Huis & tuin

10 tips en tricks voor een ecologische reiniging van (al) je ramen

Gepubliceerd op 11 April 2022

ruiten reinigen

Het wassen van de ramen en ruiten van je huis mag niet ontbreken wanneer je aan de grote lenteschoonmaak begint. Maar welk product moet je nu kiezen? En hoe kun je je eigen ecologische ruitenreiniger maken? Hier vind je enkele van onze grootmoeders aloude receptjes en trucs voor het verwijderen van vuil en aanslag op ramen, spiegels, ovenruiten, open haarden en houtkachels... met ecologische, zuinige en natuurlijke producten.

5 recepten om zelf ruitenreiniger te maken

Een raam om schoon te maken? Een spiegel om te laten schijnen? Hier zijn vijf recepten voor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen voor ruiten.

1. Baking soda ruitenreiniger

De beste vriend in huis! Van de kelder tot de zolder, zuiveringszout komt overal van pas, elke dag. Zelfs uw ramen kunnen profiteren van de magie: naast andere superkrachten heeft baksoda het vermogen om vet te verwijderen en schoon te maken zonder een spoor achter te laten. Het zal ook het opnieuw verschijnen van stof vertragen.

Om je eigen glasreiniger met natriumbicarbonaat te maken, verdun je 2 eetlepels in een liter warm water. Maak een microvezeldoek (bij voorkeur) nat met het mengsel en veeg hiermee je ruiten schoon. Verwijder vervolgens het overtollige water met een handkrabber. Veeg indien nodig af met een schone, droge doek.

2. Azijn ruitenreiniger

Het andere essentiële product qua poetsgerief voor een milieuvriendelijk huis is witte azijn. Witte azijn heeft niet enkel een ontvettende kracht, maar het heeft ook een ontkalkende werking.

Om jouw azijn-raamreiniger goed te doseren, meng je gewoon 250 ml azijn met 750 ml water in een fles met een verstuiver en spuit je op het doeloppervlak. Daarna afdrogen met een droge microvezeldoek.

microvezeldoek ramen

MICROVEZELDOEK RAMEN - LA DROGUERIE ECOLOGIQUE

3. Citroen ruitenreiniger

Voor sprankelende ramen zonder kalkaanslag is een heel goed ingrediënt gewoon citroen. Het zuur dat het bevat, gaat kalkaanslag (en ook roest) doeltreffend tegen. Het enige wat je hoeft te doen is 6 eetlepels citroensap te mengen met 1 liter heet water, dit goed te vermengen en dit mengsel op het te behandelen glas te spuiten met een fles voorzien van een verstuiver.

Om niets te verspillen en in de geest van de "lenteschoonmaak" te blijven, kan je de schil van jouw citroen vervolgens gebruiken om het huis te parfumeren en de lucht te bevochtigen. Doe hiervoor de schil in een pan water met een beetje kaneel en een paar kruidnagels en zet het op de radiator, het fornuis of de kookplaat.

Citroen of citroenzuur, zelfde slag

Als je geen citroen in huis hebt, of als je de citroen liever bij het koken gebruikt dan om het huis schoon te maken, kan hij worden vervangen door citroenzuur: 5 eetlepels oplossen in een liter heet water, goed mengen. Pas echter op dat je citroenzuur nooit gebruikt op aluminium, email of marmer, of in combinatie met bleekwater.

verstruiver spray

Verstruiver spray - La droguerie ecologique

4. Blanc de Meudon (krijtwit )ruitenreiniger

Krijtwit wordt niet alleen voor vensters gebruikt, het is een zeer fijn wit poeder dat in feite hoofdzakelijk uit calciumcarbonaat bestaat. Zoals de naam al zegt, wordt hij gewonnen in de steengroeven van Meudon bij Parijs. Glas, roestvrij staal, marmer, glaskeramische platen... Het zal je helpen om al deze oppervlakken glanzend te maken, zonder ze te bekrassen.

Om jouw glasreiniger met blanc de Meudon te maken, mengt je 20 gram Marseillezeepschaafsel met 250 gram blanc de Meudon en 300 ml zeer heet water. Doordrenk een doek met jouw preparaat en wrijf je raam in cirkelvormige bewegingen schoon. Spoel het oppervlak goed af met helder water en veeg het af met een schone, droge microvezeldoek.

5. Raamreiniger met afwasmiddel en kranten

Zoals elke goede amateur weet, is krantenpapier perfect om ramen schoon te maken. Maar waarom precies? Simpelweg omdat dit produkt, wegwerpprodukt bij uitstek, is ontworpen om de produktiekosten tot een minimum te beperken: het papier is niet van zeer hoge kwaliteit en juist de bijzondere textuur maakt het tot een uitstekend produkt voor het verwijderen van vlekken (zelfs de hardnekkigste) van ruiten. Het is echter beter niet de editie van de dag of de vorige dag te gebruiken, aangezien de inkt de tijd moet hebben gehad om goed te drogen.

Ramen schoonmaken met krantenpapier en afwasmiddel: voeg een paar druppels milieuvriendelijk afwasmiddel toe aan warm water en was jouw ramen met je gebruikelijke doek. Gebruik jouw handkrabber om zoveel mogelijk water te verwijderen en wrijf vervolgens over uw raam met een verfrommeld vel krant. Nu hoef je alleen nog maar het resultaat te bewonderen en te genieten van jouw mooie, glinsterende raam.

5 tips voor het schoonmaken van alle ramen in huis

1. Kies altijd een product zonder ammoniak

Hoewel het verleidelijk kan zijn ammoniak te gebruiken, dat een sterk vlekverwijderend effect heeft, is het beter dit te vermijden, aangezien het een giftig en allesbehalve milieuvriendelijk product is dat verschillende complicaties kan veroorzaken, zoals huid-, neus- of keelirritatie, braken, enz. Ecover's Mint Window Cleaner bijvoorbeeld, gemaakt van 99% natuurlijke ingrediënten, is zeer effectief en laat een natuurlijke en zeer lenteachtige geur achter van verse munt.

ecover ruitenreiniger

Ruitenreiniger spray munt - Ecover

2. Wacht altijd tot de zon ondergaat

De belangrijkste tip van allemaal, want hij geldt voor alle ramen: wacht tot je raam niet meer naar de zon gericht is. Als ze te snel drogen, blijven er sporen van je doek op de ramen achter en moet je helemaal opnieuw beginnen.

3. De ovenruit schoonmaken

  •  Meng een flinke hoeveelheid zuiveringszout met warm water tot een dikke pasta
  • Doe deze pasta op het glas en wrijf er met een doek over
  • Laat het voor ongeveer 20 minuten
  • Spoelen met schoon water, voorzichtig reinigen

4. Het glas van een houtkachel of inzethaard schoonmaken

  • Verzamel wat as van uw fornuis of insert
  • Bevochtig een verfrommeld vel krantenpapier en dompel het in de verzamelde as terwijl je tikt
  • Reinig het glas in een draaiende beweging
  • Veeg jouw glas af met een schone, droge doek

5. Schoonmaken van een douchescherm

  • Spuit een mengsel van 250 ml azijn met 750 ml warm water op de oppervlakken die door kalkaanslag zijn aangetast
  • Laat een paar momenten inwerken
  • Grondig spoelen en afvegen met een raamtrekker

houten raamtrekker

Houten raamtrekker - Ecoliving

Het enige wat je nu nog moet doen is je wapenen met je spuitfles en al je moed om te beginnen aan de lenteschoonmaak. Geniet van het eindresultaat :-).

Veel succes!

Emilie

Ga terug

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt