Ah, tandjes... voor de meeste jonge ouders roepen deze twee woorden momenten op die niet noodzakelijkerwijs aangenaam zijn. En veel vragen: Wat zijn de symptomen van doorkomende tandjes? Op welke leeftijd beginnen de tandjes? Hoe weet je of je baby huilt vanwege zijn tanden? En, natuurlijk, hoe verlicht je de pijn bij doorkomende tanden?
In het begin is het een beetje ingewikkeld, maar je leert snel de tekenen en symptomen van doorkomende tandjes herkennen: baby is nerveuzer en huilt meer dan gewoonlijk, hij slaapt en eet minder dan gewoonlijk, zijn wangetjes zijn rood, hij kwijlt meer dan gewoonlijk en probeert te kauwen op alles wat hij te pakken kan krijgen, zijn tandvlees is gezwollen op de plaats van de toekomstige tand, en baby accepteert niet dat hij in zijn mond wordt aangeraakt. Hij kan ook lichte koorts hebben en meer waterige ontlasting hebben dan normaal. Aarzel niet om een arts te raadplegen om er zeker van te zijn dat het om kinderziektes gaat!
Tandjes krijgen is wanneer de melktanden uitkomen. Concreet: de tanden die aan de binnenkant werden gevormd (het begon tijdens de zwangerschap, jawel) beginnen uit het kaakbeen te komen en prikken dan door het tandvlees om uiteindelijk in de mond te verschijnen. Als je er alleen al aan denkt, krijg je medelijden met de baby, het arme ding, dat dit allemaal moet doorstaan. Maar je moet niet vergeten dat het allemaal voor een goed doel is: laten we denken aan alle goede dingen waarvan baby zal kunnen genieten met zijn mooie nieuwe tanden.
Zoals bij alle groeifasen verschilt de snelheid waarmee tanden doorkomen sterk van kind tot kind, maar het is redelijk te zeggen dat de eerste tandjes over het algemeen doorkomen rond de leeftijd van 6 maanden of iets eerder. In de meeste gevallen zal het kind op 3-jarige leeftijd 20 melktanden hebben. De tweede kiezen komen als laatste, op een leeftijd van ongeveer twee jaar. Hoewel de leeftijd varieert, is de volgorde waarin de tanden verschijnen min of meer altijd dezelfde.
Ten eerste, door kalm te blijven! Geen paniek, laten we altijd onthouden dat iedereen het heeft meegemaakt, ook al herinneren weinigen van ons het zich. Deze onaangename periode is slechts tijdelijk en zodra de tand eruit is, hoef je er niet meer aan te denken: de baby is weer even vrolijk als voorheen (maar met een extra tandje) en het leven gaat door.
Er is geen echte wonderoplossing, je moet de dingen laten gebeuren. Maar er zijn een paar tips die het makkelijker kunnen maken, te beginnen met geduld hebben en je baby meer knuffelen dan normaal... maar ook :
Vergeet vooral niet de tanden van je baby goed te poetsen. Meer tips en tricks voor het tandenpoetsen met je kleintje vind je hier.
alles voor een goede mondhygiëne voor je kleintje
Veel succes tijdens deze minder fijne periode. Tot ziens!
Emilie
Word lid van Planet Family
Behulpzaam en eerlijk advies
In een veilige omgeving
Bij je thuis of in een afhaalpunt