Duurzaam spelen

Houten speeltjes: 10 redenen om te kiezen voor dit charmante speelgoed

Gepubliceerd op 9 February 2022

Wat zijn ze prachtig! Het kleine hobbelpaard, een handgemaakte trein met zijn houten wagons, deze kleine gepolijste blokken... Maar zijn we niet een beetje "ouderwets" om onze kleintjes te willen laten kennismaken met traditioneel houten speelgoed? Onzin! Niet alleen is het weer helemaal "in", maar er zijn ook tal van goede redenen om de voorkeur te geven aan houten speelgoed.

Houten speelgoed

1.Back to basics

Eerst en vooral moeten we toegeven dat houten speelgoed mama's en papa's aanspreekt. Ze hebben dat nostalgische "je ne sais quoi" dat ons herinnert aan onze kindertijd, aan oma's zolder, aan de echte waarde van dingen. In een tijd waarin alles met een rush gebeurt, willen we natuurlijk terugkeren naar onze roots. Het is een logische keuze om deze waarden door te geven aan onze kinderen.

2. Eenvoud

Je staat er misschien niet zo vaak bij stil, maar het eenvoudigste speelgoed is vaak het speelgoed dat de fantasie van je kleintje het meest stimuleert. En ja, te veel stimulatie doodt stimulatie. Hoeveel uren hebben wij als kinderen niet gespeeld met een eenvoudig stuk hout dat op zijn beurt een wandelstok, een toverstaf of een zwaard was? Houten speelgoed laat meer ruimte voor het gevoel van initiatief, een extra stimulans om die fantasie de vrije loop te laten gaan.

3.Klassevol

Hout is een edel materiaal en houten speelgoed is vaak prachtig en straalt een charme uit die hun plastic tegenhangers vaak spijtig genoeg niet kunnen evenaren. Bovendien veroudert hout, in tegenstelling tot plastic, zeer goed. Als je goed voor jouw houten speelgoed zorgt, zal het er van jaar tot jaar beter uitzien.

4.Degelijkheid

Houten speelgoed is moeilijk te beschadigen, laat staan te breken. Ze zijn sterker dan het meeste plastic speelgoed en zijn goed bestand tegen de (soms onhandige) handelingen van onze peuters. Sommige ouders hebben zelfs hun eigen houten speelgoed uit hun kindertijd "doorgegeven" aan hun kroost. Wat een genot is het om deze prachtige, met herinneringen beladen voorwerpen van generatie op generatie doorgegeven te zien worden.

5. Gezondheid

Zonder te willen generaliseren: houten speelgoed is vaak minder gevaarlijk voor de gezondheid dan plastic speelgoed. Als het van goede kwaliteit is, is de afwerking met plantaardige olie en zijn de gebruikte kleurstoffen meestal op waterbasis. Natuurlijk moet je  de etiketten, de waarden en de reputatie van de fabrikant controleren, maar als je jouw kindje houten speelgoed geeft, hoeft u zich minder zorgen te maken wanneer hij of zij deze voorwerpen in zijn of haar mondje stopt, bijvoorbeeld.

6. Ecologisch

Ik denk niet dat het nodig is om te argumenteren waarom hout van nature milieuvriendelijker is dan plastic. Maar het is goed om te weten dat houten speelgoed vaak in Europa wordt gemaakt en afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Dit is duidelijk een groot voordeel. Maar let op: er is ook houten speelgoed op de markt dat bijvoorbeeld uit China komt. Dit is niet noodzakelijk een slechte zaak en zij kunnen ook van goede kwaliteit zijn, maar informeer naar de fabrikant en zorg ervoor dat zij eerlijke handel garanderen.

7. Authencititeit

We horen het overal: geen beeldschermen voor de leeftijd van 3 jaar. En ja, een paar houten blokken zijn beter voor de ontwikkeling van onze kinderen dan videospelletjes, zelfs als die educatief zijn. Kinderen mooi houten speelgoed aanbieden dat hen doet dromen, is ook een poging om hen weg te houden van de schermen waar onze moderne wereld zo vol van is. Een kind heeft de tactiele kant van "echt" speelgoed nodig en het is door het te manipuleren, in de "echte wereld", dat het zijn mogelijkheden en al zijn zintuigen ontwikkelt. Onze kinderen zullen later zeker genoeg tijd hebben voor het 'virtuele'.

8. Decoratief

Ik deel je hierover mijn mening: houten speelgoed is nog steeds "stijlvol". Het staat leuk in je interieur en past beter bij mama's inrichting dan het fluorescerende plastic speelgoed dat op het tapijt rondslingert. Net omdat het esthetisch mooier is in je interieur, kom het minder over als "rommel". Leuk voor je kleintje omdat hij of zij voluit kan spelen, en leuk voor jou omdat je nog steeds kan genieten van een stijvolle inrichting.

9. Levenswijze

Je kind houten speelgoed geven is een way of life, een beetje zoals biologisch eten of de koningin van het compost zijn. Met dit prachtige speelgoed kan je jouw kleintje op een speelse manier de smaak voor mooie voorwerpen, respect voor de natuur en de traditie van echte ambacht bijbrengen.

10. DIY reparatie

Tenslotte is houten speelgoed - in de meeste gevallen - repareerbaar. Als hij gebroken, afgebrokkeld of verkleurd is, kan hij worden gerestaureerd.  Met een beetje houtlijm, schuren, verven of lakken kan het favoriete speelgoed van je mini een tweede leven krijgen. Doe-het-zelvers moeten echter kiezen voor niet-giftige producten (verf op waterbasis, vernis zonder oplosmiddelen, lijm zonder formaldehyde, enz.)

Zoals je ziet, wordt mijn liefde voor houten speelgoed slechts beperkt door mijn portemonnee en mijn bergruimte. Maar ik moet je er ook aan herinneren dat niet alle houten speelgoed vrij is van giftige stoffen, waar ze ook worden gefabriceerd.

Ook moet niet al het plastic speelgoed worden weggegooid: er zijn heel goede exemplaren, met verantwoorde fabrikanten. Ze kunnen de verzameling houten speelgoed van je kindje aanvullen.

En als je dan (op een redelijke leeftijd) toegeeft aan mini's onophoudelijke eisen en die felbegeerde tablet voor hem of haar koopt, moet je je niet slecht voelen. Dit maakt je geen slechte ouder: houten speelgoed en moderniteit zijn niet noodzakelijk vijanden. Integendeel, door de speelervaringen van je kind te variëren, krijgt het alle kans om evenwichtig en met de tijd mee op te groeien. Zoals het gezegde gaat: Het is alleen overdaad die alles schaadt ;)

Hartelijke groetjes,

Ludi

Houten speelgoed

Ga terug

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt