Anders consumeren

Wat voor soort rietje kies je best, roestvrij staal, bamboe of glas?

Gepubliceerd op 19 April 2022

herbruikbare rietjes

Om een einde te maken aan de miljoenen rietjes die dagelijks worden gebruikt, zijn plastic drinkrietjes vanaf 1 januari 2021 verboden. Daarom hebben herbruikbare rietjes de laatste jaren veel aandacht gekregen. Je vindt veel herbruikbare en milieuvriendelijke rietjes in verschillende vormen en materialen. Om je op weg te helpen, bekijken we de soorten herbruikbare rietjes.

Roestvrijstalen rietjes

Roestvrijstalen rietjes zijn er in verschillende maten, vormen en diameters: tussen 12 en 24 cm lang, gebogen of recht, gekleurd, met een diameter variërend van 6 tot 12 mm. Kies naar gelang de drank die je wilt drinken.

Duurzaamheid

Voor de productie van roestvrij staal of inox zijn veel energie en grondstoffen nodig, waardoor metalen rietjes een minder milieuvriendelijke keuze  zijn. Als je echter kijkt naar de duurzaamheid, is roestvrij staal veel duurzamer dan zijn concurrenten.

  • duurzaamheid van 3 tot 5 jaar

Het gebruik van het inox rietje

  •     Zeer gemakkelijk in gebruik
  •     Verandert de smaak van de drankjes niet (indien regelmatig gereinigd)
  •     Het verandert de temperatuur van de drank niet
  •     Wees voorzichtig met warme drankjes: het metaal warmt snel op en je riskeert je lippen te verbranden
  •     Afhankelijk van de vorm, diameter, kort of lang rietje, kan het worden gebruikt om smoothies, vruchtensappen, cocktails, frisdrank, ijskoffie, milkshakes op te drinken

Onderhoud

Metalen rietjes worden meestal verkocht met een klein reinigingsborsteltje dat je in elk uiteinde van het rietje duwt om het vuil binnenin te verwijderen. Je kan je rietje van RVS wassen met water en zeep of het in de vaatwasser doen. Het onderhoud is dus heel eenvoudig!

Veiligheid

Het is het beste om roestvrijstalen rietjes te kopen die gemaakt zijn van 18/8 staal, wat betekent dat ze voedselveilig zijn. Als je echter allergisch bent voor nikkel, overweeg dan het onderstaande alternatieven.

herbruikbare rietjes

Koperkleurige herbruikbare rietjes - U konserve

Bamboe rietjes

Bamboe is een plant die razendsnel groeit zonder het gebruik van chemicaliën of pesticiden. Zorg ervoor dat je een rietje koopt dat natuurlijk, biologisch en ethisch geproduceerd is!

Duurzaamheid

Afhankelijk van hoe vaak je deze rietjes gebruikt en hoe goed ze worden verzorgd, gaan bamboerietjes ongeveer 6-12 maanden mee, sommige mensen bewaren ze zelfs twee jaar. Tijdens het gebruik zal je enige slijtage aan de bamboevezel opmerken. Dit is het moment om een nieuw rietje te kopen. Het oude bamboerietje is volledig composteerbaar en biologisch afbreekbaar.

Het gebruik van een bamboe rietje

  • Een uniek rietje, natuurlijk en aangenaam in gebruik
       
  • Het verandert de temperatuur van je drankje niet
       
  • Laat het niet te lang in heet of kokend water staan, want dan kan het een houtachtige of grasachtige nasmaak krijgen
       
  • Je kunt het gebruiken voor frisdrank, ijskoffie, vruchtensap, milkshakes.
       
  • Een exotisch tintje: ideaal in de zomer voor cocktails op het terras

Onderhoud

Bamboe heeft natuurlijke antimicrobiële eigenschappen die voorkomen dat bacteriën jouw rietje binnendringen, maar dit belet niet dat het regelmatig moet worden onderhouden en schoongemaakt.

  • Gebruik een borstel van natuurlijke vezels voor het schoonmaken
  •  Was het bij voorkeur met de hand met koud water en een beetje zeep
  • Laat het op natuurlijke wijze drogen (in de zon)

Veiligheid

Het is een volkomen veilig rietje, op voorwaarde dat je een 100% bamboe en biologisch rietje koopt!

bamboe rietjes

Bamboe rietjes - Bambaw

Glazen rietjes

De meeste glazen rietjes zijn gemaakt van gerecycleerd glas, waardoor ze zeer duurzaam zijn, of van borosilicaatglas. Zelfs als ze breken, kun je ze weer recyclen.

Duurzaamheid

Een glazen rietje van goede kwaliteit gaat even lang mee als een metalen rietje, als het goed wordt onderhouden. Maar wees voorzichtig, want het is niet onbreekbaar, dus wees voorzichtig als je ermee omgaat.

Gebruik van een glazen rietje

  • Het is een stevig materiaal
  • De doorzichtigheid geeft het een originele look
  • Minder risico om je tong te verbranden bij warme drankjes
  • Geen vreemde smaak aan jouw drankje
  • Je kunt het gebruiken voor alle drankjes

Onderhoud

  • Door de transparantie van het rietje is het vuil dat zich in het rietje heeft opgehoopt gemakkelijk te zien
  • Maak het schoon met een klein borsteltje en water en zeep of doe het in de vaatwasser, bij voorkeur in een apart bakje zodat het niet barst.

Veiligheid

Glas is veilig om als rietje te gebruiken. Je moet je rietje echter altijd in een beschermend zakje of etui dragen om te voorkomen dat het breekt. Controleer altijd of je rietje niet beschadigd is voordat je drinkt, om te voorkomen dat glassplinters je lip snijden of worden ingeslikt.

glazen rietjes

Herbruikbare glazen rietjes - Ah! Table

Andere herbruikbare rietjes

Siliconen rietjes

Voedselveilige siliconen rietjes worden steeds populairder. Ze zijn er in verschillende maten, vormen, kleuren en diameters en zijn geschikt voor zowel warme als koude dranken. Ze zijn over het algemeen zacht en glad, met een lange levensduur als ze goed worden verzorgd met een rietjesborsteltje. Een must-have voor kinderverjaardagsfeestjes!

silicone rietjes

Silicone rietjes - Liewood

Papieren rietjes

Papieren rietjes voor eenmalig gebruik en rietjes van gerecycleerd karton zijn een andere optie voor herbruikbare rietjes. Ze werken goed voor een paar drankjes, maar dan moeten ze worden weggegooid. Dit is niet de beste keuze voor het milieu, gezien de voordelen van de andere hierboven genoemde materialen. Ook de feedback is niet per se goed: papier wordt zacht in drankjes, waardoor het papieren rietje onbruikbaar wordt.

Tot besluit

Roestvrijstalen rietjes zijn voor ons de meest duurzame, praktische en veilige keuze. Bamboe en glas zijn beide ook uitstekende alternatieven, maar wat duurzaamheid betreft, overtreft het rietje van roestvrij staal ze ruimschoots. En natuurlijk is de beste keuze om helemaal geen rietje te gebruiken, maar er gaat niets boven een lekker koud drankje, milkshake of cocktail met een mooi, herbruikbaar en duurzaam rietje ;-).

Tot ziens!

Nathalie

Ga terug

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt