Baby & kind

Hoe laat je kinderen genieten van groenten?

Gepubliceerd op 28 March 2023

We horen vaak dat het noodzakelijk is om 5 stuks fruit en groenten per dag te eten. Het is niet altijd gemakkelijk voor ouders om hun kinderen dit advies te laten opvolgen. Planten hebben echter veel kwaliteiten en er zijn enkele tips om kinderen te helpen groenten en fruit te accepteren.

Waarom is het belangrijk groenten en fruit te eten?

Allereerst omdat ze overheerlijk zijn en interessant zijn op het bord: textuur, kleuren, vormen...

Maar dat is niet alles: groenten en fruit zijn ook (en vooral) goed voor de gezondheid. Bij regelmatige consumptie helpen de vezels die ze bevatten het ontstaan van diabetes te voorkomen. Ze helpen ook de opname van suiker door het lichaam te beperken en zo de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, helpen de slechte cholesterol te verlagen en bevorderen de darmtransit. Het regelmatig eten van groenten en fruit helpt dus verschillende hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en verschillende soorten kanker te voorkomen.

Semences bio

BIO ZADEN

Hoeveel fruit en groenten per dag?

We hebben het vaak over 5 stuks fruit en groenten per dag, maar dit cijfer is soms wat vatbaar voor interpretatie. In feite is een portie voor een volwassene ongeveer 90 gram, met andere woorden de grootte van een vuist of twee flinke eetlepels. Een peer, een appel, een sinaasappel, een tomaat, twee abrikozen, een handvol erwten of radijsjes, vijf aardbeien, zes of zeven kersen of druiven...

J'apprends à compter les légumes Vilac

Ik leer groentes tellen - vanaf 18 maand

Hoe kun je kinderen groente en fruit laten eten?

Het is niet nodig je kind te dwingen, hem te overtuigen dat "het gezond is" of de groenten die hij niet lust op zijn bord te verstoppen. Zoals met veel dingen is het beter om te proberen je kind spelenderwijs groenten en fruit te laten waarderen. Hoe kan dat? Bijvoorbeeld door hem te betrekken bij de voorbereiding van de maaltijd, door hem uit te nodigen een decoratie te maken van groenten op zijn bord, of nog beter, als je de mogelijkheid hebt, door voor te stellen dat hij je vergezelt naar de moestuin om de groenten te kweken die hij zal eten.

Laat je in ieder geval niet ontmoedigen: gemiddeld moet je je kleintjes 8 tot 10 keer dezelfde groente aanbieden voordat ze er uiteindelijk van gaan genieten.

Petits outils de jardinage - Vilac

Tuingereedschap voor kids - vanaf 3 jaar

Welke groenten en fruit geef je je baby?

Alle groenten en fruit zijn goed voor kinderen, het is de manier waarop je ze bereidt en vooral de variatie die belangrijk is. Kies waar mogelijk voor verse groenten. Diepvriesgroenten zijn rauw ingevroren en behouden dus al hun voedingswaarde. Groenten in blik zijn gekookt, wat een deel van hun kwaliteiten wegneemt, maar ze zijn nog altijd veel beter dan helemaal geen groenten. Ze zijn ook altijd interessant om de smaken te variëren als je bijvoorbeeld buiten het seizoen bent.

Petits pots pour bébé

Fruit en groentepap

In het algemeen is het voor jonge kinderen beter om groenten en fruit te koken of te raspen om het risico op verstikking te voorkomen. Als uw kind voldoende ervaring heeft met kauwen (vaak vanaf ongeveer 20 maanden), bied hem dan groenten en fruit aan met schil, maar fijngemaakt of in kleine stukjes gesneden, want daarin zitten de meeste vezels en vitaminen. Als baby nog te klein is, is er niets op tegen om hem zijn aardappel, wortel of fruit met schil aan te bieden, maar in geraspte of gemalen vorm.

Moulin à légumes en inox

Roestvrij stalen groentemolen

En tot slot de essentiële tip: kies ALTIJD voor seizoensgroenten en fruit. Wil je niets missen, volg Sebio dan op Facebook of Instagram: elke eerste dag van de maand vind je onze prachtige seizoenskalender voor groenten en fruit, geïllustreerd door onze collega Zoé!

A bientôt et bon appétit !

Emilie

Ga terug

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt