Baby & kind

Wat is het verschil tussen luiercrème en liniment?

Gepubliceerd op 3 May 2022

Liniment creme

Heb je net een baby gehad? Gefeliciteerd! Wil je het beste voor je baby? Dit is normaal en volkomen begrijpelijk! Maar... wat is het beste voor hem als het op luierverzorging aankomt? En wat is het verschil tussen luiercreme en liniment? Wat moet ik kiezen? Hoe gebruik je liniment voor baby? Laten we eens wat uitleg geven over deze twee baby-essentials, die we vlak bij het aankleedkussen terug vinden.

Liniment? Waar is dat goed voor?

"Liniment" is de naam van liniment oléo-calcaire, een traditioneel huidverzorgingsproduct dat, als alles goed gaat, uit zeer weinig ingrediënten bestaat, waaronder olijfolie, kalkwater en bijenwas (om het mengsel te homogeniseren). Een beetje vettig? Ja, maar dat is het juist. Het is met opzet gedaan.  

Omdat liniment wordt gebruikt om de babyhuid te beschermen en roodheid van de luierstreek te voorkomen. Wees voorzichtig, het is niet bedoeld om schoon te maken. Inderdaad, liniment is een olieachtig verzorgingsproduct, dat een beschermende film op de huid zal achterlaten. Het moet op een schone, droge huid worden aangebracht om te voorkomen dat sporen van urine of ontlasting tussen deze film en de huid worden "opgesloten", wat het tegenovergestelde effect zou hebben van wat gewenst is en roodheid en irritatie zou veroorzaken.

Een zalfje kan nuttig zijn om roodheid te voorkomen of om de irritaties te verzachten die ontstaan door het wrijven van de luier, een beetje als een beschermende barrière. Wees voorzichtig, omdat liniment niet afgespoeld wordt, is het beter het niet te veel te gebruiken en het niet bij elke verschoning te gebruiken, omdat de huid ook moet kunnen ademen: zorg ervoor dat er geen te dikke hermetische film op zit.

Een multifunctionele linimentcrème

Minder rijk aan olijfolie dan klassieke liniment, Alphanova liniment crème heeft "slechts" 25% en is ook verrijkt met kamille en sheaboter, waardoor het perfect is als reinigingsmelk. Het kan ook, net als smeersel, worden gebruikt bij het verschonen van de luier om roodheid van de luierstreek te voorkomen, en ook als vochtinbrengend en masserend product voor een heerlijk ontspannend moment tussen ouder en baby. Een perfecte 4-in-1 verzorging voor dagelijks gebruik en echt geweldig om niet vier verschillende producten mee te nemen als je op reis gaat.

Biologische liniment

Biologische 4-in-1 liniment crème - Alphanova Bébé

Ook voor volwassenen

Liniment als gezichtsreiniger

Om de huid te reinigen en zacht te laten aanvoelen, hoeft papa of mama alleen maar wat liniment en een wattenschijfje van de baby te lenen. Test het uit door het doordrenkte doekje op jouw gezicht aan te brengen, zoals je met een gewone gezichtsreiniging of make-up remover zou doen (zelfs voor de oogleden). Spoel de huid daarna goed af met een gezichtstoner of bloemenwater en bewonder je gezonde gloed, met een schone huid vrij van onzuiverheden, sporen van vervuiling, make-up, enz.

Liniment als vochtinbrenger

Als dit kalkmengseltje de babybilletjes beschermt door de huid te hydrateren, is er geen reden waarom de rest van het gezin daar niet van zou kunnen genieten. Te gebruiken bij een droge of gevoelige huid: gewoon zachtjes inmasseren op je gezicht of aanbrengen op de rest van jouw lichaam onder de douche, zoals je met een klassieke douchegel zou doen. Er wordt een lichte sluier aangebracht die de huid beschermt en tegelijkertijd hydrateert. Ook ideaal voor droge handen en voeten.

Een moeder die borstvoeding geeft, kan het ook gebruiken om kloven als gevolg van borstvoeding te verzachten, door het vlak na de voeding aan te brengen. Veeg de tepel dan gewoon goed af voor de volgende voeding.

herbruikbare reinigingsdoekjes

Herbruikbare reinigingsdoekjes - Cheeky wipes

Liniment als verzachtende crème

Na een beetje te veel blootstelling aan de zon (te vermijden waar mogelijk, zoals hier uitgelegd), zal liniment het branderige gevoel als gevolg van een lichte zonnebrand helpen verzachten. Was en droog het gebied goed af, masseer het zachtjes met je smeersel en geniet van de verlichting die je krijgt.

Hoe kies je je liniment?

Om de juiste keuze te maken, raadpleeg het etiket op de fles liniment. Zoals vaak het geval is, hoe minder ingrediënten, hoe beter. Maar het is beter te letten op de volgorde waarin de ingrediënten in de samenstelling voorkomen: de eerstgenoemde zijn die welke in grotere hoeveelheid aanwezig zijn. Kies voor een smeersel met een korte formule waarin olijfolie en kalkwater de hoofdrol spelen. Kies bij voorkeur een hypoallergene formule zonder parfum of essentiële oliën.

Zoals je kan zien, is liniment een beschermend verzorgingsproduct dat zal dienen om de huid te verzachten. Niet gebruiken in geval van rode billen, omdat de roodheid wordt versterkt door het kalkwater dat het bevat.

De luiercrème. Waar is het voor?

Het is precies op dat moment dat de luiercrème ingrijpt: als de billen rood zijn. Dit wordt vaak luieruitslag genoemd. De billen worden aangetast door de zuurtegraad van urine of ontlasting, nog meer tijdens de tandjesperiode.


Wat moet je dan doen? Stop met het gebruik van liniment en schakel over op luiercrème, die irritatie helpt verzachten en roodheid vermindert. Ook dit moet royaal worden aangebracht op een schone, droge huid.

Luiercrème moet niet elke dag worden gebruikt, maar alleen wanneer dat nodig is. Zoals u ziet, is het geen "liniment of luiercrème": het een vult het ander juist aan.

billenbalsem

Billenbalsem met zinkoxide - Bebio

De juiste luiercrème kiezen

De ideale keuze is een dikke billenbalsem (die beter op de huid blijft zitten) en verrijkt met zinkoxide, een bestanddeel dat de huid helpt te zuiveren. Daarom moet je luiercrème gebruiken in plaats van liniment.

Concreet, welke voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen bij het verschonen van je baby en hoe?

Laten we even samenvatten. Volledige verzorging van de baby tijdens het verschonen:

  •     Maak de babybilletjes goed schoon met een doekje of een watje gedrenkt in water of reinigingswater
  •     Droog de huid met een zacht doekje
  •     Breng liniment of zalf aan (maar niet bij elke luierwissel en zeker niet als de billetjes rood zijn)
  •     Als de billen rood en geïrriteerd zijn, breng dan een luiercrème aan
  •     Het belangrijkste na de verzorging: vergeet niet de baby een kleine knuffel en een dikke zoen te geven


Fijne ontdekkingen!

Emilie

liniment

Ga terug

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt