Baby & kind

Baby's eerst hapjes... njam!

Gepubliceerd op 25 January 2023

Petits pots et repas bébé

Dit is het! Het moment is aangebroken! Je voelt het al een tijdje, baby is klaar om het avontuur van zelfstandig eten aan te gaan. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw schatje klaar is voor zijn eerste maaltijd? Welke groenten moet je kiezen? Welk voedsel moet ik vermijden? En welke accessoires zijn onmisbaar voor een vlotte start?
Wanneer geeft je jouw baby zijn eerste maaltijd?

Op welke leeftijd moet je jouw baby zijn eerste maaltijd aanbieden?

Wel... het hangt ervan af, ook al verschijnt de eerste vaste voeding (anders dan melk) en dus de diversificatie van de voeding over het algemeen rond de leeftijd van 4 of 5 maanden, alles hangt af van de houding van jouw baby. Ja, zoals vaak het geval is in het leven van een jonge ouder, zal het antwoord komen van het observeren van je kleintje.

Als je een tijdje naar je baby hebt gekeken, heb je dan gemerkt dat hij geïnteresseerd is in het eten dat je eet en dat hij naar je kijkt als je eten in je mond stopt? Houdt hij zijn hoofd rechtop en brengt hij speelgoed naar zijn mond? Weet hij zijn tong in te graven en lijkt hij klaar om de lepel aan te nemen? Vraag dan een gezondheidsdeskundige om advies, want dit is waarschijnlijk het moment om te beginnen!

Biobim Petit pot de patate douce et carotte Groentehapje zoete aardappel en wortel - 125 g

Eén advies: geen stress!

Dromen heeft geen zin: de baby zal (waarschijnlijk) niet alles wat je hem aanbiedt zonder aarzelen aannemen. Zoals alle nieuwe dingen, zal deze langzaam wennen, in zijn eigen tempo en zonder haast. Het belangrijkste is om ontspannen te blijven en van dit moment geen wedstrijd te maken om te zien wie zijn bord het snelst leeg heeft.

Breng jezelf dus in de juiste omstandigheden: wacht niet tot de baby begint te schreeuwen om de maaltijd te gaan bereiden. Vermijd te wachten tot hij honger heeft, want dan zal hij niet bereid zijn de tijd te nemen en dus niet ontvankelijk zijn. Ga op een prettige plek zitten, zonder al te veel commotie of afleiding om je heen (indien mogelijk), de houding van de baby tijdens zijn eerste maaltijden moet comfortabel zijn. Zit je goed? Dus daar gaan we, met een klein lepeltje per keer, om hem de tijd te geven te wennen aan de smaken en texturen.

Good Gout Courges butternut sauté d'agneauButternut pompoen lam 190g vanaf 6 maanden

Als het niet direct aanstaat, geen zorgen. Dring niet te lang aan. Zet de maaltijd terug in de koelkast en probeer het later nog eens. Er is geen haast, één ding tegelijk.  Bereken (ongeveer) wat baby binnenkrijgt en vul aan met zijn gebruikelijke fles, want laten we niet vergeten dat melk de basis blijft van zijn voeding tot zijn eerste verjaardag.

Hoe bereid je de eerste maaltijden van je baby?

Als het gaat om de eerste zelfgekookte maaltijden van de baby, is de vraag die vaak overheerst: "Hoe bereid ik de eerste maaltijden van de baby? Begin met fruit of groenten. Baby kan ze allemaal opeten. Ideaal is om, net als bij volwassenen, te kiezen voor seizoensgebonden en lokaal geteelde producten. Kook ze goed om ze zacht te maken en meng of pureer ze goed.

Zelf heb ik eerst groenten voor baby's aangeboden, die ik mengde en hem alleen aanbood: wortelen, bloemkool, prei: in het begin één voorproefje en in kleine hoeveelheden, alvorens over te gaan op volledige maaltijden en mengsels. Daarna kwamen de wortel-aardappel, prei-aardappel, enz. maaltijden met extra vet (boter, speciale babyolie, enz.).

Mélange de 5 huiles alimentaire spécial bébéBio voedingsolie voor baby's van 4 tot 36 maand - Mix van 6 oliën - Eerste koude persing 250 ml


Na groenten gingen we over op fruit: gekookte appel, gepureerde banaan... ook hier één vrucht per keer, telkens voor een paar dagen, om niet alles door elkaar te halen in baby's gloednieuwe belevingswereld.

Het maakt niet uit of het een zelfgemaakte maaltijd is of een kant-en-klaar potje, het belangrijkste is dat baby toegang heeft tot meerdere smaken, om zijn smaakzin te ontwikkelen. De job van een jonge ouder is intensief genoeg om onnodige druk te vermijden: geen tijd? Maak je geen zorgen: daar is babyvoeding voor! Ze zijn ook waardevol om peuters biologische groenten te laten proeven, zelfs als ze niet in het seizoen zijn...

Aarzel niet om informatie en advies te vragen aan een gezondheidswerker. Er is een zeer goede brochure van Kind & Gezin over de eerste vaste maaltijden van baby's van 4 tot 18 maanden.

Gratin de Pommes de terre et Légumes Hipp

BIO Veggie Menu - Aardappel-groentegratin - 2x190g

Welke accessoires zijn onmisbaar voor baby's eerst hapjes?

Vergeet natuurlijk de traditionele lifesaver; de slab niet. En houd altijd een (herbruikbaar) doekje bij de hand: een ongelukje kan ongelooflijk snel gebeuren... Als je deze twee benodigdheden bij de hand hebt als je kleintje aan tafel gaat, voorkom je dat je een minuut nadat je bent gaan zitten zeker moet opstaan.

Voor het servies een zeer trendy en ongelooflijk praktisch materiaal: siliconen! Naar mijn mening heeft siliconen servies alleen maar voordelen:

  •     Het is niet giftig (geen BPA, PVC, ftalaten...)
  •     Het is onbreekbaar (enorm pluspunt met een baby!)
  •     Het kan in de koelkast.
  •     Het is geschikt voor de oven
  •     Diepvriesbestendig (handig als u een paar maaltijden van tevoren wilt bereiden)
  •     Geschikt voor de magnetron (geweldig voor als baby zijn bordje niet leeg wil eten)
  •     Vaatwasmachinebestendig (hello timesaver!)

Bio mini ditalini pasta met groentjes - 350 g

Siliconen lepels zijn ook geweldig voor kleintjes: zacht en flexibel om eventuele pijntjes te voorkomen. Na verloop van tijd zal baby moeten leren ze zelf te gebruiken en ook al is ouderlijk toezicht bij het eten natuurlijk essentieel, het kind zal zich met dit soort gereedschap minder snel verwonden dan met zijn roestvrijstalen of hardplastic equivalent.

Fijne ontdekkingstocht en... smakelijk eten!



Shirley

---

Bron : www.kindengezin.be

Petits pots et repas bébé

Ga terug

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt