Als we het over de keuken hebben, hebben we het onvermijdelijk over eten. Je maaltijd kan thuis worden gekookt of gewoon daar worden opgewarmd. Het kan in bulk worden gekocht of (over)verpakt. Het kan ook worden opgegeten of weggegooid...
Helaas wordt een derde van het voedsel dat in de wereld wordt geproduceerd weggegooid en niet geconsumeerd (bron: environnement.brussels) en deze voedselverspilling vertegenwoordigt 9% van de uitstoot van broeikasgassen (bron: ecoconso.be)! België is jammer genoeg een van de meest verkwistende landen: gemiddeld gooit een inwoner van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 15 kg voedsel per jaar weg (bron: environnement.brussels).
Een krachtige hefboom om verspilling in onze keuken tegen te gaan, is voedselverspilling zo veel mogelijk te beperken. Hier zijn 3 belangrijke tips die ons zullen helpen om deze verspilling drastisch te verminderen door
Om voedselverspilling te beperken, kunnen we ook de verpakking aanpakken! Laten we zo veel mogelijk in bulk kopen om te vermijden dat er verpakkingsmateriaal in onze vuilnisbakken terechtkomt en tegelijkertijd de mogelijkheid hebben om de hoeveelheid te nemen die ons uitkomt en tegelijk voedselverspilling tegen te gaan: dat zijn twee vliegen in één klap!
Voor bulk aankopen, hebben we natuurlijk houders nodig! Het ideale is om potten, dozen en stoffen zakken in huis te halen waarmee je boodschappen kunt doen: hergebruiken blijft de sleutel tot zero waste. Als je niet de juiste bakjes hebt, raad ik je dit aan:
Herbruikbare broodzak-Flax & Stitch
Om voedsel te conserveren dat al is bereid/gekookt, moeten we het niet afdekken met aluminiumfolie (dat zeer vervuilend is door de ontginning uit de grond en de fabricage, en ook vervuilend in de recyclagefasen) of plasticfolie uit de olie-industrie... dus hier zijn drie heel mooie alternatieven die het gamma zullen aanvullen van wat hierboven al werd voorgesteld:
Ik ga hier niet ingaan op de gezondheidsvoordelen van huisbereid voedsel, maar vergeet niet dat het ook onze impact op het milieu vermindert doordat het ons in staat stelt:
Herbruikbare ijsvormpjes-Liewood
Een andere bron van afval in onze keukens: schoonmaakmateriaal en -producten. Van sponzen en allerlei soorten doeken tot ovenreinigers en keukenpapier... er zijn veel bronnen van afval in onze vuilnisbakken, maar ook veel bronnen van vervuiling voor onze rivieren en voor ons lichaam! De gebruikte schoonmaakmiddelen stoten immers deeltjes uit in de lucht die het hele huishouden inademt. Zij kunnen ook resten achterlaten die wij aanraken of, erger nog, inslikken wanneer zij in contact komen met voedsel.
Om te leren hoe je veilig je eigen basis Zero Waste producten en materialen voor de keuken kunt maken, nodig ik je uit om deel te nemen aan een workshop Keuken Schoonmaakmiddelen. Je leert er hoe je: een afwasmiddel, een vaatwas- en spoelmiddel, een multifunctionele reiniger, een spons van hergebruikte materialen en een bijenwikkel (een alternatief voor plastic en aluminium voor het verpakken van voedsel) kunt maken met respect voor de gezondheid van het hele huishouden en het milieu (de producten die in het afvalwater terechtkomen zijn allemaal biologisch afbreekbaar in maximaal 72 uur).
Als je nieuwe keukenspullen voor je keuken koopt, stel ik voor dat je nadenkt over duurzame opties:
Wasbaar keukenpapier - Anotherway
Houten afwasborstel- ecoLiving
Solide afwasmiddel-Another Way
Koperen schuurspons-La Droguerie Ecologique
Houten Pannenborstel - ecoLiving
Heel veel plezier in je nieuwe Zero Waste keuken!
Tot binnenkort,
Marie
Word lid van Planet Family
Behulpzaam en eerlijk advies
In een veilige omgeving
Bij je thuis of in een afhaalpunt