Baby & kind

De 5 weldadige eigenschappen van calendula voor babyverzorging

Gepubliceerd op 28 March 2022

Babyshampoo calendula

Calendula, of "goudsbloem", of "Calendula Officinalis", is een bloem van de Asteraceae-familie. Door zijn mooie helder oranje kleur en zijn beschermende en herstellende eigenschappen voor de huid heeft hij een voorkeursplaats veroverd in zowel siertuinen als tuinen gewijd aan geneeskrachtige planten. Hydraterend, verzachtend, kalmerend, regenererend, genezend... De kwaliteiten ervan zijn talrijk en worden bijzonder gewaardeerd in verzorgingsproducten voor jonge kinderen. Calendula wordt gebruikt in een groot aantal bereidingen: olie, reinigingscrème, zeep, smeersel, zonnebrandcrème, zalf... en zelfs in geïmpregneerde doekjes. Dus wat zijn de 5 belangrijkste voordelen van calendula voor baby's?

1. Calendula om de huid te beschermen

Jonge ouders stellen zich vaak de vraag: wat te kiezen als babywasje? Het is niet gemakkelijk, vooral omdat er zo veel keuze is! Meestal als gevolg van externe factoren, zoals water, zon, wind of kou, kan de prille babyhuid snel droog en dus kwetsbaar worden. De huid heeft echter een essentiële beschermende rol te spelen en aangezien de zeer fijne huid van peuters nog niet klaar is om zich te verdedigen tegen agressie van buitenaf, is het belangrijk om haar goed te verzorgen. Hier komt calendula om de hoek kijken, waarvan de verzachtende en beschermende werking de opperhuid zal helpen door haar te beschermen, terwijl zij de nodige rijpheid verwerft om haar verschillende functies ten volle te vervullen, met name die van weerstand tegen temperatuurschommelingen. De Weleda calendula baby wascrème heeft het voordeel dat het zowel het lichaam als het haar verzorgt, waardoor het gemakkelijker te ontwarren is. Een echte allrounder voor de verzorging van jouw kleine hartendief.

Calendula babyshampoo

Babyshampoo Calendula - Weleda

2. Calendula tegen roodheid en kleine huidirritaties

Aangezien de huid van een kleine baby een lagere zuurtegraad heeft dan die van een volwassene, zal zij gemakkelijker geïrriteerd raken... Zoals we hebben gezien, is de huid van een baby bijzonder kwetsbaar. Het wordt ook vaak op de proef gesteld, vooral in de stuitstreek, die vaak aan vocht wordt blootgesteld, maar dat niet alleen. Alle avonturen die baby op een dag beleeft, kunnen zijn huid soms irriteren en een gevoel van onbehagen opwekken. De verzachtende en herstellende eigenschappen van calendula-extract helpen de huid te regenereren, reden waarom het in een groot aantal luiercrèmes wordt gebruikt. Calendula is ook door de WHO erkend voor haar werking tegen huidirritaties.

Voordelen calendula baby

Billencrème Calendula - Tidoo

3. Calendula tegen melkkorstjes


In deze situatie moet je echter zeker zijn dat het effectief gaat om een reactie die wordt veroorzaakt door een goedaardig talgoverschot op de hoofdhuid, dat over het algemeen verschijnt en verdwijnt voordat het kind 6 maanden oud is: de veroorzaakte onrust zal dan slechts esthetisch zijn. Niet te verwarren met eczeem, dat te wijten is aan een allergie of overgevoeligheid van de huid en gepaard zal gaan met andere symptomen bij de baby, zoals jeuk*: dit moet behandeld worden. Raadpleeg eerst een arts, zodat je zijn mening kan vragen en daarnaar kan handelen. Als het inderdaad gaat om seborrheïsch eczeem, beter bekend als "wiegmuts", dan kan calendula-olie helpen om ze sneller te laten verdwijnen, hoewel ze uiteindelijk vanzelf zullen verdwijnen. Eén goede raad: niet krabben! Breng in plaats daarvan calendula toiletolie aan op de aangetaste plekken en laat het inwerken. De olie zal de kleine korstjes losmaken en je kan dan gewoon een milde shampoo gebruiken om ze te verwijderen. Borstel het haar indien nodig voorzichtig met een zachte babyborstel.

babyshampoo calendula

Baby haarborstel - Nobodinoz

4. Calendula om muggenbeten te verzachten

Zodra de mogelijkheid van een allergische reactie is uitgesloten, is een muggenbeet slechts een vervelend klein dingetje. Helaas zal je kleine schattebout midden in de zomer niet gespaard blijven en ook hij zal het op prijs stellen zo snel mogelijk te worden verzorgd. Calendula zal helpen, omdat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft... Het is natuurlijk beter om te voorkomen dan te genezen, bijvoorbeeld door een afweermiddel of een geschikt muggennet te gebruiken... maar wat moet je doen als je een muggenbeet op de huid van jouw baby tegenkomt? Was het getroffen gebied met water en zeep en breng vervolgens een verzachtende calendula-gel aan die geschikt is voor baby's. Jouw kleine spruit zal de beet snel vergeten en binnen de kortste keren terug smilen.

insectenroller calendula baby

Insectenbeten roller - Pranarôm

5. Calendula voor een babymassage die de huid verwarmt

Om het lijfje van jouw baby op te warmen na een bad en/of om hem een ontspannende massage te geven voor het slapengaan, gaat er niets boven calendula-olie. De huid van je kleintje wordt ook gekalmeerd en een onaangenaam trekkerig gevoel zal snel vergeten zijn. Omdat calendula-olie geen parfum bevat, zullen zelfs de meest gevoelige neusjes er geen last van hebben en zal de geur ervan zich niet vermengen met de mogelijke geuren van andere verzorgingsproducten van jouw kindje. Omdat de olie geleidelijk doordringt, kan de massage zo lang duren als babytje wil. Natuurlijk kan de rest van het gezin er ook van genieten: iedereen houdt van een goed ontspanningsmoment!

Verzorgende babyolie

Verzorgende baby-olie Calendula - Weleda

Zijn er contra-indicaties voor het gebruik van calendula?

Zoals je kan zien, wordt calendula veel gebruikt in verzorgingsproducten voor kindjes. Toch is het raadzaam voorzichtig te blijven en het niet te gebruiken bij mensen die gevoelig zijn voor planten van de Asteraceae-familie, om een eventuele allergische reactie te voorkomen. Ook al zijn er geen bijzondere contra-indicaties voor het gebruik van calendula bij zwangere vrouwen, toch is voorzichtigheid geboden tijdens de zwangerschap, wanneer bijvoorbeeld de calendula moedertinctuur niet mag worden gebruikt. Lees altijd zorgvuldig de instructies in de bijsluiter om te controleren of het product geschikt is voor het gebruik dat je voor ogen hebt. Raadpleeg bij twijfel voor gebruik een gezondheidsdeskundige.

Vergeet tot slot niet dat calendula, of tuinmarigold, in de eerste plaats een heel mooie bloem is die ook buiten kan worden gekweekt! Maar wanneer moet je calendula zaaien? Tussen april en juli, voor een bloei tussen juni en november.

Aarzel niet langer en geniet vooral van de mooie momenten met baby!

Tot ziens!

Emilie

---

Bron : www.fondationeczema.org

Ga terug

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt