Anders consumeren

Bulk: 5 stappen om jezelf uit te rusten met potten, herbruikbare zakken...

Gepubliceerd op 25 April 2022

Ah table!

Het is geen geheim meer dat plastic niet zo lief is voor de planeet. Er worden steeds meer Zero Waste alternatieven ingevoerd om zoveel mogelijk van het gebruik ervan tegen te gaan (verbod op plastic wegwerptasjes in de supermarkt ten voordele van milieuvriendelijke en duurzame herbruikbare tassen en overal plastic rietjes...). Steeds meer winkels bieden ook fruit, groenten, brood, zaden, specerijen, zetmeel, enz. in bulk aan, wat stilaan deel gaat uitmaken van onze consumptiegewoonten, maar hoe werkt bulk nu eigenlijk? Sommigen hebben de sprong reeds lang gewaagd, anderen aarzelen, en nog anderen zouden wel willen beginnen maar weten niet waar te beginnen. Als je tot die laatsten behoort, zijn hier een paar tips en tricks om je te helpen jouw zaken op orde te krijgen, zodat je in bulk kunt winkelen.

1. Zoek uit wat er in jouw omgeving beschikbaar is om in bulk te kopen


Toen ik in bulk wilde gaan kopen, begon ik informatie in te winnen, of liever gezegd mijn ogen te openen om te zien wat er allemaal mogelijk was om in bulk te kopen. Ik ging naar een paar gespecialiseerde winkels, ik bekeek de winkels in mijn onmiddellijke omgeving anders, met mijn nieuwe "zero waste"-bril.

Conclusie? Ik was echt verrast door de omvang van het aanbod, zelfs dicht bij mijn huis (ik woon echt niet in een grote stad). Natuurlijk is er de supermarkt, waar fruit en groenten in bulk verkrijgbaar zijn. Uiteraard zijn er grootwarenhuizen, die overal opduiken (en dat is goed), maar ik realiseerde me ook dat het heel goed mogelijk was om je bakjes naar de kaaswinkel, de bakker, de markt te brengen, en zelfs naar kleine plaatselijke producenten, die rechtstreeks aan de consument verkopen... zonder lokale initiatieven te vergeten, zoals de Groupements d'Achats Communs (GAC), bijvoorbeeld.

2. De balans opmaken van mijn consumptiegewoonten

Toen ik eenmaal kon zien wat er in huis beschikbaar was, opende ik de ene na de andere kast, om in wat ik gewoonlijk consumeer, alles te vinden wat ook in bulk kan worden gekocht. En ook hier is er geen gebrek aan keuze: kaas, brood, fruit en groenten, pasta, thee, rijst, suiker, chocolade, zaden, noten, koekjes, specerijen, granen...

Merk op dat veel (ecologische) huishoudelijke gebruiksvoorwerpen en accessoires ook zonder verpakking bestaan en dus ook in de categorie "bulkproducten" vallen: houten keukengerei, haarborstels, groenteborstels, enz.

Toen dit overzicht eenmaal klaar was, stopte ik al deze informatie in een klein hoekje van mijn hoofd, zodat ik het er weer uit kon halen op de dag dat mijn afwasborstel de geest geeft, of de laatste chocoladereep is opgegeten (oh nee!).

Herbruikbare zakjes

Herbruikbare katoenen zakjes - Ah! Table

3. Mezelf uitrusten naar mijn behoeften

De volgende stap was om actie te ondernemen, om mezelf de nodige houvast te geven om deze nieuwe gewoonten in te voeren, in overeenstemming met mijn werkelijke behoeften. Ik had het volgende nodig:

Ecologische herbruikbare stoffen tassen

Ik heb het hier al eerder over gehad: glas is echt geweldig! Maar, ja, het is vrij zwaar en, ja, het breekt. Niet perfect om te winkelen. Daarvoor heb ik zeker gekozen voor herbruikbare boodschappentassen. Ideaal ademend en in alle maten om mijn zaden, groenten, pasta, rijst... te kopen. Ook perfect voor brood en gebak, maar ook om mijn zelfgemaakte koekjes en snacks, enz. mee te nemen.

De herbruikbare biokatoenen tassen van Ah! Table! zijn superpraktisch voor alles: wasbaar, licht, goedkoop, opvouwbaar, stevig maar toch een beetje doorzichtig om de inhoud gemakkelijk te herkennen... Elke maat heeft zijn eigen kleur touw om ze gemakkelijk van elkaar te kunnen onderscheiden EN hun gewicht staat op het etiket, om het leven van iedereen gemakkelijker te maken bij het afrekenen van hun aankopen. Ik heb er altijd een of twee bij de hand, voor het geval ik onverwacht iets moet kopen tijdens een ongeplande boodschap.

Herbruikbare zakken om in te vriezen

De glazen bewaarschaal is een must voor kaas en andere gekoelde levensmiddelen. Een alternatief is de zeer lichte, herbruikbare, waterdichte diepvrieszak voor dingen die ik van plan ben in te vriezen. Ik neem ze allebei mee als ik verse producten nodig heb.

wasbare diepvrieszak

Wasbare diepvrieszak Blauw - Green clothes

(Glazen) flessen voor vloeistoffen en (glazen) potten in alle maten

Zeer goed voor droog voedsel. Hier was recup echt wel aan de orde, aangezien ik mijn eerder aangekochte glazen potten kon gebruiken (denk maar aan confituurpotten, glazen bokalen van tomatensaus,...). Voor de rest  vroeg ik mijn familie hetzelfde te doen in plaats van ze weg te doen, ze voor mij bij te houden. Ik ben ook gevallen voor een paar stapelbare glazen dozen, die ik in het zicht in de keuken laat staan, gevuld met voedsel dat ik vaak gebruik.

Glazen bewaarpotten

Set van 3 glazen bewaarpotten - Pebbly

4. Nooit de deur uit zonder boodschappenlijstje.

Het lijkt vanzelfsprekend, maar tot voor kort was het dat niet voor mij. Het boodschappenlijstje, beste vriend van de verstrooiden, is ook een echte goede partner om onnodige aankopen te vermijden. Ik schrijf alles op wat ontbreekt in het huis als de voorraad opraakt.

Persoonlijk neem ik ook elke week 15 minuten de tijd om de menu's voor de maaltijden van de volgende week uit te werken, zodat ik vrijwel precies weet welke ingrediënten ik nodig zal hebben. Die 15 minuten worden snel terugverdiend als ik eenmaal op weg ben: geen aarzeling, ik hoef niet ter plaatse na te denken en geen verspilling: ik neem alleen mee wat ik nodig heb (qua producten en hoeveelheden). Natuurlijk ben ik niet immuun voor hoofdpijn als ik daar eenmaal ben ( zie de reeds genoemde chocolade).

Met mijn boodschappenlijstje kan ik de juiste bakjes meenemen als ik boodschappen ga doen.

5. Hou je oren en ogen open

Het is ook een goede gewoonte om in de gaten te houden wat er om ons heen gebeurt. Zelf houd ik altijd mijn oren open, op zoek naar goede (nieuwe) adresjes waar je in het groot kunt kopen, maar ook naar goede ideeën om het gebruik van plastic te beperken. Een (goed) voorbeeld: de kit om schoonmaakproducten te maken voor het huis van de La droguerie ecologique, een DIY pakket om die Zero waste levensstijl helemaal door te trekken.

Starterkit ecologisch huishouden - La droguerie Ecologique

Fijne ontdekkingsreis door de wondere wereld van het bulk-kopen!

Emilie

Ga terug

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt