Zelfzorg

Aromatherapie op kantoor: welke essentiële oliën gebruik je best?

Gepubliceerd op 8 February 2022

Etherische oliën, ze worden al sinds de oudheid gebruikt om in te werken op het psycho-emotionele vlak, hetzij tijdens religieuze ceremonies (wierook, mirre, enz.), voor het welzijn, om de lucht te zuiveren, of om in te werken op een bepaald emotioneel onevenwicht.  Er bestaat nu een discipline - olfactotherapie - die de invloed van geuren op het fysieke, mentale en emotionele niveau bestudeert. Tegenwoordig zijn diffusors steeds betaalbaarder en meer alledaags, ook op de werkplek... Laten we eens kijken welke essentiële oliën geschikt zijn in deze context, en waarom...

Aromatherapie

Etherische oliën om de lucht te zuiveren.

In de huidige gezondheidscontext gebruiken enorm veel mensen etherische oliën om de lucht te zuiveren en de verspreiding van bepaalde microben tegen te gaan. Naar mijn mening zou het zeer nuttig zijn om essentiële oliën te verspreiden op openbare plaatsen waar microben kunnen worden aangetroffen en overgedragen, met name in wachtkamers, scholen of kinderdagverblijven, werkplekken... Dit zou ook een uitstekende manier van preventie zijn.

Ik stel de volgende formule voor:

  • Etherische olie Ravintsara: 6 ml - dit is ongetwijfeld de bekendste antivirale E.O.  Deze eigenschap houdt verband met een combinatie van 2 moleculen: cineool en alfa-terpineol.  Deze moleculen worden aangetroffen in E.O.'s zoals Niaouli of Eucalyptus.  Het is dus niet nuttig om deze E.O.s. te combineren, maar je kan de ene vervangen door de andere naar gelang van onze olfactorische keuzes of de beschikbaarheid van de E.O.
  • Etherische olie Hô hout: 6 ml - linalool is aanwezig in het merendeel van deze twee E.O.s, en zorgt voor een sterk antibacterieel effect, met als voordeel dat het een aangename bloemengeur heeft. 
  • Etherische olie Grove den 6 ml - pineen (zit in veel E.O.'s van bomen) heeft alleen door de lucht een antiviraal effect (het heeft geen zin om het via de huid of oraal te gebruiken om dit effect te krijgen, in tegenstelling tot Ravintsara). Het geeft de mengeling ook een houtachtige en zuurstofrijke geur, die doet denken aan wandelingen in het bos...
  • Etherische olie Citroen 12 ml - dit is de essentie, verkregen uit de citroenzeste. Net als dennenhout, zal het alleen werken als een diffuser.  Het zorgt ook voor een frisse en aangename geur, zoals veel citrusvruchten.

Etherische oliën om de intellectuele capaciteiten te stimuleren (geheugen, concentratie, aandacht, redeneren...).

Bepaalde studies hebben de invloed van geuren op het stimuleren van cognitieve (intellectuele) vaardigheden aangetoond.

De essentiële oliën die het vaakst worden genoemd zijn pepermunt en rozemarijn cineool. Dit is dankzij de aanwezigheid van ketonen (pepermunt) en cineool (rozemarijncineool), de twee meest actieve moleculen die intellectuele vaardigheden stimuleren.  Deze E.O.'s zouden derhalve kunnen worden vervangen door om het even welke E.O. die rijk is aan ketonen of cineool.  Wees echter voorzichtig met het verstuiven van essentiële oliën die rijk zijn aan ketonen in de aanwezigheid van baby's of zwangere vrouwen.

Maar we kunnen ook andere E.O.s noemen die deze moleculen niet bevatten en ook een stimulerend effect op het intellect hebben: laurier, groenblijvende cipres, wit sandelhout, compacte oregano, bergamot.

Deze etherische oliën stimuleren de linker hersenhelft, Yang, Cartesiaans, verantwoordelijk voor intellectuele capaciteiten.

Ze kunnen alleen of in combinatie met elkaar worden verspreid, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur

Voorbeelden van toepassingen: tijdens werk dat veel geheugen of concentratie vereist, tijdens werkvergaderingen of presentaties, tijdens studies...

Etherische oliën om creativiteit en vindingrijkheid te stimuleren


Sommige essentiële oliën zullen de rechter hersenhelft stimuleren, Yin, degene die onze artistieke, creatieve, culturele potentieel beheert...

We kunnen met name E.O.'s noemen die rijk zijn aan esters zoals echte lavendel, edele kamille, ylang-ylang... maar ook andere E.O.'s zoals engelwortel, atlasceder, salie...

Alleen of in combinatie gebruikt, zullen deze etherische oliën nuttig zijn wanneer je jouw creatief potentieel op het werk wilt stimuleren, bijvoorbeeld op bepaalde gebieden zoals reclame, marketing, enz.

Etherische oliën om je los te koppelen, afstand te nemen

Sommige etherische oliën werken in op het limbisch brein, verantwoordelijk voor meditatie, gebed, buiten-lichamelijke ervaringen... ze helpen om los te laten, afstand te nemen of hoogte te nemen.

Dit kan nuttig zijn wanneer men zich even moet loskoppelen om later meer gefocust te zijn of om uit te rusten.

Ook interessant voor mensen die werken in de energetische zorg (massage, shiatsu, reflexologie, acupunctuur, reiki, enz.), om de patiënt en de therapeut aan te moedigen zich te ontspannen en afstand te nemen van een te indringende geest.

We vinden hier essentiële oliën zoals: wierook, mirre, cistus ladanifera, neroli, nard uit de Himalaya, Ceylon kaneel, nootmuskaat, elemi, Peruviaanse balsem, immortelle.

Let ook op de hierboven genoemde essentie van citroen, die niet alleen antiviraal werkt, maar ook een licht en kinderlijk kantje aan de kamer zal geven.  Nuttig voor mensen die te veel werken (preventief tegen burn-out), of te serieus, die hun "kinderlijke ziel" hebben verloren.

Etherische oliën om slechte geuren tegen te gaan

Het kan ook interessant zijn om te verspreiden op een werkplek waar nare geuren hangen, zoals chemicaliën, tabaksgeuren, transpiratie, vuilnis, toiletten...

Hier zijn mijn twee favoriete blends:

Anti-geur:

Dit mengsel is bijzonder doeltreffend om een slechte geur uit de kamer te verwijderen.

Fris en proper:

Dit mengsel geeft een propere indruk,net alsof er een grote lenteschoonmaak is gehouden!

Etherische oliën voor het plezier

Natuurlijk kan je essentiële oliën ook gewoon voor je plezier verstuiven, afhankelijk van het soort geur dat je lekker vindt, zonder op zoek te zijn naar een bepaald effect.

Er zijn veel kant-en-klare mengsels op de markt, maar je kan ook losse E.O.'s verstuiven.

De bekendste of meest gebruikte zijn :

Etherische oliën voor communicatie

Ten slotte kan je een sfeer creëren die communicatie, gastvrijheid, openheid voor anderen, gezelligheid bevordert, bijvoorbeeld tijdens een evenement waar we publiek of klanten ontvangen, tijdens een "team-building".

In dat geval moeten essentiële oliën zoals citroenverbenacitroen litsea of ylang ylang worden verstoven.

Welke verstuivers en voor hoelang?

Er zijn veel modellen op de markt, maar ik raad een ultrasone diffuser aan, voor een zachte en aangename diffusie, niet-invasief en niet lawaaierig.  Je kan 20 tot 30 minuten per keer verstuiven, en indien gewenst meerder keren per dag herhalen.

Heb je geen diffuser, dan kan je ook:

  • De etherische olie in de kamer verstuiven(door het vooraf te verdunnen in een hydrosol en het goed te mengen alvorens te verstuiven
  • Plaats de E.O. op een schoteltje (schotelkopje, enz.) of een poreuze steen.
  • Adem direct in uit de fles (of laat een open fles op het bureau staan, aangezien de E.O. vluchtig is, zal de geur zich langzaam door de kamer verspreiden).
  • Breng de E.H. aan op de binnenkant van de polsen, of waar dan ook op het lichaam, als een parfum (slapen, nek...)

Diffusers

Groetjes,

Sébastien

Ga terug

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt