Anders consumeren

De subtiele charme van de glazen bewaarschotel

Gepubliceerd op 29 March 2022

Glas... een materiaal dat zo vaak in het dagelijks leven wordt gebruikt dat je het uiteindelijk niet eens meer ziet (ja, het is doorzichtig, maar toch...). Toch is het overal in huis te vinden: ramen, spiegels, flessen, borden... zelfs op je neus als je het geluk hebt, zoals ik, een bril te dragen. In de keuken is de glazen bewaarschotel een echte dagelijkse metgezel, even gezond als praktisch, even hygiënisch als mooi. Maar kun je een glazen schaal gebruiken om restjes in te vriezen? Kun je een glazen schaal in de magnetron zetten? En hoe krijg je twee glazen schotels los? Sebio onthult alle geheimen over dit onmisbare gebruiksvoorwerp.

Glas, een ecologisch en duurzaam materiaal

Maar eerst, laten we elkaar wat beter leren kennen. Wat is glas precies? Glas, dat al meer dan 4500 jaar wordt gebruikt, is een "eenvoudige" legering van zand, kalksteen en natriumcarbonaat, verhit tot een temperatuur tussen 1500 en 2500° C, afhankelijk van de toegevoegde additieven (om te kleuren, voor een decoratief effect...). Uiteraard, en dit is een van de grote positieve punten, kunnen deze elementen worden vervangen door gerecycleerd glas.

Want ja, glas is ecologisch en kan 100% gerecycleerd worden! In feite is het een van de gemakkelijkst te recycleren materialen. De glasscherven of "cullet", die worden gebroken en een tweede maal verhit, maar bij een veel lagere temperatuur, kunnen gemakkelijk worden hergebruikt in de vorm van nieuwe glazen potten, flessen en schalen. Maar let op: controleer of het recyclingsymbool op het etiket staat, want sommige glassoorten, die vaak voor vaatwerk of ovenschalen worden gebruikt, kunnen niet worden gerecycleerd. Ja, niemand is perfect...

voordelen glazen opberschaal

Glazen Fles 600 ml - Soulbottles

In de keuken, gebruik glazen voorraadpotten!

Glas is een inert materiaal, wat betekent dat het geen chemicaliën afgeeft en niet reageert op de zuurtegraad van voedsel, waardoor het een zeer gezonde verpakkingssoort is. Een glazen schaal, die volledig waterdicht is, behoudt de vitaminen en de versheid van het voedsel en houdt bacteriën buiten, mits goed afgesloten. Glas is zeer gemakkelijk schoon te maken en kan ook steeds opnieuw worden gebruikt zonder dat de geuren van de vorige inhoud blijven hangen.

Een Zero Waste keuze voor veel ouders

Het is ongetwijfeld om deze redenen dat ouders vaak de voorkeur geven aan glazen potjes om hun babyvoeding* in te bewaren: zij worden verleid door dit materiaal dat bewaring van de versheid van de inhoud, veiligheid en gebruiksgemak combineert. En waarom zouden we een gezonde gewoonte die voor de jongsten is ontwikkeld, niet doortrekken naar het hele gezin?

Voordelig en multifunctioneel

Glazen opbergschalen zijn er in verschillende vormen en maten. Als kommetje voor het bereiden van een saus, als bulkcontainer, als slakom, als bewaarpotje voor restjes, als babypotje... Je kan er niet meer zonder. Zij passen zeer goed in een zero waste filosofie, aangezien ze het gebruik van diverse plastic zakjes en andere wegwerpbeschermingsfolies vermijden.

Ze zijn ook uitermate geschikt om eindeloze afwasbeurten te vermijden: hetzelfde gerecht kan worden gebruikt van de bereiding in de keuken tot het serveren aan tafel en zelfs daarna, want het kan dan met het deksel op in de koelkast of de vriezer worden bewaard.

Duralex glazen schaal met deksel

Het enige wat je nu nog moet doen is kiezen, maar te welke criteria moet je hanteren om het juiste glazen potje te kiezen. Kun je een glazen schaal invriezen? Kun je een glazen schaal in de magnetron zetten? En in de vaatwasser? Wel, het antwoord is: drie keer ja... maar niet altijd: het hangt af van het soort glas dat wordt gebruikt. Dat is zeker het geval met deze Duralex glazen schalen met deksels, ook bekend als "Freshbox", die bovendien recycleerbaar zijn. Rond of vierkant om ruimte te besparen, doorzichtig om de inhoud gemakkelijk te herkennen, schokbestendig (zelfs tegen thermische schokken) en made in Frankrijk!

Duralex glazen schaal

VIERKANTE GLAZEN SLAKOM 300 ml - DURALEX

Zoals bij alle glazen en niet-glazen schalen is het niet raadzaam ze in de magnetron te zetten met het deksel erop, zelfs niet als het deksel BPA-vrij is, zoals in dit geval. Waarom niet? Zowel om de levensduur van het deksel te verlengen als om een ontploffing van voedsel in jouw magnetron te voorkomen. Want dat, eerlijk gezegd, is iets wat je niet nodig hebt.

Een stapelbare glazen schaal, perfect voor babyvoeding...

Ik heb zelf voor dit servies gekozen voor mijn dochter en ik gebruik het nog steeds. Niet te duur, ze zijn superhandig en altijd daar als ik ze nodig heb. Ik heb de 300ml maat gekozen die perfect is voor baby's maaltijden vanaf 6 maanden. Ze worden in het weekend klaargemaakt en dan in de diepvries bewaard, zodat ik een lichtere week heb en optimaal kan profiteren van een baby die vroeg gaat slapen. In het weekend maak ik mijn receptjes klaar, die ik in deze schaaltjes doe. Als we op stap zijn of als de baby naar opa en oma gaat, gaat het gerecht mee in zijn koeltas. De grootouders lieten het gerecht in de koelkast ontdooien tot de middag en warmden het daarna op in de magnetron, zonder zelfs maar een bord vuil te hoeven maken (baby eet nog niet alleen). Vervolgens, de schaal, hup de vaatwasser in, en klaar is kees. Gewoon geweldig!

glazen schaal bewaren

Koeltas Polar Bear - Fresk

Tenslotte zijn deze magische schotels verkrijgbaar in verschillende maten en zijn ze stapelbaar. Geen monstergrote kast meer, geen schotels meer die aan elkaar vastzitten en niet meer proberen te beslissen welke op te offeren om de andere te redden.

Tip: Hoe krijg je twee glazen schotels los?

Een vraag die in dit verband altijd wordt gesteld is: hoe maak je twee glazen of twee glazen schalen los? Nou, het is heel simpel:

  •     Zet je glazen paar in een pan, bijvoorbeeld. De twee glazen delen moeten op elkaar liggen
  •     vul de pan met heet water (niet kokend, gewoon heet), zodat het onderste glas ondergedompeld is
  •     vul dan het bovenste glas met koud water en ijsblokjes
  •     zal het temperatuurverschil het hete glas doen uitzetten en het koele doen krimpen


Nu hoef je het alleen nog maar zelf te proberen. En, als je het probeert, wens ik je veel plezier en tijdwinst in de keuken met jouw fantastische glazen schalen!

Tot ziens!

Emilie

---

* Bron : verre-avenir.fr

Ga terug

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt