Zelfzorg

Hoofdpijn: 5 doeltreffende etherische oliën

Gepubliceerd op 21 February 2022

Wist je dat? Etherische oliën verlichten een groot aantal "kleine pijntjes", en sommige zijn bijzonder effectief tegen hoofdpijn. Sébastien, onze wellness- en gezondheidsambassadeur, stelt ze aan jou voor en legt uit hoe je ze kunt gebruiken.

Aromatherapie

1. Etherische Olie pepermunt


De etherische pepermuntolie staat bekend om zijn werking op de spijsvertering (maag en lever) en bevat menthol, een molecule dat gekend is om zijn  pijnstillende eigenschappen door vaatvernauwing, met andere woorden: koudewerking. Sommige hoofdpijnen houden verband met spijsverteringsproblemen, dus deze essentiële olie is dubbel zo nuttig in deze gevallen!

Het kan uitwendig (op de slapen of het voorhoofd) of inwendig (2 druppels op een medium: honing, plantaardige olie, suiker of neutrale tablet bijvoorbeeld) worden gebruikt, maximaal 3 keer per dag.  

Ik geef jullie ook mee dat pepermuntolie (althans wat het pijnstillende effect betreft) kan worden vervangen door essentiële olie van veldmunt, die meer menthol bevat dan pepermunt. Veldmunt wordt traditioneel gebruikt in balsems zoals tijgerbalsem of Keltische balsem.

Opgelet: Het gebruik van Pepermunt essentiële olie is afgeraden tijdens de zwangerschap en bij kinderen jonger dan 6 jaar.

2.Etherische olie van roomse of edele kamille

De essentiële olie van kamille is rijk aan "terpeen esters", pijnstillende en ontstekingsremmende moleculen, maar heeft ook kalmerende eigenschappen op het zenuwstelsel. Ze is bijzonder doeltreffend bij elke emotionele onevenwichtigheid en is dus ideaal als de pijn verband houdt met eender welke vorm van stress of emotionele schok (mensen onder stress hebben vaak hoofdpijn, dus deze essentiële olie is hen op het lijf geschreven!)

In het Oude Egypte was kamille gewijd aan de god Ra, de god van de zon, en er wordt gezegd dat het inademen van kamille je laat gloeien en weer een "zonne" energie geeft...

Het kan uitwendig worden gebruikt (op de pijnlijke plaats), maar ook door inhalatie (rechtstreeks uit het flesje of op een zakdoek, of op de binnenkant van de polsen). Energie" therapeuten bevelen het aan voor elke plexus, chakra of geblokkeerd reflexpunt. Het kan inwendig worden gebruikt (behalve tijdens de zwangerschap), in een dosis van 2 of 3 druppels, tot 3 keer per dag.

3. Etherische olie wintergroen

Deze etherische olie met een nogal bijzondere geur (you love it or you hate it!), die je vaak terugvindt in preparaten tegen spier- of gewrichtspijn (Tijgerbalsem, sprays tegen spierpijn, enz.), ontleent zijn eigenschappen aan één enkele molecule, die in grote hoeveelheden in EO voorkomt: methylsalicylaat... Als we weten dat deze molecule heel dicht bij aspirine (of acetyl-salicylzuur) ligt, kunnen we de werking beter begrijpen...

De etherische olie van Wintergroen is ook te vinden in de Cépharom "zwaar hoofd" roller van Pranarôm (net als de hierboven genoemde pepermunt).

Als het gemakkelijk uitwendig kan worden gebruikt (op de pijnlijke plaats), zal het niet worden ingenomen of verspreid, omdat de geur (en smaak) storend kan zijn...

Merk ook op dat deze olie kan worden vervangen door de biologische versie ervan: etherische olie van bergthee.



4. Etherische olie van Laurier


Misschien iets minder bekend dan de vorige 3, maar daarom niet minder doeltreffend! De etherische olie van de Nobel Laurier is zeer complex op bio-chemisch niveau, en bevat ook een aantal essentiële oliën.
Aan deze etherische olie worden dan ook een groot aantal interessante eigenschappen toegewezen. Het effect op de pijn wordt in verband gebracht met een combinatie van terpeenesters (dezelfde moleculen die men aantreft in nobele kamille of echte lavendel) en een andere zeldzamere molecule: eugenol. Eugenol, dat ook voor een groot deel aanwezig is in de kruidnagelboom (Eugenia Caryophyllus), is in laurier discreter, maar geeft aan deze etherische olie nog steeds een uitstekende pijnstillende werking.

Leuk weetje: eugenol wordt ook als synthetische molecule gebruikt in de tandheelkunde voor zijn verdovende werking, en deze molecule wordt ook aangetroffen in traditionele tijgerbalsems.

Het wordt hoofdzakelijk uitwendig gebruikt op de pijnlijke plaats, maar ook door inhalatie (in een flesje of aan de binnenkant van de polsen bijvoorbeeld), waarbij laurier bekend staat om kracht te geven, moed, om een beproeving door te komen met de energie van een krijger (laurierkransen zijn in alle oude beschavingen gebruikt om overwinning, verovering en succes te symboliseren)... Er wordt ook gezegd "niet op zijn lauweren te rusten"!

5. Etherische olie Ylang ylang

Deze essentiële olie heeft een krachtige en bedwelmende geur en is het meest gekend voor het kalmeren van stress, angst en spasmen, deze olie heeft dus het meeste effect bij nerveuze of spastische pijn (bijv. "kloppende" pijn).

Ylang-ylang etherische olie kan ook plaatselijk worden gebruikt of door inhaleren in plaats van inwendig.

Fytotherapie en gemmotherapie: even doeltreffend tegen hoofdpijn?


Je kunt deze verschillende remedies natuurlijk combineren, maar je kunt een etherische olie ook combineren met andere behandelingen in de fytotherapie of gemmotherapie!

Bijvoorbeeld:

In de fytotherapie is moerasspirea DE plant die aan de oorsprong ligt van de ontdekking van aspirine, omdat zij salicylderivaten bevat, meer bepaald methylsalicylaat (zoals in de hierboven vermelde wintergroen EO) en salicylzuur. Het bestaat in moedertinctuur of capsules.  Ik wijs jullie er nog even op dat een andere plant, de wilg (Salix Alba), min of meer dezelfde moleculaire samenstelling heeft en dus dezelfde effecten geeft.  Wat migraine betreft, is het eerder de Grote Kamille (Tanacetum Parthenium) die wordt aanbevolen.

In de gemmotherapie kunnen we knoppen noemen met een kalmerende werking (vijgenboom, lindeboom, meidoorn), knoppen met een effect op de cerebrale circulatie (Ginkgo, els), of zelfs de knop van de zwarte bes (vanwege zijn ontstekingsremmende werking). Sommigen daarvan zijn te vinden in het Midogem complex tegen hoofdpijn.

Waarschuwing: de vermelde etherische oliën en/of voedingssupplementen zijn mogelijk niet geschikt voor zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven, jonge kinderen, in geval van medicijngebruik of bekende of onderliggende pathologieën. Wees uiterst voorzichtig en raadpleeg bij twijfel eerst een gezondheidsdeskundige. Als de symptomen aanhouden, raadpleeg dan uw arts.

Tot ziens,

Sébastien

Wie is Sébastien?

Ontdek onze ambassadeurs

Ga terug

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt