Anders consumeren

Oma's trucjes: getest en (meestal) goedgekeurd.

Gepubliceerd op 3 April 2023

Ontdek alles voorDIY cosmetica

Maar al te vaak vergeten we de nuttige vaardigheden en kennis van vorige generaties. Onze overgrootouders waren de koningen van de vindingrijkheid en vonden met eenvoudige gebaren creatieve oplossingen, die generaties lang werden getest. Zouden we niet iets van deze knowhow opnieuw kunnen aanleren om te voorkomen dat we te veel kant-en-klare producten consumeren, terwijl er manieren zijn om het zelf eenvoudig en goedkoop te regelen?

Zijn er oma-trucjes die echt werken?

Oma's tips maken meestal deel uit van de kennis van vorige generaties, die zeker niet minder vindingrijk waren dan de onze ;) Natuurlijk zeg ik niet dat alles werkt, en we moeten voorzichtig zijn: sommige tips en trucs zijn gewoon populaire mythes. We moeten ook een beetje gezond verstand gebruiken, vooral als het gaat om gezondheid of het hanteren van basisproducten die zonder een minimum aan voorzorgsmaatregelen gevaarlijk kunnen zijn.

Maar niet alles is een fabeltje, verre van dat! Hier zijn vier tips die ik persoonlijk heb uitgeprobeerd, ikzelf stond versteld van de resultaten...

1. Een halve ui op het nachtkastje: helpt het tegen verkoudheid?

Ik begin met de meest gewaagde grootmoeders raad (of ben ik gemakkelijk van mijn melk gebracht ;)?): : Een halve ui op het nachtkastje tijdens het slapen zou de neus ontstoppen en toelaten om vrijer te ademen. De ui zou ook de duur van verkoudheden inkorten. Dit zou komen door het feit dat uien zwavelhoudende essentiële oliën vrijmaken wanneer ze worden doorgesneden, ter bescherming van de plant tegen de agressie die ze ondergaat.  Ikzelf ben zeer geïnteresseerd in natuurlijke middelen tegen kleine kwaaltjes die - daar ben ik van overtuigd - meestal een doeltreffende aanvulling kunnen zijn op allopathische geneesmiddelen.

Als iemand die waarde hecht aan logica en wetenschappelijke verklaringen, ben ik van mening dat natuurlijke gewoonten die we thuis aannemen, eerst zorgvuldig moeten worden onderzocht voordat we ze als effectief kunnen beschouwen. Bijvoorbeeld, ik heb lang gehoord over de uientruc, maar zonder rationele verklaring was ik sceptisch. Om ervan overtuigd te zijn dat een bepaalde methode of truc doeltreffend is, moet ik een logische en wetenschappelijke verklaring hebben.

D-day voor de uientest

En dan is er die ene dag waarop je geconfronteerd wordt met je kind dat worstelt met die vervelende, aanhoudende, pijnlijke droge hoest die maar door blijft klinken door het hele huis. Dag en nacht! De hoest is irritant voor de keel van het kind en ook voor de oren van de ouders. Kortom, niemand kan slapen en het is uitputtend. Het verlangen om je kind te helpen gecombineerd met de behoefte om rustig te slapen is de winnende combinatie die ervoor zorgde dat ik de ui-truc tegen verkoudheid uitprobeerde, zonder echt te proberen het te begrijpen. Als het niet helpt, kan het geen kwaad, dus wat hebben we te verliezen?

Je moet toegeven, de eerste keer dat je een gepelde ui (doormidden gesneden) onder het bed van je kind schuift, vraag je je af of je niet echt een HEEL vreemd gezin aan het worden bent. En dan, na de eerste 5 minuten, blijft je kind nog steeds hoesten en denk je "Tja...". Maar na 15 minuten wordt het minder. En dan, een uur later, is het stil en slaapt je geliefde kind rustig door tot de ochtend. Het trucje met de ui is een eenvoudige en natuurlijke oplossing die helpt om de vervelende hoest van je kind te verminderen en een goede nachtrust te bevorderen. Probeer het zelf eens en ontdek hoe effectief het kan zijn!

Semences d'oignon stup - La Belles Potagère

Zaden: ajuin - LA BELLE POTAGÈRE

Sommigen zullen beweren dat het placebo-effect er iets mee te maken heeft en dat is misschien waar, vooral voor oudere kinderen die beïnvloed worden door wat ouders zeggen (of niet zeggen). Maar onze kleintje is 14 maanden oud en zelfs als ik hem had verteld dat ik een magische ui onder zijn bed legde om hem te genezen, is het niet zeker of hij het zou hebben begrepen. Ik ben nog steeds op zoek naar de wetenschappelijke verklaring achter dit fenomeen en tot nu toe is de meest zinnige theorie die ik heb gevonden, dat de uiengeur antiseptische eigenschappen heeft. Maar als je de (echte) wetenschappelijke theorie kent achter de effectiviteit van onze vriend de ui, aarzel dan niet om het te delen!

2. As gebruiken om roet gemakkelijk schoon te maken

Het schoonmaken van het raam bedekt met roet van onze kachel? Wat een gedoe! Gevangen tussen de verleiding om agressieve reinigingsmiddelen met twijfelachtige samenstelling te proberen en de wens om een huis te hebben waar de lucht niet overladen is met irriterende chemische moleculen, wrijf ik, wrijf ik opnieuw, wrijf ik te veel en put ik mezelf uit terwijl ik vloek. Dit soort vuil hecht zich vast en is vervelend hardnekkig. Ik was echt wanhopig op zoek naar een effectieve schoonmaaktip.

En toen kwam mijn geliefde tante, die altijd goede raad heeft, langs en vertelde me nonchalant dat een beetje as en een krant het werk prima doen. Echt waar? Ja, ik verzeker het je. Dat komt goed uit, we hebben meestal een aanzienlijke voorraad as wanneer we een houtkachel hebben.

Ik ga dus aan de slag met de taak en verwachtte toch wel mijn spieren te moeten gebruiken als plotseling... blijf ik daar staan, vol ongeloof. Het werkt VEEL te goed, waarom heeft niemand me dit eerder verteld?! En waarom worden er vervuilende antiroetproducten verkocht die VEEL slechter werken? Zelfs mijn man kon het niet geloven! Je kunt ook een klein schuursponsje gebruiken die eerder vochtig is gemaakt en in de as wordt getapt... Wat een openbaring! Ik beloof het je: met as is het nauwelijks nodig om te schrobben.

Ecologische spons

Ecologische spons - ecologische spons

3.Eucalyptus inhaleren om verstopte neuzen te verlichten.

Eerlijk gezegd hebben we het allemaal gedaan als kinderen... Ik herinner me de inhalaties die mijn moeder voor me maakte, met mijn hoofd bedekt met een keukendoek boven een pruttelende pan. En toen veranderde de mode. We gingen over op "kant-en-klare" bereidingen op basis van eucalyptus waarvan ik de naam niet zal noemen maar die iedereen kent. Vervolgens hebben we onze neuzen ondergedompeld in allerlei decongestiva. En toen vergaten we de goede oude inhalaties...

Om het immuunsysteem van ons kleintje dat al overbelast is op de crèche een beetje te sparen, proberen mijn man en ik de microben die ons aanvallen bij de eerste symptomen te stoppen - om te voorkomen dat we elkaar onze kleine kwalen ad vitam aeternam blijven geven. Dus dacht ik toevallig terug aan mijn jeugd en de dampende pannen die we met volle teugen inademden zodra de temperatuur van de stoom het toeliet.

Ik had een kleine inhalator thuis. Toen dacht ik aan de concepten van aromatherapie die ik heb geleerd dankzij de introductiecursus aromatherapie van Sébastien Delronge en het feit dat ik nu altijd etherische olie van eucalyptus radiata in huis heb. En dus hebben mijn man en ik met verstopte neus en een glimlach op ons gezicht afwisselend onze jeugd herbeleefd.

flacon d'huile essentielle d'eucalyptus radié 10 ml de Pranarom

Etherische olie Eucalyptus 10 ml - Pranarôm


Verdict? Nou, ja, het werkt nog steeds fantastisch. Het maakt vrij, verlicht, ontlast en stelt u in staat om uw bezigheden "alsof u geen verkoudheid had" gedurende ongeveer 4 uur voort te zetten. Thuis hebben we gemerkt dat om een optimale werking tegen onze verkoudheid te hebben (en niet alleen tijdelijke verlichting), we minimaal 3 inhalaties per dag moeten doen. Op dit ritme verdwijnt de verkoudheid binnen maximaal 3 dagen volledig!

Natuurlijk, als de verkoudheid aanhoudt of gepaard gaat met een griepachtige toestand (of andere symptomen), is het raadzaam om advies te vragen aan uw arts. En ik raad u af om een ​​inhalator met kokend water te gebruiken bij jonge kinderen: dit kan zeer gevaarlijk zijn bij een misstap (of we waren in die tijd minder voorzichtig - maar het is beter om een verstopte neus te hebben dan een derdegraads brandwond).

4. Azijn gebruiken als wasverzachter

Alsjeblieft, raak niet in paniek: nee, ik verzeker je dat je wasgoed niet naar azijn zal ruiken. Hier gaat het erom je wasverzachter te vervangen door witte azijn. Ik heb het getest, ik ben helemaal fan en ik heb dus geen wasverzachter meer in huis. Hier zijn de voordelen van witte azijn in het spoelbakje van je wasmachine:

  • Het "vangt" de aangename geuren van je vloeibare wasmiddel: dat is wat je "ruikt" wanneer je aan je wasgoed snuift na het wassen (en niet de geur van azijn, die heel snel verdampt)
  • Het verzacht de vezels van het wasgoed net zo goed als je gebruikelijke wasverzachter
  • Het desinfecteert het wasgoed effectief
  • Het verzorgt je wasmachine: de bekende antikalkwerking van azijn verlengt de levensduur van je apparaat (je hebt geen antikalktabletten meer nodig, ik verzeker het je!)
  • Het bespaart je geld: je hoeft geen wasverzachter of antikalktabletten meer te kopen ... en witte azijn is goedkoop!
  • Het vermindert significant de bronnen van vervuiling in je huis: minder chemisch

Bidon de 5 litres de vinaigre d'alcool bio

Huishoudazijn 5L - LA DROGUERIE ECOLOGIQUE

Probeer het minstens één keer... geloof mij, je zal niets anders meer willen gebruiken!

Hierbij wens ik u een uitstekende dag en aarzel niet om jouw grootmoeders tips en trucs te delen op onze Facebook-pagina en instagrampagina: we zijn er dol op!

Groetjes,

Ludivine

Ontdek alles voor zelf schoonmaakmiddelen te maken

Ga terug

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt