Zelfzorg

Je menstruatiecyclus begrijpen: een ondergewaardeerde superkracht

Gepubliceerd op 24 March 2025

Te lang hebben we onze menstruatie als een last ervaren. Pijn, vermoeidheid, stemmingswisselingen, ongemak… Wat als we je vertellen dat je cyclus eigenlijk een geweldige indicator voor je gezondheid is, en zelfs een bondgenoot in je dagelijks leven? Leren herkennen van de verschillende fasen van je menstruatiecyclus helpt je om je lichaam, je emoties en je energie beter te begrijpen. En het is vooral een eerste stap om niet langer te lijden… maar te leven in harmonie met jezelf.



Wat is de menstruatiecyclus precies?


Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen (maar dit kan variëren van 21 tot 35 dagen, afhankelijk van de persoon). Het is opgedeeld in 4 grote fasen, die zowel het lichaam als de geest beïnvloeden. Elke fase wordt geregeerd door een ballet van natuurlijke hormonen: oestrogeen, progesteron, FSH, LH… en elke fase brengt zijn eigen sensaties, emoties en specifieke behoeften met zich mee.



1 | De menstruatiefase (D1 tot D5): de zachte terugtrekking


Dit is het begin van de cyclus, de tijd van de menstruatie. Het hormoonniveau daalt, wat de afstoting van het baarmoederslijmvlies veroorzaakt. Vermoeidheid, krampen, een dip in energie… Je lichaam vraagt om rust, warmte, comfort. Dit is het perfecte moment om te vertragen, jezelf te verwennen en te luisteren naar je lichaam.


We kiezen voor:

✔️ Comfortabele voeding, rijk aan ijzer
✔️ Warme kruiken of verwarmingspatches
✔️ Kalmerende natuurlijke verzorging (essentiële oliën voor ontspanning, rustgevende kruideninfusies)
✔️ Gezonde, herbruikbare menstruatieproducten



2 | De folliculaire fase (D6 tot D13): een energieboost


Na de menstruatie stijgt het oestrogeengehalte langzaam. Je voelt je lichter, dynamischer, geïnspireerder. Dit is een ideale tijd om projecten te starten, nieuwe dingen te proberen, te sporten of uit te gaan. Je hersenen draaien op volle toeren, je lichaam krijgt weer energie.


We kiezen voor:

✔️ Voeding rijk aan eiwitten en vezels
✔️ Stimuleren activiteiten, sportief of creatief
✔️ Actievere gezichtsverzorging of haarverzorging
✔️ Luisteren naar je impulsen (meer durven, plannen, verkennen)


menstruatiecyclus



3 | Ovulatie (D14 tot D16): het piekmoment


Boom! Dit is de periode waarin het lichaam potentieel vruchtbaar is. Het oestrogeengehalte is op zijn hoogst, en progesteron begint te stijgen. Het resultaat: we stralen, voelen ons charismatisch, sociaal, zelfverzekerd. Het is het juiste moment om jezelf uit te drukken, contact te maken en verbindingen te leggen.


We kiezen voor:

✔️ Lichte, hydraterende voeding
✔️ Sociale of artistieke afspraken en activiteiten
✔️ Sensorische zorg, zoals een massage of een geurige bad
✔️ Genieten, op welke manier dan ook



4 | De luteale fase (D17 tot D28): introspectie


Na de ovulatie neemt progesteron het over. We vertragen een beetje, we hebben behoefte aan herbronning en introspectie. Maar dit is ook de bekende fase van het premenstrueel syndroom (PMS), met spanningen, vreetbuien, en versterkte emoties. Je lichaam bereidt zich voor op de volgende menstruatie.


We kiezen voor:

✔️ Voeding rijk aan magnesium en gezonde vetten
✔️ Kalmerende kruideninfusies en essentiële oliën
✔️ Zelfzorg, terugtrekken, cocoonmomenten
✔️ Zacht zijn voor jezelf, zonder druk



Leer jezelf echt kennen...


Je cyclus volgen betekent jezelf leren luisteren. Het noteren van je gevoelens, energie en verlangens gedurende de maand helpt je om patronen te herkennen en je dagelijks leven aan te passen aan je eigen ritmes. Goed nieuws: er zijn veel hulpmiddelen om je cyclus op een natuurlijke manier te volgen (apps, notitieboekjes, trackers...).


menstruatiecyclus



Bij Sebio helpen we je met zorg...


Menstruatieonderbroeken, biologische kruideninfusies, warmwaterkruiken, essentiële oliën, zachte cosmetica… Bij Sebio vind je alles om elke fase van je cyclus met meer comfort, respect en zorgzaamheid te doorstaan. Want nee, je cyclus is geen obstakel. Het is een superkracht, die je moet omarmen.

signature


Gebruikte bronnen

Le syndrome prémenstruel (SPM) – Passeport Santé
Informations et conseils sur les règles de la jeune fille – Assurance Maladie (ameli.fr)
Menstrual cycle regularity: a biological clock driven by the moon? – Institut national de la santé et de la recherche médicale (Insrem)
Qu’est-ce qu’un saignement gynécologique anormal en dehors de la grossesse ? – Assurance Maladie (ameli.fr)

Ga terug
Gerelateerde posts

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt