Anders consumeren

Zero Waste in de keuken

Gepubliceerd op 9 March 2022

Als we het over de keuken hebben, hebben we het onvermijdelijk over eten. Je maaltijd kan thuis worden gekookt of gewoon daar worden opgewarmd. Het kan in bulk worden gekocht of (over)verpakt. Het kan ook worden opgegeten of weggegooid...
Helaas wordt een derde van het voedsel dat in de wereld wordt geproduceerd weggegooid en niet geconsumeerd (bron: environnement.brussels) en deze voedselverspilling vertegenwoordigt 9% van de uitstoot van broeikasgassen (bron: ecoconso.be)! België is jammer genoeg een van de meest verkwistende landen: gemiddeld gooit een inwoner van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 15 kg voedsel per jaar weg (bron: environnement.brussels).

Minder afval in de keuken

Een krachtige hefboom om verspilling in onze keuken tegen te gaan, is voedselverspilling zo veel mogelijk te beperken. Hier zijn 3 belangrijke tips die ons zullen helpen om deze verspilling drastisch te verminderen door

  •     Regelmatig de inhoud van de koelkast controleren om voedsel te gebruiken voordat het bederft/vervalt.
  •     Het koken/invriezen van voedselresten en schillen (ja, dat kan!).
  •     Een boodschappenlijstje maken alvorens naar de winkel te gaan (en naargelang van wat er nog in voorraad is en wat het gezin nodig heeft je inkopen te doen).


Om voedselverspilling te beperken, kunnen we ook de verpakking aanpakken! Laten we zo veel mogelijk in bulk kopen om te vermijden dat er verpakkingsmateriaal in onze vuilnisbakken terechtkomt en tegelijkertijd de mogelijkheid hebben om de hoeveelheid te nemen die ons uitkomt en tegelijk voedselverspilling tegen te gaan: dat zijn twee vliegen in één klap!

Hoe bewaar je bulk?

Voor bulk aankopen, hebben we natuurlijk houders nodig! Het ideale is om potten, dozen en stoffen zakken in huis te halen waarmee je boodschappen kunt doen: hergebruiken blijft de sleutel tot zero waste. Als je niet de juiste bakjes hebt, raad ik je dit aan:

  •     Deze brood- of zaadzakken (voor rijst, pasta, granen,...) worden in België gemaakt en zijn erg praktisch omdat ze, eenmaal leeg, geen plaats meer innemen in jouw kasten!
  •     Roestvrij stalen dozen, een stevig materiaal. Ze kunnen lange tijd worden hergebruikt en, een extraatje: de verwisselbare deksels kunnen apart worden gekocht. Geweldig om de levensduur van het product te verlengen!
  •     Glazen dozen, een transparant en inert materiaal. Ze interfereren niet met jouw eten en zijn gemakkelijk terug te vinden in je kasten en koelkast... leuk extraatje: ze zijn stapelbaar en verkrijgbaar in verschillende maten!

Herbruikbare broodzak-Flax & Stitch

Inox doos- U konserve

Glazen bewaarpot-Pebbly

Hoe bewaar je restjes?

Om voedsel te conserveren dat al is bereid/gekookt, moeten we het niet afdekken met aluminiumfolie (dat zeer vervuilend is door de ontginning uit de grond en de fabricage, en ook vervuilend in de recyclagefasen) of plasticfolie uit de olie-industrie... dus hier zijn drie heel mooie alternatieven die het gamma zullen aanvullen van wat hierboven al werd voorgesteld:

  •     De charlotte voor voedselgerechten is verkrijgbaar in verschillende formaten. Gemaakt in België.
  •     Herbruikbare voedselverpakking bedekt met bijenwas die gemakkelijk de vorm van uw gerecht aanneemt!
  •     De siliconen bewaar en conserveringszak.

Charlotte-Flax&Stitch

Bijenwas folie- Another way

Siliconen Foodbag- Stacher

Er gaat niets boven zelfgemaakt eten!

Ik ga hier niet ingaan op de gezondheidsvoordelen van huisbereid voedsel, maar vergeet niet dat het ook onze impact op het milieu vermindert doordat het ons in staat stelt:

  • De hoeveelheid gebruikte verpakking te beperken (verwerkt voedsel wordt automatisch verpakt). Een voorbeeld zegt meer dan duizend woorden: alles wat je nodig hebt is een set ijsvormpjes en wat vers vruchtensap of zelfgemaakte smoothies om heerlijk zero waste ijs te maken! En de gezondheidseffecten voor de fijnproevers (jong en oud!) zijn ook niet te verwaarlozen ;)
  • De juiste hoeveelheid voedsel te bereiden=> minder restjes!
  • De voedselverwerking te beperken (energieverbruik voor de bedrijven die het voedsel verwerken, voor het vervoer en voor de vervaardiging van hun verpakking).

Herbruikbare ijsvormpjes-Liewood

Ook voor het keukenonderhoud

Een andere bron van afval in onze keukens: schoonmaakmateriaal en -producten. Van sponzen en allerlei soorten doeken tot ovenreinigers en keukenpapier... er zijn veel bronnen van afval in onze vuilnisbakken, maar ook veel bronnen van vervuiling voor onze rivieren en voor ons lichaam! De gebruikte schoonmaakmiddelen stoten immers deeltjes uit in de lucht die het hele huishouden inademt. Zij kunnen ook resten achterlaten die wij aanraken of, erger nog, inslikken wanneer zij in contact komen met voedsel.
Om te leren hoe je veilig je eigen basis Zero Waste producten en materialen voor de keuken kunt maken, nodig ik je uit om deel te nemen aan een workshop Keuken Schoonmaakmiddelen. Je leert er hoe je: een afwasmiddel, een vaatwas- en spoelmiddel, een multifunctionele reiniger, een spons van hergebruikte materialen en een bijenwikkel (een alternatief voor plastic en aluminium voor het verpakken van voedsel) kunt maken met respect voor de gezondheid van het hele huishouden en het milieu (de producten die in het afvalwater terechtkomen zijn allemaal biologisch afbreekbaar in maximaal 72 uur).

Hoe zit het met keukengerei?

Als je nieuwe keukenspullen voor je keuken koopt, stel ik voor dat je nadenkt over duurzame opties:

  • Laten we de voorkeur geven aan solide en/of herbruikbare materialen. Voor een langere levensduur, een tragere turnover en dus een lagere milieu-impact. Er gaat niets boven wasbare papieren handdoekjes, bijvoorbeeld, om een alternatief voor wegwerpartikelen te testen!
  • Laten we ook de voorkeur geven aan apparatuur waarvan de onderdelen afzonderlijk worden verkocht.Om slechts een deel van het voorwerp te kopen in plaats van het hele voorwerp wanneer het beschadigd is: de afwasborstel en de navulling ervan.
  •  De voorkeur geven aan milieuvriendelijke materialen. Om vervuilende stoffen in ons milieu en in ons lichaam te vermijden. Laten we bijvoorbeeld plastic vermijden! Gemaakt van aardolie, vereist het veel energie om nieuw te maken en te recycleren. Met solide afwaszeep kan je de plastic verpakking vermijden die zo gebruikelijk is voor vloeibare afwaszeep.
  • Laten we aluminium vermijden. Aluminium is een verontreinigende stof bij de fabricage en bij de recycling, maar het is ook giftig voor ons organisme. Ik heb hierboven al de alternatieven voor aluminiumfolie genoemd, hier is een alternatief voor aluminium sponzen voor het schoonmaken van potten en pannen: de koperen spons.
  • Kies zo weinig mogelijk bewerkt materiaal. Bijvoorbeeld hout uit duurzaam beheerde bossen, zoals het hout dat in deze pannenborstel is gebruikt.

Wasbaar keukenpapier - Anotherway

Houten afwasborstel- ecoLiving

Vervangingskop-ecoLiving

Solide afwasmiddel-Another Way

Koperen schuurspons-La Droguerie Ecologique

Houten Pannenborstel - ecoLiving

Heel veel plezier in je nieuwe Zero Waste keuken!

Tot binnenkort,

Marie

Ga terug

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt