Duurzaam spelen

Maraca's, baby's eerste muziekinstrument

Gepubliceerd op 23 March 2022

Bekend in Afrika en Amerika, waar ze vandaan komen, zijn maracas of sambaballen vrij gemakkelijk te gebruiken en een must voor baby's om muziek en ritme te ontdekken. Laten we dit instrument met aangenaam geluid van dichter bij bekijken. Zelfs voor volwassenen klinkt dit instrument perfect in de oren.

De voordelen van muziek voor baby's

Waarom muziek maken met je baby?

Ongeacht de leeftijd en vanaf de foetale fase zijn de voordelen van muziek talrijk en gevarieerd en evolueren zij met het kind, naargelang zijn ontwikkeling en leeftijd. Ze zullen helpen om een band met het kind te scheppen, om verschillende leeractiviteiten aan te moedigen, om hem te helpen zijn woordenschat te verrijken dankzij de woorden in de liedjes, om zijn creativiteit en artistieke expressie te ontwikkelen, om hem te leren zijn ledematen te coördineren en zich bewust te worden van zijn lichaam, om hem te helpen zijn muzikale smaak en sociale vaardigheden te ontwikkelen door met kleine vriendjes te dansen, om hem te helpen anderen te ontdekken door naar muziek uit verschillende culturen te luisteren, om hem te leren zijn emoties te beheersen*... niets anders!

Een prachtig  baby-ouder momentje

Dus, zonder baby te vervelen (door de muziek de hele dag te laten spelen) en hem momenten van stilte en rust te gunnen, aarzel niet langer: kies een stuk om te spelen, bewapen jezelf met je beste stem en/of je favoriete instrument en laten we beginnen met de muziek! Zing, dans, speel, klap, mime, vertel verhalen... Ja, maar... en hoe kan de baby eigenlijk deelnemen aan de sessie? Waarom niet met het eenvoudigste en grappigste instrument van allemaal, de maracas?

baby muziek maken

Sambaballen - Janod

Wat is de oorsprong van maracas?

Het is moeilijk te zeggen of maracas.. ja, eigenlijk... Is maracas een vrouwelijk of mannelijk zelfstandig naamwoord? Wel, het is vrouwelijk en wordt altijd in het meervoud gebruikt, omdat ze normaal in paren komen. Het woord Maraca is ontleend aan de Tupi Amerindiaanse taal en betekent Muziek of Muziek maken. Dus: het is moeilijk te zeggen of maracas in Amerika of Afrika zijn ontstaan, aangezien sporen van hun bestaan in beide continenten in dezelfde perioden kunnen worden gevonden.

Een ecologisch muziekinstrument!

In ieder geval werden de eerste maracas niet door de mens, maar door de natuur gemaakt: de zaden werden gedroogd en ontdaan van hun vruchtvlees in een kalebas, die, wanneer hij werd geschud, een interessant geluid begon voort te brengen. Door het ritmisch schudden van het ontstane apparaat ontstond een melodie en een nieuw muziekinstrument. Tegenwoordig zijn maracas vaak van hout gemaakt, bevatten ze geen grammetje plastic, hebben ze geen elektriciteit nodig om te werken en kunnen ze ook zelf worden gemaakt met wat je al in huis hebt.

Hoe maak je maracas?

De officiële definitie in het woordenboek noemt maracas Een slaginstrument dat bestaat uit een paar schelpen met harde lichamen, die worden geschud om het ritme aan te geven. Als je het zo zegt, klinkt het eenvoudig en krijg je zin om zelf wat te doen en te maken! Knutselplezier gegarandeerd!

Perfect voor te recyclen

Voor zelfgemaakte maracas, is het heel simpel, wat heb je nodig:

  1.  verschillende verpakkingen (onbreekbaar natuurlijk!) die per twee aan elkaar kunnen worden geplakt en die aangepast zijn aan de leeftijd en de grootte van het kind: flessen, grote flessendoppen, yoghurtpotten, lege rollen toiletpapier die met plakband zijn dichtgeplakt...
  2. harde lichamen: gedroogde bonen, zaden, kikkererwten, kleine pasta, rijst, parels... het is natuurlijk mogelijk de voorkeuren te variëren door materialen, en dus geluiden, binnen dezelfde verpakking te mengen.
  3. niet-giftige verf... maar dat is alleen maar voor het plezier om je superinstrument aan te passen en het te versieren met je mooiste tekening. Perfect om te maken met kindjes vanaf  3 jaar oud.

Vingerverf- Ökonorm

Voorzichtig met baby's

Opgelet: Voor de allerkleinsten is het belangrijk ervoor te zorgen dat geen enkel deel van de maracas of de inhoud ervan kan worden losgemaakt of ingeslikt en, meer in het algemeen, hen niet zonder toezicht met hun maracas achter te laten. Voor extra veiligheid kunt u ook kiezen voor kant-en-klare maracas. Zoals dit eivormige model van Janod, dat geschikt is voor kinderen vanaf 1 jaar. Een grote klassieker voor een kleine prijs, die ook perfect zal zijn als een klein geschenk met Pasen, bijvoorbeeld.

Leren en plezier maken

Van de maracas rammelaar voor de allerkleinsten tot de dierenmaracas voor de meest doe-het-zelvers, het maakt niet uit welke vorm het aanneemt, als je er maar plezier aan beleeft. Want daar gaat het tenslotte om: de klanken en subtiliteiten van muziek leren kennen terwijl je geniet van leuke momenten met papa en mama. En het lijdt geen twijfel dat jouw kleine maracassist (zo noemen wij de maracaspeler) zich deze heugelijke momenten nog lang zal herinneren.

---

* Bron : naitreetgrandir.com

Ga terug

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt