Zodra de eerste tandjes van de baby verschijnen, rijst DE vraag: hoe poets je de tanden van je kind? Vanaf welke leeftijd moeten baby's tanden gepoetst worden? Wat is de beste tandpasta? En welk model tandenborstel moet ik kiezen? Duik in het onmetelijke universum van mondhygiëne voor onze kleintjes.
Het doel van tandenpoetsen is tandplak te verwijderen, dat dunne kleverige laagje voedselresten, speeksel en microben dat zich aan de tanden hecht. Niet erg smakelijk... vooral als je weet dat het deze microben zijn die de suikers in het ingenomen voedsel omzetten in zuren, zuren die vervolgens het glazuur van de tanden aantasten, waardoor gaatjes ontstaan. Vandaar het belang van het aannemen van goede gewoontes...
Dit alles moet gaatjes op afstand houden en zal de kans op complicaties, en dus op een ingreep door een tandarts, die traumatisch kan zijn voor een kind, sterk verminderen. Aarzel in ieder geval niet om bij twijfel een tandarts te raadplegen. Over het algemeen is het aangeraden om op de leeftijd van 2 jaar voor het eerst naar de tandarts te gaan.
Het antwoord is heel eenvoudig: je begint de tanden van je kleintje te poetsen zodra er een tandje is. Mondhygiëne is namelijk een goede gewoonte om van jongs af aan aan te nemen en kan van invloed zijn op het hele leven van het kind: goed kauwen, goede taalontwikkeling, goed gevoel van eigenwaarde... het is dus een aspect van de dagelijkse verzorging dat niet mag worden verwaarloosd.
Zelfs voordat het eerste tandje doorkomt, kan je het mondje van jouw babytje met een vochtig doekje schoonmaken nadat hij of zij gegeten heeft.
De beste manier is om baby van jongs af aan te laten wennen aan het poetsen. Door hem op zijn borstel te laten kauwen wanneer je hem gemakkelijk in het oog kan houden, bijvoorbeeld tijdens het badje. Er zijn tandenborstels van 360°C met een schildje, die hier perfect voor zijn, omdat ze het kind laten wennen aan het contact van de borstel terwijl ze voorkomen dat hij de borstel te ver in zijn mond duwt.
360° siliconen baby tandenborstel - Roze - Haakaa
Vanaf de leeftijd van één jaar, is het aan hem: laat jouw kind zijn tanden alleen poetsen, of nodig hem uit om je te vergezellen bij jouw dagelijkse poetsbeurten en jouw bewegingen te imiteren... maar vergeet niet om achter hem te gaan staan, om ervoor te zorgen dat hij goed poetst. Het is belangrijk om te onthouden dat de verzorging van melktanden net zo belangrijk is als de verzorging van volwassen tanden, omdat melktanden de basis vormen voor volwassen tanden. Een rotte en onbehandelde melktand kan ook de volwassen tand eronder infecteren.
Zoals met al het aanleren, zullen kinderen steeds zelfstandiger worden in het poetsen van hun tanden. Hier volgen enkele richtlijnen: vanaf de leeftijd van 2 jaar is de ideale poetstijd 2 minuten, vanaf de leeftijd van 4 of 5 jaar moet het spoelen van de mond alleen mogelijk worden, en vanaf de leeftijd van 8 jaar moet het kind min of meer volledig autonoom zijn wat het poetsen betreft, ook al blijft een inspectie interessant. Aarzel nooit om van dit moment een spel te maken, door uw kind bijvoorbeeld te vragen om te brullen als een tijger of zijn tanden te laten zien als een ezel... alles is altijd beter als je speelt!
Kies ook hier een tandenborstel die aangepast is aan de grootte en de morfologie van het kind, dat een goede grip moet hebben. En waarom zou je niet kiezen voor een tandenborstel van bamboe met een 100% plantaardige samenstelling in plaats van een plastic borstel? Het zal veel ecologischer zijn, net zo mooi en het zal dezelfde levensduur hebben. Maar wanneer moet je jouw tandenborstel vervangen? Als de borstelharen gaan pluizen, wat ongeveer elke 3 maanden is. Laten we in ieder geval nooit vergeten onze tandenborstel af te spoelen (en vervolgens te schudden): het is van essentieel belang dat hij geen nest van bacteriën wordt.
Ecologische kindertandenborstel - Brush with bamboo
Het belangrijkste bij het tandenpoetsen is het poetsen zelf, d.w.z. de mechanische handeling van het wrijven. Wat de beste kindertandpasta betreft, is de keuze iets moeilijker, want er zijn twee stromingen: met en zonder fluoride. Fluoride is een mineraal dat in veel "klassieke" tandpasta's zit en helpt het tandglazuur te versterken. Het is een waardevolle bondgenoot tegen cariës gebleken. Fluoride is ook in wisselende verhoudingen aanwezig in diverse dagelijkse producten: thee, mineraalwater, zeevruchten, bepaalde vruchtensappen, enz.
Te veel fluoride kan echter leiden tot complicaties, waaronder tandfluorose, een teveel aan fluoride in het tandglazuur dat resulteert in gelige vlekken op de tanden. Daarom kiezen steeds meer mensen voor fluoridevrije tandpasta. Alternatieven zoals xylitol, een suikeralcohol van de berkenboom (die niet wordt omgezet in een zuur dat schurend is voor de tanden), worden gebruikt als middel tegen gaatjes.
Het is dus aan ieder individu om in overleg met een specialist te beslissen of hij of zij, op basis van het extra fluoridegehalte van de tandpasta, de voorkeur geeft aan een tandpasta met of zonder fluoride, wat bij biologische kindertandpasta's vaak het geval is.
Voor peuters is het in ieder geval raadzaam de juiste hoeveelheid kindertandpasta te gebruiken die een bepaalde concentratie fluoride bevat en dus geschikt is voor de leeftijd. Dit zijn de laatste aanbevelingen van de Hoge Raad voor de Volksgezondheid:
De fluoridedosering staat meestal op de verpakking vermeld.
Wat jouw keuze ook is, onthoud dat het belangrijkste is om altijd van jouw mooie glimlach te genieten! :)
Tot ziens!
Emilie
---
Bronnen : www.one.be et www.health.belgium.be
Word lid van Planet Family
Behulpzaam en eerlijk advies
In een veilige omgeving
Bij je thuis of in een afhaalpunt