Duurzaam spelen

Waarom is creativiteit zo belangrijk?

Gepubliceerd op 8 February 2023

Loisirs créatifs

Creativiteit is een woord dat vaak voorkomt in gesprekken... Er wordt over gesproken als iets positiefs, zowel voor kinderen als voor volwassenen... Ja, maar wat is het precies? Hoe kan creativiteit worden beschreven? Wat is haar rol? En hoe kan creativiteit gestimuleerd worden bij kinderen?

Hoe kan creativiteit worden beschreven en wat is de rol ervan?

Volgens het woordenboek is creativiteit "het vermogen, het vermogen tot uitvinding, tot verbeelding". Eigenwaarde, versterking van de identiteit, gemak bij het uiten van emoties, het oplossen van problemen door middel van originele oplossingen, autonomie, het ontdekken van de omgeving vanuit andere gezichtspunten... zijn allemaal zeer belangrijke eigenschappen in het leven en kunnen door creativiteit worden bevorderd. En, goed nieuws, creativiteit kan worden ontwikkeld!

ardoise reutilisable Jaq Jaq Bird

Tekenboek - jaq-jaq-bird

Hoe stimuleer je creativiteit bij kinderen?

Een van de belangrijkste momenten voor de ontwikkeling van creativiteit bij jonge kinderen is uiteraard de speeltijd. Bouwspelletjes, knuffeldieren, poppen, vermommingen... om verhalen en dialogen te verzinnen, plastische kunsten om scenario's of emoties uit te drukken, meer fysieke activiteiten, teamspelletjes... Het is door te spelen dat kinderen ontdekken, experimenteren, uitvinden en hun verbeelding oefenen.

Om hen daarbij te helpen zijn er een paar eenvoudige regels te volgen, waarvan de belangrijkste is het kind vrij te laten, wat niet betekent zonder kader. In feite is het vaak onder dwang dat creativiteit ontstaat, omdat het het kind dwingt te zoeken naar andere manieren om zijn of haar doel te bereiken. Bijvoorbeeld: door het kind uit te nodigen een verhaal te vertellen zonder het woord "en" te gebruiken, wordt het kind uitgenodigd om via omwegen zijn doel te bereiken.

Boite de peinture Paon

Verfset Arc en ciel - VILAC

Verbeelding in het dagelijks leven stimuleren

Om zijn verbeelding in het dagelijkse leven te stimuleren, kunnen een paar kleine tips en tricks helpen: luister naar zijn meningen en indrukken wanneer hij over zijn dag praat en geef hem jouw standpunt, zodat hij begrijpt dat er niet slechts één manier is om dingen te interpreteren. Nodig ze uit om dingen te ontdekken die ze nog niet kennen: eten, plaatsen, muziek, activiteiten...

Inspired By - Cartes à peindre Polynésie - Djeco

Schilderij "inspired by" Polynesia - Djeco

Geef het kind ten slotte een moment op de dag waarop het vrij kan spelen en toegang heeft tot basismaterialen waarmee het zijn expressiedrang kan bevredigen: kleurpotloden, papier, een instrument, oude stoffen of kleren om zich in te verkleden...

Je kan zijn creativiteit ook stimuleren door hem verhalen te vertellen, hem mee te nemen naar voorstellingen, tentoonstellingen en andere culturele activiteiten... en door schermtijd zo veel mogelijk te beperken.

Loisirs créatifs

Ga terug

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt