Do it yourself

Luizen bestrijden met essentiële oliën.

Gepubliceerd op 1 February 2022

Welke essentiële oliën gebruiken om luizen te bestrijden? Sébastien, gezondheids- en welzijnsambassadeur van Sebio, legt het ons allemaal uit!

Anti Luizen

Aromatherapie en luizenbestrijding

In de aromatherapie zijn er een aantal essentiële oliën die kunnen worden gebruikt tegen luizen. De meeste toxische etherische oliën, vooral die giftig zijn voor parasieten (of "antiparasitair", want luizen zijn parasieten), zullen zeer goed werken, maar opgelet, deze worden ook giftig voor je mini, het juiste evenwicht vinden is dus cruciaal.

Zo kunnen bijvoorbeeld ketonen worden gebruikt, maar alleen in etherische oliën met een lage dosis ketonen (aangezien ketonen in principe verboden zijn bij kinderen, althans in hoge dosissen). Het  bekendste keton is kamfer, die wordt aangetroffen in lavendel, rozemarijn met kamfer of rozemarijn met cineool. Het menthoon in pepermunt of veldmunt geeft ook goede resultaten.  Tenslotte zal een afwerende essentiële olie zoals Egyptische geranium (ook bekend om zijn anti-muggen werking),goed zijn werk doen in de strijd tegen luizen.

Wil je liever voorkomen dan genezen, dan is de bekendste E.O. natuurlijk lavandin. Elke ochtend kan je 2 druppeltjes op de achterkant van de nek, slapen en achter de oren van je kind aanbrengen vooraleer hij of zij naar school gaat.

Zoals altijd in aromatherapie, krijg je meer resultaat als je meerdere producten gebruikt (je creëert zo een soort van samenwerkingsvoordeel). Hier is de synergie van "anti-luizen" essentiële oliën voorgesteld door D. Baudoux:

(breng 2 druppels van dit mengsel aan zoals hierboven uitgelegd)

DIY: natuurlijke anti-luizenshampoo

Je kan ook zelf een anti-luizenshampoo bereiden met het volgende recept en dit 1 keer per week aanbrengen als preventieve maatregel. In een fles van 200 ml neutrale shampoo, doe je :

Nog steeds op het gebied van preventie, als je liever geen etherische oliën gebruikt, bestaan er ook  zeer effectieve hydrolaatmengsels (H.A): ik adviseer met name om 50/50 van het H.A van Giroflier te mengen met het H.A van Lavendel Aspic, in een flesje met een verstuiver om op het haar te spuiten of op de plaatsen waar de luizen zich zouden kunnen hebben genesteld (fauteuils, kleding...)

Luizen en neten op natuurlijke wijze verwijderen

Als je kleintje luizen heeft, is dit de meest effectieve techniek om luizen en neten (bijna) permanent te verwijderen. Ik heb het dikwijls genoeg getest op mijn eigen kinderen ;-).

  1. Als er alleen luizen zijn (deze stap mag je overslaan als er alleen nog neten zijn), brengen we 's avonds voor het naar bed gaan een flinke hoeveelheid plantaardige olie (van welke soort dan ook) op het haar aan, waardoor de luizen "stikken" (ze overleven in water, maar stikken in olie).  Om vlekjes op de lakens en kussens te voorkomen, kan je de haren ‘s nachts afdekken met een badmuts of douchekapje.
  2. De volgende ochtend, het haar wassen (met een luizenverwijderaar als je die hebt, maar dat is niet echt meer nodig) om de olie te verwijderen, het haar zo goed mogelijk uitspoelen.
  3.  Breng een ruime hoeveelheid conditioner aan op nat haar, NIET uitspoelen.
  4. Zet een kom klaar met 50% warm water en 50% azijn, en een speciale luizenkam (deze vind je bij de apotheek of zijn  vaak zelfs meegeleverd  bij antiluizenshampoos of anti-luizenlotions)
  5. Kam het haar, lok voor lok, met de speciale luizenkam. Zelfs met lang haar (zoals dat van mijn dochter) is het makkelijk te kammen dankzij de conditioner. Spoel de kam elke keer in de kom met water en azijn. Je zult de luizen en neten boven zien drijven!
  6. Als je dit grondig hebt gedaan, zou er niets meer over moeten zijn. Voor de zekerheid zou ik dit een paar dagen later nog eens doen, maar dan vanaf stap 3 (haar nat maken en ontklitten, enz.). Als er nu niets meer in het kommetje zit, kun je ervan uitgaan dat je alle neten die er nog zouden kunnen zitten, hebt verwijderd. Als je toch nog een paar neten vindt, raad ik uit voorzorg aan om het 2 dagen later nog eens te doen, tot er niets meer te zien is.

Tot ziens,

Sébastien

Ga terug

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt