Zelfzorg

Detox? Natuurlijk!

Gepubliceerd op 22 February 2022

Deze maand stelt Sébastien, onze wellness- en gezondheidsambassadeur, voor om te detoxen, op een natuurlijke manier!

Wie is Sébastien?

Waarom kiezen voor een detoxkuur?

Detox of ontgifting heeft tot doel de emunctories (organen die afvalstoffen afvoeren, of het nu gaat om afvalstoffen van voedsel of giftige producten, medicijnen, enz.) te stimuleren en zo het lichaam te ontgiften.

Een overvloed aan toxines verzwakt ons lichaam, en kan worden beschouwd als de eerste fase van de ziekte. Het is vaak tijdens de seizoenswisseling dat het lichaam vermoeider is, en daarom is het een goed moment om toxines te elimineren.

Een drainage zal ook de effectiviteit van een natuurlijke behandeling verhogen (homeopathie, aroma, fyto, energetisch, enz.)

Welke afvalstoffen moeten worden afgevoerd?

In het algemeen is het altijd interessant de lever en de nieren to ontgiften, omdat zij de belangrijkste emunctoren zijn en in een groot aantal mechanismen tussenbeide komen. Als de belangrijkste organen echt overbelast zijn met gifstoffen, zullen de secundaire organen het overnemen. Deze moeten dus soms ook worden ontgift.

Onder de secundaire emunctories, noemen we vaak de huid, de luchtwegen, de darmen...  Het is bijvoorbeeld niet ongewoon om in de lente meer puistjes te hebben (van een gezicht wordt soms gezegd dat het " kiemt "), en in dit geval zal het ontgiften van de lever ook een gunstige invloed hebben op de gezondheid van de huid.

Wanneer en voor hoe lang?

Vaak wordt aangeraden om in het vroege voorjaar en najaar een detox te doen.

Het is zeer belangrijk om de aanbevolen duur van 3 weken (21 dagen) te respecteren, omdat de aanbevolen remedies de bindorganen stimuleren, maar na deze duur bestaat het risico van vermoeidheid (of zelfs uitputting) van deze organen, en dit zou een averechts effect hebben!

Wat zijn de meest interessante behandelingen tijdens een detox?

1. Gemmotherapie

Berkensap: berkensap staat erom bekend het lichaam te ondersteunen bij het elimineren van gifstoffen. Het zit boordevol mineralen dankzij de passage door de boom en vormt een echt "biologisch water". Berkensap zal bijvoorbeeld ook bijdragen tot de soepelheid van de gewrichten en tot de zuivering van de huid.

Herbalgem biedt ons een berkensap verrijkt met berkenknop (die het proces van eliminatie van het sap versterkt) en zwarte bessenknop (deze laatste zal bijvoorbeeld de vitaliteit versterken, wat nuttig is in geval van tijdelijke vermoeidheid gekoppeld aan de seizoensverandering).

Gebruik: 10 ml per dag, 's morgens op een lege maag, gedurende 3 weken.

Detox Berkensap-Herbalgem

Depuragem : DEPURAGEM bevordert de goede werking van de lever en helpt het lichaam zich te ontdoen van afvalstoffen. Het is samengesteld uit jeneverbessenknoppen (ondersteunt het urinewegstelsel) en rozemarijn (staat erom bekend dat het de bloedvaten stimuleert). Artisjok en paardenbloem, traditioneel gebruikt in lentesalades, ondersteunen de leverreiniging.

Gebruik: 20 tot 30 druppels per dag, 's morgens op een lege maag, gedurende 3 weken.

Depuragem bio zuiveringscomplex-Herbalgem

2. Aromatherapie


Veel essentiële oliën zijn interessant vanwege hun goede werking op het spijsverteringsstelsel.

Ze kunnen apart worden gebruikt, maar het gemakkelijkst is het gebruik van een kant-en-klare synergie: Pranarôm biedt ons bijvoorbeeld de "Oléocaps Drainage" capsules aan. Het is een synergie van 6 essentiële oliën 100% biologisch: pepermunt, citroen, jeneverbes, gember, kardemon en mandarijn. Zij dragen bij tot de drainage van het organisme, door het lichaam te helpen bij de eliminatie van opgehoopte gifstoffen.

Gebruik: 1 capsule 's morgens en 's avonds voor de maaltijd, gedurende 14 dagen.

Olecaps drainage-Pranarôm

3. Fytotherapie


Sommige planten kunnen ook worden ingenomen in de vorm van kruidenthee, capsules of elixer.  Mijn favorieten zijn de volgende:

  • Mariadistel: deze bevordert de zuiverende werking van de lever en draagt bij tot de gezondheid van de galblaas. Gebruik: 4 capsules per dag gedurende 3 weken.
  • Artisjok: staat ook bekend om zijn bijdrage aan een gezonde lever en helpt bij de spijsvertering. Gebruik: 4 capsules per dag gedurende 3 weken.
  • Zwarte radijs: ook bekend als een depuratief tijdens seizoensgebonden veranderingen. Gebruik: 3 capsules per dag gedurende 3 weken. Opmerking: Zwarte radijs bestaat ook in vloeibare vorm.


Let op: als je deze verschillende planten combineert, mag je de aangegeven doseringen niet combineren! Als je er bijvoorbeeld maar één kiest, neem je 3 of 4 capsules per dag, maar als je alle drie de planten neemt, neem je slechts één capsule per dag van elke plant!

Er is een interessant alternatief voor deze kruiden in capsules: het Salus Detox kruidenelixer.

Dit is een synergie van 15 biologische kruiden en vruchten, waaronder paardenbloem, die de eliminatie van gifstoffen bevordert, en kurkuma, die de lever helpt goed te functioneren. Ideaal voor of na een dieet, tijdens seizoenswisselingen of na een periode van overvloed. Deze formule bevat, naast paardenbloem en kurkuma: duizendblad, jeneverbes, brandnetel, pepermunt, gember, gentiaan, vlierbes, groene thee, artisjok, acerola, vijgen en pruimen

Gebruik: fles goed schudden voor gebruik. Gebruik de bijgevoegde maatbeker. 12,5 ml verdunnen in een groot glas water (250 ml) 's morgens bij het ontbijt of in een fles water en gedurende de dag opdrinken. Aanbevolen duur: 3 weken.

4. Andere

Naast de kruidenkuren wil ik hier 2 detoxmethoden noemen die bijzonder bekend zijn, maar die ik aanraad alleen te volgen na overleg met een gezondheidsdeskundige, om na te gaan of ze verenigbaar zijn met je gezondheidstoestand, en om eventuele bijwerkingen te voorkomen.

  •     De leverkuur van Andreas Moritz (ook bekend als "de kuur van Dr Clark"), die erop gericht is de leverkanalen te reinigen om de galstenen die zich daarin ophopen via de natuurlijke kanalen te verdrijven.  
  •     Vasten: dit is een uitstekende manier om het lichaam te ontgiften.


Advies nodig? Aarzel niet om mij te contacteren, een consultatie te vragen of mijn opleidingen te volgen (u kan ze ontdekken op mijn ambassadeursprofiel).

Groetjes,

Sébastien

Ga terug

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt