Zelfzorg

Naturophatie tijdens de zwangerschap

Gepubliceerd op 1 March 2022

Hoewel veel geneesmiddelen tijdens de zwangerschap verboden zijn, zijn er in de natuurgeneeskunde een groot aantal remedies beschikbaar die zonder gevaar kunnen worden gebruikt.  Natuurlijk is het altijd het beste om een natuurgeneeskundige te raadplegen als je niet zeker bent over het product of de dosering, om preciezer advies te krijgen.

Voedingssupplementen moederschap

Extra vitamines voor de ontwikkeling van je baby

Om te beginnen is het voor de zwangere vrouw van essentieel belang een specifiek dieet te volgen om een goede gezondheid te behouden en voor een adequate ontwikkeling van de baby te zorgen.

De energiebehoefte van de foetus neemt pas toe vanaf het tweede trimester, maar de behoefte aan micronutriënten is vroeg, en bepaalde tekorten aan vitamines (D, B9 of foliumzuur), mineralen (ijzer, magnesium, calcium, zink) en vetzuren (vooral omega-3) komen vaak voor.  Het volgende kan worden geadviseerd:

  • Als er geen specifieke tekorten zijn die moeten worden gecorrigeerd, kunnen de meeste vitaminen en mineralen worden gevonden in spirulina (2 tot 3 gram per dag tijdens de zwangerschap en de borstvoeding). Deze algen helpen ook bij het ontgiften van zware metalen en voorkomen vermoeidheid.  Het wordt vaak beter verdragen vanuit spijsverteringsoogpunt dan "chemische" vitaminen, vooral wat ijzer betreft (te veel ijzer kan ook misselijkheid veroorzaken).
  • Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap 0,4 g foliumzuur per dag in te nemen.
  • Omega-3 helpt ook bij de ontwikkeling van de hersenen van de baby en voorkomt postnatale depressies.  Wij adviseren een inname van 500 tot 600 mg EPA/DHA
  • Laten we vitamine D niet vergeten, een dosis van 5000 IE per dag tijdens de zwangerschap, om de natuurlijke afweer te ondersteunen.  Daarnaast wordt vaak een zinksupplement aanbevolen, vanwege de rol die het speelt bij de immuniteit, de huid (en het haar) en het zenuwstelsel, vooral omdat de behoefte aan zink hoog is tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding.
  • Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index te vermijden (in verband met het risico van zwangerschapsdiabetes)

Spiruline Micro algen-Pranarôm

Natuurlijke hulpmiddelen tegen ochtenmisselijkheid

Voor spijsverteringsproblemen die zich vaak voordoen in het begin van de zwangerschap, ook beter gekend als ochtendmisselijkhheid, zijn hier enkele effectieve remedies:

  • Kleiwater: een eetlepel wit kleipoeder, vermengd met een glas water en een paar uur laten staan (het water wordt dan gedronken, maar niet de kleiafzetting op de bodem van het glas).  Herhaal indien nodig meerdere malen per dag
  • Citroen etherische olie: 1 of 2 druppels (maximaal 3 keer per dag), in werkelijkheid is het geen etherische olie maar een essence (verkregen door uitpersing van de schil, niet door distillatie), wat verklaart waarom het oraal kan worden gebruikt tijdens de vroege zwangerschap
  • Verbena- of edelkamillehydrolaat: 1 dopje in een glas water, 3 keer per dag

Witte klei-Vita Verde

Etherische Olie Citroen-Pranarôm

Vijgenknop-Herbalgem

Bloedsomloop bevorderen

Bij spier-, gewrichts- of bloedsomloopproblemen (rugpijn, peesontsteking, spierpijn, aambeien, zware benen...)

  • massages, reflexologie, acupunctuur kunnen helpen om de pijn te verlichten en de circulatie te verbeteren door drainage.
  • bepaalde essentiële oliën kunnen ook helpen, maar u moet altijd een specialist raadplegen, en ze mogen alleen uitwendig worden gebruikt (vermijd de maagstreek)
  • In de gemmotherapie zijn er enkelvoudige remedies (zwarte bes, wijnstok, berk) of complexen (artigem, venagem) die tijdens de zwangerschap kunnen worden gebruikt.

Zwarte bes-Herbalgem

Rode wijnstok-Purasana

Berken extract-Weleda

Je lekker in je vel voelen

Op het emotionele vlak (angst, stress, slaap, bevalling, post-partum):

  • Bach-bloemen kunnen een groot aantal specifieke problemen weer in evenwicht brengen, of het nu gaat om obsessieve gedachten (Witte Kastanje), angsten (Mimulus, Rotsroos), nostalgie (Kamperfoelie), projectie in de toekomst die te aanwezig is (Clematis), vermoeidheid (Olijf, Haagbeuk), depressie (Gorse, Mosterd)...
  • In de aromatherapie bestaan er interessante mengsels die kunnen worden gebruikt via de reukzin (1 of 2 druppels op het gezicht van de polsen, de handen samenvoegen en inademen).  Deze worden verdund in plantaardige olie om ongemak of overdosering te voorkomen.  Ze zijn bijvoorbeeld bedoeld om te helpen bij slaap, stress en angst, zowel tijdens de zwangerschap als op de dag van de bevalling (over het algemeen worden ze gecombineerd met bepaalde essentiële oliën die de weeën van de baarmoeder stimuleren en de pijn bestrijden)!  
  • Er zij ook op gewezen dat tekorten aan zink, magnesium en omega-3 ook de oorzaak kunnen zijn van emotionele stoornissen.

! Wees voorzichtig, want de meeste planten die bekend staan om hun "antidepressieve", "anxiolytische" en "sedatieve" werking zijn verboden tijdens de zwangerschap en de borstvoeding (valeriaan, sint-janskruid, rhodiola, enz.).  Passiebloem is echter niet afgeraden !

Bachbloesem nr 21-Biofloral

Natuurlijke afweer versterken

Wat infecties en natuurlijke afweer betreft, is het ingewikkelder om te handelen (behalve bij preventie, waarbij men natuurlijk moet zorgen voor zink- en vitamine D-supplementen), en moet men een natuurgeneeskundige of een aromatherapeut raadplegen, of een gespecialiseerd boek raadplegen, dat mengsels van essentiële oliën zal adviseren die kunnen worden gebruikt voor bepaalde infecties, of het nu op KNO-, spijsverterings- of urinaal niveau is, enz...  Wij raden de auteur Daniele Festy aan, een echte specialiste terzake!

Je lichaam aan de buitenkant ook verzorgen

Voor esthetische doeleinden kunnen ook bereidingen op basis van hydrolaten, plantaardige oliën en etherische oliën worden aanbevolen, bijvoorbeeld voor :

  • preventieve verzorging van zwangerschapsstriemen of scrubben van zwangerschapsstriemen na de bevalling
  • verzorging van wonden (episiotomie, litteken van keizersnede, hematoom, gescheurde tepels)
  • het zwangerschapsmasker verminderen

Zwangerschapsolie-Weleda

Ga terug

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt