Biologisch, mineraal, chemisch, biologisch afbreekbaar, index 15, 30, 50+... Het aanbod aan zonbeschermingsproducten is enorm en de juiste keuze is niet altijd gemakkelijk te maken. Maar waarom zonnecrème voor het gezicht gebruiken, hoe werkt zonnecrème? Hoe kies je en welke zonnecrème-index verkies je? Moet je het elke dag dragen? Hier zijn een paar tips om je te helpen de dingen helderder te zien.
Het belang van zonnebescherming ter bestrijding van ultraviolette stralen en hun schadelijke effecten op de huid kan niet genoeg worden benadrukt. Deze UV-stralen, die door de zon worden uitgezonden, bereiken ons in twee vormen: de UVA-stralen, die het talrijkst en het verraderlijkst zijn omdat wij ze niet voelen, dringen zeer diep onder de huid door en stimuleren de huidveroudering. UVB-stralen, die minder talrijk zijn, zijn verantwoordelijk voor bruining, maar ook voor zonnebrand, en zijn de stralen die we voelen opwarmen wanneer onze huid goudkleurig begint te worden. Beide kunnen kanker en andere huidziekten veroorzaken.
Er zijn ook UVC-stralen, maar die worden geabsorbeerd door de ozonlaag en bereiken ons niet... Een zogenaamde "breedspectrum" zonnebescherming filtert UVA en UVB. Goed om te weten: deze UV-stralen gaan wel door glas.
Zoals je ziet, is het van essentieel belang je tegen deze stralen te beschermen, zelfs achter een raam en zelfs in de auto. Hoe kun je dit doen? Door warm weer te vermijden, een hoed te dragen, een t-shirt (indien mogelijk anti-UV), een zonnebril om de ogen te beschermen en door een doeltreffende zonnebescherming aan te brengen.
Zonnebril voor kinderen - Ki et La
Er zijn twee soorten zonnebescherming. Maar wat is het verschil tussen chemische en minerale zonnefilters? De twee soorten bescherming reageren verschillend op ultraviolet licht, maar dit is niet het enige verschil tussen beide.
Chemische filters dringen door in de huid en absorberen de stralen in plaats daarvan. Nadat de crème is aangebracht, moet je ongeveer 30 minuten wachten voordat je jezelf blootstelt aan de zon. En belangrijk om te weten is dat het negatieve effect van deze producten op het milieu niet mag worden onderschat: hun moleculen hebben de neiging de micro-algen te vernietigen die in koraalriffen leven. Sommige landen hebben zonneschermen met chemische filters op het strand verboden.
Minerale of "fysische" filters, die in biologische zonnecrèmes worden gebruikt, dringen niet in de huid, maar blijven aan de oppervlakte en fungeren als een barrière, een spiegel die de UV-stralen "weerkaatst". Dit is een groot voordeel: minerale zonnecrèmes zullen dus het risico op allergieën minimaliseren. Bovendien werken ze onmiddellijk: je hoeft niet te wachten voor je gaat zwemmen! Bovendien zijn deze zonnecrèmes milieuvriendelijk, aangezien hun bestanddelen geen verkleuring van de koralen veroorzaken en dus de vernietiging ervan niet versnellen.
In geval van twijfel is het altijd beter voor de hoogste bescherming te kiezen: er is geen risico op overdosering. Maar in feite zijn er 8 beschermingsindices, SPF (Sunburn Protection Factor) genoemd: 6, 10, 15, 20, 25, 30, 50 en 50+. Hoe lager het getal, hoe lager de bescherming. Een goede raad: vermijd elke index onder 15.
Concreet: hoe lager de SPF, hoe geschikter voor de donkere huid en omgekeerd, hoe hoger de SPF, hoe beter voor de lichtere huid. Wij zijn het erover eens: in tegenstelling tot de algemeen aanvaarde ideeën is het niet omdat je een (zeer) donkere huid hebt of dat je al goed bruin bent, dat je je niet tegen de zon moet beschermen.
Zonnemelk gezicht SPF 50+ - Biosolis
Het hangt allemaal af van jouw huidtype (fototype): als je een zeer blanke huid hebt, blond haar en je verbrandt zonder bruin te worden, kies dan voor een SPF50+. Als je een donkere huid hebt en nooit verbrandt, zou een SPF30 over het algemeen voldoende moeten zijn.
Deze bijzondere periode gaat vaak gepaard met een zwangerschapsmasker, dat zich meestal in het tweede trimester van de zwangerschap manifesteert en zich vertaalt in hyperpigmentatie van de huid op bepaalde delen van het gezicht. Geen paniek, het verdwijnt meestal enige tijd na de bevalling. Maar ook hier geldt: bescherm jezelf (zomer en winter) en breng een zonnecrème aan met een beschermingsfactor 50+, vooral voor het gezicht, om de melanineproductie niet te sterk te stimuleren.
Voor de allerkleinsten is bescherming tegen de zon nog belangrijker, vanwege de kwetsbaarheid van hun huid. Kies een breedspectrum zonnecrème die zowel tegen UVA- als UVB-stralen beschermt, met een minimale beschermingsfactor van SPF50. Net als bij volwassenen kan je net zo goed meteen voor de beste bescherming gaan.
Door een crème of lotion te kiezen vermijdt je het ongemak van sprays, zowel uit ecologisch als uit praktisch oogpunt (ze zijn veel gemakkelijker aan te brengen in winderige omstandigheden). Overleg ook met jouw arts of je kind een lichtgevoelige behandeling ondergaat, want de te kiezen factor kan anders zijn.
Zonnecrème baby 50+ - Acorelle
Goed om te weten:
Omkeerbaar zonnehoedje - Liewood
Een nadeel, waarop reeds lang is gewezen met betrekking tot zonnefilters met minerale filters, is de moeilijkheid om deze te penetreren. Dit liet vaak een witachtig residu achter dat, hoewel het geen afbreuk deed aan de doeltreffendheid van de bescherming, esthetisch niet aangenaam was. Dit is tegenwoordig minder het geval, aangezien minerale en organische beschermingsmiddelen veel gemakkelijker zijn aan te brengen dan in het verleden. En laten we niet vergeten dat het ook en vooral deze filter is die jouw huid zal beschermen. Mineraal of chemisch, het enige wat overblijft is vlekken op je kleren vermijden!
Als baby onrustig is geweest tijdens de sessie of als er een druppel uit de fles is ontsnapt, is het heel goed mogelijk dat de kleren een paar vettige zonnecrèmevlekken hebben. Geen paniek, Marseillezeep helpt je ervan af: breng de zeep voorzichtig op de vlekken aan en laat het een tijdje inwerken voordat je de gebruikelijke was doet. Easy peasy!
Zoals we hebben gezien, heeft een zonnebrandmiddel meerdere gunstige effecten op de huid: het helpt huidkanker te voorkomen, maar vertraagt ook de tekenen van veroudering, zoals fijne lijntjes en rimpels. Maar moet je het hele jaar door zonnebrandcrème dragen? UVA-stralen, die je niet kunt voelen, zijn niettemin de hele dag aanwezig, zelfs als het grijs weer is. De kunst is de risico's voor onze huid te meten: het is niet nodig als je je dag binnenshuis doorbrengt, maar het is de moeite waard zonnecrème aan te brengen als je langer dan twee uur achtereen aan de zon wordt blootgesteld zonder regelmatige schaduw, vooral tijdens de kritieke uren van de dag.
Het is niet nodig te overdrijven: de huid moet zich ook trainen in het aanvoelen van UV-stralen, zodat zij haar regulerend vermogen niet volledig verliest. Als je overdag niet veel buiten komt en niet achter glas in de zon zit (ja: UV-stralen gaan wel degelijk door glas!), is een enkele laag SPF15 zonnecrème normaal gesproken voldoende.
Of je nu een chemische of minerale filtercrème hebt gekozen, het is belangrijk dat je deze regelmatig aanbrengt, d.w.z. om de twee uur of zelfs vaker. Een waterbestendige (of zeer waterbestendige) zonnebrandcrème gaat langer mee als je zweet of zwemt, maar geen enkele zonnebrandcrème is permanent. Aarzel nooit om jezelf goed in te smeren, zelfs vaker dan je denkt dat nodig is. Houd er rekening mee dat een "waterdichte" bescherming slechts 70% bescherming biedt na 4 baden en een "waterbestendige" bescherming 70% na 2 baden.
Wil je de fles van vorig jaar gebruiken om verspilling te voorkomen? Goed idee natuurlijk, maar pas op! Het is belangrijk om zowel de houdbaarheidsdatum te controleren als het kleine logo dat de ideale consumptieperiode aangeeft wanneer de fles geopend is. Als je de uiterste gebruiksdatum niet overschrijdt, heb je nog steeds een doeltreffend zonnebrandmiddel, omdat het is samengesteld om zelfs de extreme omstandigheden van een vakantie te weerstaan, met de soms intense zon en hitte van de zomer. Een goede tip: als je je fles opent, schrijf er dan de datum van de dag op. Zo kunt je gemakkelijk inschatten of jouw zonnebrandcrème nog veilig is.
Gebruik in ieder geval geen product waarvan de geur, kleur of consistentie is veranderd.
Als je ook maar de geringste twijfel hebt over welke zonnecrème het best geschikt is voor jouw huid of die van je kind, aarzel dan niet om een arts te raadplegen, die je zal helpen de zaken duidelijker te zien en je zonkapitaal zo goed mogelijk te behouden.
Fijne ontdekkingen en vergeet niet jezelf te beschermen!
Emilie
Word lid van Planet Family
Behulpzaam en eerlijk advies
In een veilige omgeving
Bij je thuis of in een afhaalpunt