Baby & kind

Binnenkort terug naar school, proberen we de potjestraining ?

Gepubliceerd op 14 August 2023

Bij Sebio staan het welzijn, de gezondheid en een gezonde ontwikkeling van baby's en kinderen voorop. We weten dat de zindelijkheidstraining voor sommige ouders en kleintjes lang en moeilijk kan lijken, daarom hebben we het beste advies samengesteld om deze fase met een gerust hart door te komen!

Wanneer moet ik beginnen met zindelijkheidstraining?

De zomer is een geweldige tijd om met zindelijkheidstraining te beginnen. Ouders en kinderen zijn op vakantie en hebben dus meer tijd om deze nieuwe taak aan te pakken. Bovendien is de kleding van onze kleintjes beter geschikt voor zindelijkheidstraining: ze hebben minder kleren en zijn lichter. Daardoor kunnen onze peuters zich gemakkelijker uitkleden. En als het koud is, zullen ze minder snel lagen uittrekken als ze dat nog niet gewend zijn.

Été apprentissage propreté piscine enfants

Wat zijn de signalen en de juiste leeftijd om met zindelijkheidstraining te beginnen en geen luiers meer te gebruiken?

Om zindelijkheid te verwerven, moet een kind eerst het vermogen ontwikkelen om zijn urine- en darmfuncties te controleren. Dit gebeurt meestal rond de leeftijd van 2 jaar, wanneer ze het gevoel van "vol" zitten in hun organen beginnen te herkennen. Ze leren dan geleidelijk te anticiperen wanneer ze moeten plassen of ontlasten. Het potje wordt dan zijn bondgenoot in het vermijden van ongelukjes, maar het is belangrijk dat het kind er fysiek en vooral psychologisch klaar voor is. Over het algemeen leren kinderen tussen de leeftijd van 2 en 4 jaar om zindelijk te worden, maar elk kind is uniek en ontwikkelt zich op een andere manier.

Het is belangrijk op te merken dat zindelijkheidstraining niet aan het kind kan worden "geleerd". Ouders spelen een ondersteunende en toezichthoudende rol in dit proces. Elk kind gaat op zijn of haar eigen tempo en het is van vitaal belang om je kind tijdens het hele zindelijkheidstrainingsproces te vertrouwen. Aanmoediging en hulp zijn essentieel; straf en negatieve opmerkingen zullen het leerproces alleen maar vertragen.

Het eigen ritme van elk kind moet worden gerespecteerd. Je kunt de tekenen herkennen dat een kind klaar is om met zindelijkheidstraining te beginnen:

- Je kind laat merken dat zijn luier nat is of wil hem gewoon niet meer.

- Zijn luier blijft langer droog.

- Je peuter is nieuwsgierig als volwassenen of andere kinderen naar het toilet gaan.

- Hij kan zijn behoeften en verlangens uiten, zoals "ik heb dorst" of "ik wil eten".

- Hij probeert zichzelf uit en aan te kleden.

Hoe krijg je je kind 's nachts schoon?

Zindelijkheidstraining begint overdag en 's nachts zindelijk worden duurt over het algemeen een paar maanden langer. s Nachts wakker worden om te plassen duurt langer om aan te leren. De juiste fase tussen beide is het dutje. Deze is korter, maar stelt het kind in staat om zijn behoeften te voelen terwijl het slaapt.

Als de luier van je kleine schatje steeds droog is als hij wakker wordt uit zijn dutje, kun je je kind vragen of hij zijn luier nodig heeft om te slapen. Hij zal je vertellen of laten zien dat hij klaar is om zijn dutje zonder luier te doen. Je kunt 's nachts hetzelfde doen: als hij 's ochtends wakker wordt met een droge luier, is hij er waarschijnlijk klaar voor om hem niet meer te dragen. Stel voor dat hij plast voordat hij gaat slapen en wanneer hij wakker wordt. Zet het potje dicht bij zijn bed en zorg ervoor dat hij er veilig in kan (met een nachtlampje, zonder obstakels of risico op vallen en verwonden, enz.)

Welke accessoires helpen bij het zindelijk worden?

Er zijn een aantal methoden en producten beschikbaar om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, zoals ergonomische potjes, biologisch afbreekbare potjes, trainingsbroeken, trainingsshirts, slaapondergoed, hoeslakens en andere accessoires om je door deze belangrijke fase heen te helpen.

Ergonomische potjes

Het ergonomische potje is ontworpen om zich comfortabel aan te passen aan de vorm van peuters. Het is over het algemeen laag, stabiel en heeft een rugleuning voor een comfortabele zithouding. Het kleine potje is een eenvoudiger, draagbaar alternatief, vaak gemaakt van plastic, dat thuis of onderweg gebruikt kan worden. Beide bieden een praktische oplossing voor kinderen om te leren op het potje te zitten.

Petits pots apprentissage propreté enfants

ONTDEK ONZE KLEINE LEERPOTJES!

Biologisch afbreekbare zakjes voor kleine potjes

Als je onderweg bent, kun je biologisch afbreekbare zakken gebruiken die speciaal ontworpen zijn voor kleine potjes om afval in te sluiten en het op een milieuvriendelijkere manier weg te gooien.

Trainingsbroek

Trainingsbroekjes zijn vergelijkbaar met ondergoed, maar er is een absorberende laag ingebouwd om kleine ongelukjes op zijn plaats te houden terwijl het kind de nattigheid kan voelen. Zo leren ze nattigheid voelen, wat essentieel is voor de zindelijkheidstraining. Milieuvriendelijke trainingsbroekjes zijn gemaakt van duurzame, milieuvriendelijke materialen, waardoor ze minder impact hebben op de planeet dan traditionele wegwerpbroekjes.

Culottes d'apprentissage propreté enfants

ZOEK JE TRAININGSBROEK!

Trainingsshirts

Trainingszwempakjes zijn ontworpen om kinderen te helpen bij de zindelijkheidstraining tijdens het zwemmen. Ze bevatten een absorberende laag om kleine ongelukjes op te vangen, terwijl ze toch een zekere bewegingsvrijheid bieden. Ze zijn gemakkelijk aan en uit te trekken als je kind naar het potje gaat.

Maillots d'apprentissage propreté enfants

KIES EEN PAAR MOOIE TRAININGSSHIRTS!

Nachtkleding

Voor de nacht is er speciaal absorberend ondergoed ontworpen om vocht vast te houden, terwijl het kind het gevoel heeft normaal ondergoed te dragen. Dit helpt nachtelijke ongelukjes te minimaliseren en bevordert de onafhankelijkheid tijdens de slaap.

Sous-vêtements de nuit apprentissage propreté enfants

ONDERGOED ONTWORPEN VOOR EEN DROGE NACHTRUST!

Onderlakens en hoeslakens

Om de matras te beschermen tijdens de zindelijkheidstraining is het handig om een waterdicht laken onder het hoeslaken te gebruiken, zodat het gemakkelijker schoon te maken is bij ongelukjes.

Alèses et draps housses apprentissage propreté

ONTDEK HOE U UW MATRAS KUNT BESCHERMEN TEGEN KLEINE ONGELUKJES

In tegenstelling tot wat je zou denken, werkt het averechts om kinderen tijdens de zindelijkheidstraining af te leiden met een boek of speelgoed, omdat ze zich niet concentreren op wat er gebeurt en wat ze voelen in hun lichaam, en het duurt lang voordat het zindelijkheidsritueel een automatisme wordt.

Het creëren van een positieve omgeving en het aanmoedigen van het kind om zelfstandig te worden is essentieel en maakt de zindelijkheidstraining leuker en zelfs sneller. Het kan helpen om een regelmatig potjestrainingsschema op te stellen, positieve bekrachtigers te gebruiken zoals complimentjes, beloningen en stickers, en een kalme en geduldige houding aan te nemen bij ongelukjes. Elk kind is anders en sommigen passen zich snel aan, terwijl anderen er langer over kunnen doen. Met het juiste materiaal en de juiste aanpak kan deze fase een positieve en lonende leerervaring zijn voor het kind.

Bij Sebio staat onze blog vol met tips en advies over hoe je ouders kunt blijven die het beste voor zichzelf en hun kleintjes doen. Als deze je heeft geholpen, ga dan de andere lezen!

Tot snel,

Lili

---

Ga voor meer informatie naar de website van Kind & Gezin.

Ga terug
Gerelateerde posts

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt