Anders consumeren

Wereldbijendag: waarom zijn bijen zo belangrijk voor ons?

Gepubliceerd op 11 May 2022

De Verenigde Naties hebben 20 mei uitgeroepen tot Wereld Bijendag (World Bee Day). De bedoeling hiervan is vooral de bewustwording vergroten van het belang van de bijdrage van bijen aan duurzame ontwikkelingen en de bedreigingen waarmee zij worden geconfronteerd. Het zijn bij-zondere wezentjes, die kleine helpertjes van de natuur. Maar waarom zijn bijen zo belangrijk voor de mens? Focus op de bij in deze blogpost...bbzzzzz.

bijen

Wat doen bijen voor ons?

Bijen zijn bestuivers. Als bestuivers zorgen bijen voor een grotere variatie in vruchten en zaden. De bezige bijtjes hun taak is dus stuifmeelkorrels verplaatsen van een meeldraad naar een stempel. De meeste vruchten op onze planeet zullen zich pas ontwikkelen als de eicellen worden bevrucht. Zo is 35% van de wereldproductie voor menselijk voedsel op de één of andere manier afhankelijk van bestuiving. Bestuiving wordt daarom beschouwd als een ecosysteemdienst. Zo zijn onze appels en peren ontstaan doordat een bestuiver haar werk heeft gedaan. Dat geldt ook voor tomaten of koffie en noem maar op.

Soorten bijen

Spijtig genoeg gaat het niet al te goed met de bijenpopulatie. Bepaalde soorten zijn zeldzaam geworden of zelfs uitgestorven door dat het leefklimaat in ons land enorm is achteruit gegaan. We kennen in ons land ongeveer 350 verschillende soorten bijen, onderverdeeld in drie hoofdgroepen:

  1. Honingbijen - 1 soort
  2. Solitaire bijen -  ongeveer 330 soorten
  3. Hommels -  ongeveer 20 soorten

bijen

Wat kan je doen om de bijen te helpen?

1. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen

Jij houdt ongetwijfeld niet van chemische stoffen op je bord, de bijtjes hebben het ook liever zonder. Vermijd dus schadelijke pesticides. Kies voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

2. Koop en eet biologisch

Biologisch voedsel is niet alleen gezonder voor je eigen lichaam maar zeker ook voor de bij. Biologische teelt respecteert veel meer de natuurlijke cyclus en is pesticide-vrij.

3. Plaats een bijenhotel

In een bijenhotel overwinteren wilde bijen en leggen ze eitjes. Je kan deze kopen maar ook gewoon in een stuk hout wat gaten boren. De bijtjes zullen je dankbaar zijn tijdens de koude wintermaanden.

4. Plant bloemen in je tuin of op je balkon

Honingbijen maar ook wilde bijen hebben het tegenwoordig erg moeilijk. Het aantal bloemen in het algemeen gaat achteruit, en dat vinden onze bijtjes niet zo leuk. Daarom is het zo belangrijk dat je bloemenmengsels inzaait. Wij bij Sebio hebben een ruim aanbod aan zaden van verschillende bloemen.

Ontdek onze zaden

Bijenproducten

Deze wonderbaarlijke beestjes zijn niet enkel goed voor de biodiversiteit, ze geven ons ook heel wat producten. Deze noemen we bijenproducten. Bijenproducten zijn producten die door honingbijen worden gemaakt. Deze maaksels worden voor zeer uiteenlopende doeleinden toegepast.

Enkele voorbeelden van bijenproducten zijn : honing (duh!), crème en zalf voor medicinale en cosmetische toepassingen, glansmiddel voor snoep en zelfs geneesmiddelen. Ook cosmeticaproducten zoals zeep, shampoo, smeer- en poetsmiddelen, kaarsen, gietwerk voor beelden of carrilionklokken, voedingssupplementen en toevoegingen,... De voorbeelden zijn eindeloos, dankjewel lieve bijtjes!

Bijen zijn bovendien mooi, met hun prachtige goudgele kleurschakering, zijn ze de muze voor heel wat mode-ontwerpers en designers. Ook bij Sebio zijn onze gestreepte vriendinnetjes de inspiratiebron van heel wat toffe artikels. Hier zijn alvast enkele toppers met queen bee in de hoofdrol. We geven je enkele bij-zonder mooie door bijen geïnspireerde artikelen.

wereldbijendag

Bijen zijn zo misschien wel de meest onderschatte wezentjes op aarde. Zoals de meeste insecten en bestuivers, blijven bijen vaak onopgemerkt ondanks hun enorme bijdrage aan de instandhouding van het leven. Er wordt gezegd dat één op de drie hapjes voedsel die we nemen, mogelijk is gemaakt door de eindeloze vastberadenheid van bijen om stuifmeel te zoeken. Toch besteden we niet veel aandacht aan hen totdat ze beginnen te verdwijnen en een directe invloed hebben op de toekomst van ons voedselsysteem. We mogen het welzijn van onze zoemende vrienden niet vergeten. We hebben ze nu meer dan ooit nodig!

Tot bbbbzzzzziens,

Shirley

Ga terug
Producten uit deze blog

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt