Baby & kind

Liniment : wat is het en waarvoor wordt het gebruikt?

Gepubliceerd op 23 August 2023

Liniments voor kinderen bij Sebio

Bij Sebio hebben we gemerkt dat sommige ouders vragen hebben over liniment. Wanneer het te gebruiken, hoe en waarvoor zijn vaak vragen waar ouders geen antwoord op weten... En dat is normaal! Kom mee, ik zal het je uitleggen...

Wat is de liniment?

Liniment is een traditioneel preparaat dat al eeuwenlang wordt gebruikt om de huid te verzorgen, vooral voor het verschonen van baby's. Het is een eenvoudige maar effectieve formule die twee basisingrediënten combineert: kalkwater en olijfolie.

Kalkwater wordt verkregen door calciumoxide (ongebluste kalk) te mengen met water. Het heeft alkalische eigenschappen en wordt gewaardeerd om zijn huidverzachtende en beschermende eigenschappen. Olijfolie staat bekend om zijn voedende, verzachtende en beschermende eigenschappen. In combinatie met kalkwater vormt het een emulsie die zowel zacht als hydraterend is.

Deze twee ingrediënten vormen meestal de basis van een smeersel. Sommige recepten bevatten echter andere ingrediënten om specifieke eigenschappen of geuren toe te voegen. Het merk BEBIO heeft bijvoorbeeld bijenwas toegevoegd aan zijn BEBIO zalf voor meer homogeniteit; om de olijfolie en het kalkwater langdurig aan elkaar te binden en een beschermende laag op de huid te creëren.

Liniment heeft vaak de voorkeur van ouders die natuurlijke producten zonder agressieve chemicaliën willen gebruiken. De minimalistische formule maakt het zacht en respectvol voor de tere babyhuid.

Gamme de soins pour le change de bébé BEBIO

Welke liniment gebruiken?

Bij Sebio bieden we verschillende zalven aan.

Onze favoriete zalf is BEBIO zalf. De complete, zachte formule verzacht, voedt en beschermt de huid. Dit doordachte product is gemaakt van natuurlijke ingrediënten, waarvan sommige biologisch zijn. Het is ook verkrijgbaar in een kleiner formaat; de BEBIO zalf van 100 ml is praktisch voor op reis.

Bij Sebio bieden we ook andere effectieve zalfproducten zoals biologische oliehoudende zalf van Cosmo Naturel, Alphanova bio-zalf, Love & Green geurvrije zalf en vele andere.

Waarom liniment gebruiken?

Liniment wordt vooral gebruikt bij het verschonen van baby's luiers, omdat het een beschermende barrière vormt tegen vocht op baby's billen, waardoor irritatie en roodheid, die vaak voorkomen bij het gebruik van luiers, worden voorkomen.

Is de liniment een reinigingsmiddel?

Nee. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is liniment geen reinigingsmiddel. Inwrijfmiddel is een vettige substantie die resten losmaakt. Het geeft een schone indruk maar verwijdert geen bacteriën.

Eau nettoyante pour changer bébé BEBIO

Wanneer geen smeersel gebruiken?

Hoewel zalf over het algemeen een zachtaardig product is dat geschikt is voor veel aandoeningen, zijn er bepaalde situaties waarin het beter is om het niet te gebruiken. Hier zijn een paar gevallen waarin het beter is om geen zalf te gebruiken:

Allergie of gevoeligheid voor ingrediënten

Voordat je zalf op een groot huidoppervlak aanbrengt, moet je een huidtest uitvoeren op een klein oppervlak om te controleren of het een allergische reactie veroorzaakt.

Gewonde, kapotte of geïrriteerde huid

Vermijd het gebruik van zalf op open wonden of snijwonden, omdat dit verdere irritatie kan veroorzaken. Liniment is bedoeld voor gebruik op intacte of licht geïrriteerde huid, maar niet op open huidlaesies.

Ernstige acne

Als je last hebt van ernstige acne of andere inflammatoire huidaandoeningen, kun je het beste een dermatoloog raadplegen voor de juiste verzorging in plaats van liniment te gebruiken, dat mogelijk niet geschikt is voor deze aandoeningen.

Onderliggende medische aandoeningen

Als je specifieke huidproblemen hebt zoals eczeem, psoriasis of andere dermatologische aandoeningen, raadpleeg dan een arts voordat je het smeersel gebruikt, omdat het misschien niet geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Ogen en slijmvliezen

Vermijd contact met de ogen of slijmvliezen. Liniment is alleen bedoeld voor uitwendig gebruik en mag niet worden gebruikt in de buurt van de ogen, neus of mond.

Zwangerschap en borstvoeding

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, overleg dan met je arts voordat je de zalf gebruikt, vooral als het essentiële oliën of andere ingrediënten bevat die problematisch kunnen zijn tijdens de zwangerschap of borstvoeding.

Hoe verschoon je een baby met zalf?

Het verschonen van je baby gaat in verschillende stappen.

Maak eerst de billetjes van je baby schoon. Je kunt kiezen voor geurvrije BEBIO ecologische wegwerpdoekjes of BEBIO ecologische wegwerpdoekjes met liniment, BEBIO ecologische wegwerpdoekjes met water of andere ecologische wegwerpdoekjes. Een tweede optie is het gebruik van BEBIO wasbare doekjes of BEBIO Maxi babydoekjes waaraan je een reinigingswater zoals BEBIO reinigingswater hebt toegevoegd.

Lingettes écologiques jetables BEBIO

Breng vervolgens BEBIO inwrijfmiddel of een ander inwrijfmiddel aan met een BEBIO ecologisch wegwerpdoekje of een BEBIO wasbaar doekje.

Liniment BEBIO format voyage et grand format

Gebruik tot slot BEBIO luiercrème voor een optimale bescherming van de gevoelige zone. Meer info over het gebruik van luiercrème vind je hier.

Creme de change pour bébé BEBIO

Houd er rekening mee dat dit proces niet in de plaats komt van het regelmatig wassen van je kind in een badje dat geschikt is voor kinderen met douchegel voor baby's, zoals BEBIO wasgel, en niet te vergeten BEBIO bodycrème om de huid van onze kleintjes te hydrateren.

Bain Béaba bébé et creme corporelle bébé BEBIO

Vergeet onze ecologische BEBIO luiers en luierbroekjes niet, verkrijgbaar in verschillende maten voor maximaal comfort en effectieve absorptie!

Couches et langes écologiques BEBIO

Superpraktische tip: het BEBIO reispakket is een must-have voor in je luiertas zodat je niets vergeet, of om overal mee naartoe te nemen als je op reis of op stap gaat... Je vindt het hele gamma baby- en kinderverzorgingsproducten van het Belgische merk BEBIO in een miniversie: een 100 ml BEBIO reisformaat zalf, een 100 ml BEBIO reisformaat reinigingswater, een 25 ml BEBIO reisformaat luiercrème, een 100 ml BEBIO reisformaat reinigingsgel en een 20 pack BEBIO reisformaat calendula & shea doekjes.

Coffret travel pack soins de change bébé BEBIO

Hoe moet liniment worden gebruikt bij volwassenen?

Hoewel zalf vaak wordt geassocieerd met luiers voor baby's, kan het ook door volwassenen worden gebruikt om hun huid te verzorgen. De voedende, verzachtende en beschermende eigenschappen maken het een veelzijdig product voor huidhygiëne en -verzorging.

Hier zijn enkele toepassingen van zalf voor volwassenen:

1. Verwijder make-up met liniment

Liniment is een uitstekende, zachte en effectieve make-up remover; het is vet en zacht tegelijk en 'pakt' make-up en onzuiverheden, waardoor de huid goed gehydrateerd blijft. Als je het met een wattenschijfje op het gezicht aanbrengt, helpt het make-up te verwijderen, inclusief mascara en lippenstift, terwijl de huid gehydrateerd blijft.

2. Hydrateer je lichaam met smeersel

Liniment kan worden gebruikt als een vochtinbrenger voor het lichaam om de huid te kalmeren en te voeden. Het is vooral geschikt voor de droge, gevoelige huid omdat het helpt de beschermende laag van de huid te herstellen.

3. Verzorging na de zon met zalf

Liniment kan op de huid worden aangebracht na blootstelling aan de zon om irritatie en zonnebrand te verlichten. De kalmerende eigenschappen helpen de huid te kalmeren en roodheid te minimaliseren.

4. Voetverzorging met zalf

Liniment kan worden gebruikt om vermoeide, droge voeten te masseren. Het helpt ruwe huid te verzachten en eelt te voorkomen.

5. Handverzorging met zalf

Liniment kan op de handen worden aangebracht om ze te voeden en te beschermen, vooral bij koud weer wanneer de huid de neiging heeft uit te drogen.

6. Masseren met zalf

Liniment kan worden gebruikt als massageolie, waardoor het soepel glijdt en de huid hydrateert.

7. Huidverzorging met zalf

Liniment kan worden gebruikt om een probleemhuid zoals eczeem of kleine huidirritaties te behandelen dankzij de verzachtende eigenschappen. Het is echter raadzaam om een arts te raadplegen voordat je een behandeling toepast op een probleemhuid.

8. Liniment voor tepelverzorging

Liniment is een goede metgezel in het geval van droge tepels; het gaat barsten tegen. Je moet je borsten wel spoelen voor elke voeding.

Lingettes lavables BEBIO

Kortom, zalf is onmisbaar voor baby's, kinderen en ouders, en het is nog praktischer in reisformaat, zodat je het overal mee naartoe kunt nemen!

Tot snel,

Lili

Liniments voor kinderen bij Sebio

Ga terug
Gerelateerde posts

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt