Huis & tuin

Vakantietip: ecofriendly kamperen

Gepubliceerd op 14 June 2022

Zero waste leven verovert de wereld op dit moment. En, gelukkig, deze manier van leven, zal niet snel verdwijnen. Dus, waarom zouden we onze zero-waste levensstijl aan de kant moeten schuiven als we op vakantie zijn? Met volgende guideline voor een afvalvrij kampeertripje kan jij guilty-free en ecofriendly erop uit trekken in de wilde natuur!


Tenzij je een verbazingwekkend inspirerende zero-waste hero bent, is er altijd ruimte voor verbetering als het gaat om je steentje bij te dragen aan de planeet. We kunnen allemaal meer tijd, moeite en aandacht besteden aan een milieuvriendelijker leven. Van betere beslissingen over het voedsel dat we kopen, tot kleine veranderingen in onze dagelijkse gewoonten. En die beslissingen en gewoonten meenemen naar de natuur kan niet relevanter zijn. De basisbeginselen van zero waste: refuse, reduce, re-use en recycle gelden ook voor kampeeruitstapjes.

1.Refuse

Een dikke nee tegen wegwerpplastiek en ander single use materiaal. Het klinkt natuurlijk heel verleidelijk om te kiezen voor aan vakantie zonder te hoeven afwassen, maar erg lief is het niet voor de natuur. Kies dus bewust voor duurzame alternatieven voor borden en bestek; Kies voor een hervulbare waterfles in plaats van een plastic flesje, vervang plastic rietjes door een roestvrijstalen variant en neem je eigen boodschappentas mee als je naar de lokale markt gaat zodat je nee kan zeggen tegen een plastic zakje.

Ook bamboe is een zeer dankbaar materiaal ter vervanging van plastic. Van een mooi, trendy en vooral stevig servies tot een tandenborstel en wattenstaafjes, wie echt zonder plastic wil gaan kamperen, heeft een uitgebreid gamma producten ter beschikking. Wij bij Sebio bieden je alles aan wat je nodig hebt om nee te kunnen zeggen tegen plastic, en dit voor zowel jong als oud. Mijn persoonlijke favoriet? Het roestvrijstalen bord van asliceofgreen, dit geeft een instant camping-gevoel en is super handig in gebruik!

ONTDEK AL ONZE ZERO WASTE ALTERNATIEVEN VOOR EEN KAMPEERTRIPJE

2. Reduce

Kamperen staat synoniem aan leven met minder, dus onthoudt less is more. Hoe minder voedsel, water en energie je verspilt, hoe beter dat je bezig bent. Easy peasy, toch?  Eenpansgerechten passen bijvoorbeeld perfect in deze gedachtegang, minder energie, minder afwas en vooral meer tijd om op en top te genieten van je welverdiende vakantie!

Ook koop je voedsel met een lange houdbaarheidsdatum (zoals rijst, pasta, suiker…) best in bulk. Koop deze producten in bulk en neem de gewenste hoeveelheid in kleine(re) herbruikbare bewaarpotjes mee op je kampeertrip. Deze doosjes zijn trouwens ook makkelijker te stockeren in de beperktere opbergruimte die je in je caravan of motorhome ter beschikking hebt. Ben je nog een groentje in het "in bulk kopen", lees er alles over in onze blogpost: Bulk: 5 stappen om jezelf uit te rusten met potten, herbruikbare zakken...

3.Re-use

Hergebruik wat je hebt, dit begint reeds bij de basis; de aankoop van je kampeermateriaal. Vergelijk verschillende merken en investeer in een degelijke (duurzame) uitrusting. Het zou zonde zijn dat die nieuwe rugzak al na één kampeertrip in de vuilbak belandt. Je zou ook niet de eerste zijn die tent niet meer krijgt opgevouwd en hem daarom bij het oude huisvuil zet...
Ga zeker ook eens langs de tweedehandswinkel of surf online naar één van de vele tweedehandswebsites die het internet rijk is. Geloof ons, het web af snuisteren naar tweedehandsjes loont de moeite, voor je portemonnee én voor het milieu!

4. Recycle

Met onze tips en tricks voor een milieuvriendelijke campingtrip ben je al een heel eind op weg om je afval tot een minimum te beperken. Zo weinig mogelijk restafval is key! Veel campings bieden gelukkig de mogelijkheid om wat je nog hebt aan afval te sorteren.

Maar wat als je je tentje in de vrije natuur hebt neergezet? Die winkeltas die je meehad voor je boodschappen komt nu heel handig van pas om glazen potten, papier… terug mee naar het thuisfront te nemen om daar te recycleren.

Geniet van je welverdiende vakantie!

Groetjes

Shirley

Ga terug

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt