediënten die de borstvoeding bevorderden, zoals venkel en fenegriek in bulk, of ontspannend waren, zoals kamille en verbena (die ook nuttig zijn bij melkkolieken).

Maar laten we eerlijk zijn, ik hield van het gemak van een reeds samengestelde en voldoende gedoseerde kruidenthee zoals de biologische borstvoedingsthee van Weleda, die al deze ingrediënten bevat. Ik ben geen fan van de anijssmaak, dus mengen met de verbena verzachtte de smaak. Bovendien was ik al overgeschakeld op biologische voeding voordat ik kinderen had en Weleda is een van de oudste en meest betrouwbare merken op de markt.

Je kan deze Weleda thee beginnen gebruiken zodra je zwanger bent en tijdens de borstvoeding. Omdat te veel slecht is voor alles, mag je de aanbevolen hoeveelheid van 3 tot 4 kopjes per dag niet overschrijden. Als je een andere thee kiest, controleer dan de informatie op de verpakking, vooral om te weten wanneer je de thee kunt gaan gebruiken.

Borstvoedingsthee en koliek of reflux

Ik herinner me geen problemen met gastro-oesofageale reflux (GERD) bij mijn eerste, maar bij mijn tweede moest ik 's nachts verschillende keren de lakens verschonen. Zijn braakmomenten waren indrukwekkend en verontrustend.

Je moet weten dat, tenzij medisch anders geadviseerd, water niet mag worden geïntroduceerd voor 6 maanden, dus het geven van kruidenthee aan een baby met reflux of koliek wordt niet aanbevolen. Aan de andere kant komt alles wat JIJ consumeert in je melk terecht, dus nam ik vroeger zelf thee of voedingssupplementen op basis van venkel, waarvan bekend is dat ze helpen bij het kalmeren van winderigheid en kolieken bij baby's. In aanvulling op een paar kleine technieken hier:

Mijn top 3 methoden om GERD bij baby's te helpen kalmeren

  1. Zorg voor een geschikte borstvoedingshouding, waarbij de mond van de baby hoger ligt dan zijn buik.
  2. Verhoog de baby tijdens het verschonen en slapen door een opgerolde badhanddoek onder het aankleedkussen en de wiegmatras te schuiven.
  3. Draag de baby voor borstvoeding en dutjes. Er zijn veel verschillende manieren om pasgeboren baby's te dragen, maar de ringsling is naar mijn mening de gemakkelijkste optie om aan te passen voor borstvoeding en om een baby snel in te schuiven om te boeren of een dutje te doen.

draagdoek

Sling draagdoek - Néobulle

Ik zou zeggen dat reflux in het algemeen zeldzamer is bij baby's die borstvoeding krijgen, omdat moedermelk beter is aangepast aan hun spijsverteringsstelsel dan dat van andere zoogdieren, maar aarzel nooit een gezondheidsdeskundige te raadplegen als je vragen of zorgen hebt. Hij of zij zal je kunnen geruststellen en een passende oplossing kunnen bieden.

Zet jezelf niet onder druk.

Onthoud dat de ergste vijand van borstvoeding en ouderschap in het algemeen stress is! Borstvoeding geven is een mooi project, een mooie intentie en de natuur heeft ons gevormd om het te bereiken, maar soms lukt het niet, ondanks al onze inspanningen. Laten we dus onthouden, terwijl we aan onze borstvoedingsthee nippen, dat wat de baby het meest nodig heeft, serene ouders zijn en geen perfecte ouders :)

Je moet ook weten dat als je je eerste baby niet (voldoende) borstvoeding hebt kunnen geven, niet alles verloren is, want borstvoeding geven gaat vaak gemakkelijker de tweede keer. Dit komt doordat de melkklier de zwangerschap "onthoudt" en de volgende keer sneller meer melk produceert, zo blijkt uit recente studies.

Borstvoedingsscompressen

Wasbare borstvoedingscompressen - Imse Vimse

Dit was mijn persoonlijke ervaring, ik produceerde zelfs overmatig totdat de hormonen zich reguleerden. Trouwens, die zoogkompressen die ik meerdere keren per dag gebruikte, behoedden me ervoor dat mijn kleren nat werden, wat gênant kan zijn op het werk of in het openbaar. Persoonlijk vond ik het "droog blijven" effect het mooist, maar aarzel niet om op zoek te gaan naar het model dat het best bij jou past: er zijn verschillende wasbare modellen in verschillende materialen: katoen, wol, zijde...

Kortom, alles heeft een oplossing dus "stay cool" en "stay hydrated" :)

Tot ziens!

Esmeralda

Wie is Esmeralda

---

* Bron : naitreetgrandir.com

Weleda borstvoedingsthee

Ga terug

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt