Duurzaam spelen

Buiten spelen? Alleen maar voordelen!

Gepubliceerd op 2 March 2023

ontdek onze categorie buitenspeelgoed

Waarom buiten spelen? En welke activiteiten moet je buiten doen? Hier is een kleine test: sluit je ogen en denk aan drie prettige speelmomenten uit je kindertijd, en open dan je ogen weer. Is dat het? Ik durf te wedden dat minstens twee van die drie herinneringen buiten waren. Misschien heb ik het mis... maar ik ben ervan overtuigd dat buiten spelen een onuitputtelijke bron van plezier is voor kinderen, en een bron van voordelen voor hun gezondheid en ontwikkeling.

Buitenspelen is goed voor de gezondheid.

Feit is dat kinderen steeds minder buiten spelen. Daar zijn verschillende redenen voor: de angst van ouders dat er iets gebeurt, onze hectische levensstijl, de alomtegenwoordigheid van schermen, tijdgebrek, enz. Wat de redenen ook zijn, het is jammer, want buitenspelen is alleen maar goed voor kinderen en volwassenen.

Trybike Tricycle rose

Tricycle Trybike 2-en-1 vintage rose

Allereerst is buiten spelen goed voor de gezondheid. Als je het zo zegt, klinkt het vanzelfsprekend en dat weten we allemaal, maar als je de tijd neemt om je in de materie te verdiepen, besef je alle voordelen van een buitenactiviteit...

Door zich buiten te vermaken, zullen kinderen gemakkelijker de grenzen begrijpen van wat ze kunnen doen zonder zichzelf in gevaar te brengen. Ze zullen leren de risico's in te schatten die verbonden zijn aan de situaties waarmee ze te maken krijgen. De verwerving van deze begrippen in volledige onafhankelijkheid zal op lange termijn leiden tot een groter vertrouwen in zichzelf en in hun capaciteiten in het algemeen.

Jokari en bois - Vilac

Jokari spel in hout - VILAC

Ook al besef je het niet, een uur (actief) buiten spelen staat gelijk aan een uur sporten. Net zo rijk aan gezondheidsvoordelen, alleen lijkt het minder beperkend en leuker. Een kind dat veel buiten speelt, heeft minder kans op overgewicht dan een kind met een zittende levensstijl.

Door zich buiten te wagen, en dus vies te worden, worden kinderen op natuurlijke wijze geconfronteerd met bacteriën en levende dingen in de natuur (insecten en dieren, planten, enz.), wat zal bijdragen tot de ontwikkeling van hun immuunsysteem. De zonnestralen  zullen het kind helpen vitamine D op te nemen.


Buiten spelen: de beste manier om sociale vaardigheden te ontwikkelen...


Door nieuwe vriendjes te ontmoeten door op straat, in het park of op het strand te spelen, zal het kind waarschijnlijk veel plezier beleven. Zo leuk dat ze misschien niet eens merken dat ze leren in een groep te leven en samen te werken. Een beetje verwijderd van de aanwezigheid van volwassenen zal hij gemakkelijker vrienden maken en leren omgaan met anderen, (goed) winnen, (beter) verliezen, conflicten beheersen. Kortom, hij zal sociale vaardigheden ontwikkelen die hem zijn hele leven van pas zullen komen.

Set d'exploration Bessie LiewoodBESSIE Ontdekkersset- LIEWOOD

Buiten spelen zal het kind eindelijk uitnodigen om zijn of haar fantasie te gebruiken en te ontwikkelen, wat alleen maar gunstig kan zijn voor toekomstige besluitvorming en probleemoplossing.

Aarzel niet, nu het warm weer wordt, van de gelegenheid gebruik te maken om uw jonge avonturier of uw kleine piraat voor te stellen in zijn of haar meest comfortabele en bestendige kleren te springen en zelf te gaan experimenteren, in de tuin of in het park. De kans is groot dat uw kind van zijn avonturen terugkomt met een glimlach op zijn of haar gezicht en veel herinneringen.

Fijne ontdekkingen en vooral veel plezier!


Buitenspeelgoed

Ga terug

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt