Anders consumeren

Overstappen op verpakkingsvrij winkelen en je afval verminderen

Gepubliceerd op 11 September 2024

Plastic is overal, maar het is verre van de beste vriend van onze planeet. Gelukkig zijn er steeds meer zero waste oplossingen om het gebruik ervan te beperken, zoals het verbod op wegwerpplastic zakken, die vervangen worden door herbruikbare tassen. Je ziet ook overal alternatieven voor plastic rietjes opduiken. Winkels bieden steeds meer bulkproducten aan: fruit, groenten, brood, zaden... Voor sommigen wordt het langzaamaan een gewoonte, terwijl anderen nog twijfelen. Als je bij diegenen hoort die willen beginnen, maar niet weten hoe, dan vind je hier enkele tips om aan de slag te gaan met bulk kopen.



1 | Zoek bulkopties bij jou in de buurt


Toen ik besloot om bulk te kopen, begon ik mijn omgeving te verkennen. Ik ging naar een paar gespecialiseerde winkels, maar ik keek ook met een andere blik naar de winkels om me heen. Wat bleek? Ik was verrast hoeveel er te vinden was, zelfs in mijn buurt (en ik woon echt niet in een grote stad). Naast de supermarkten met hun fruit en groenten in bulk, zijn er steeds meer gespecialiseerde winkels, maar ook lokale handelaren zoals kaasmakers, bakkers, markten en kleine producenten... Sommigen staan zelfs toe dat je je eigen herbruikbare containers meeneemt! En vergeet de lokale initiatieven niet, zoals inkoopgroepen waar je gezamenlijk bestellingen kunt plaatsen.



2 | Pas je consumptiegewoonten aan


Nadat ik de opties had onderzocht, ben ik mijn eigen kasten gaan bekijken om te zien wat ik in bulk kon kopen. De mogelijkheden zijn eindeloos: brood, kaas, fruit, groenten, pasta, rijst, thee, suiker, chocolade, kruiden... en nog veel meer. Je kunt zelfs huishoudelijke artikelen vinden zonder verpakking, zoals herbruikbare houten keukengerei of ecologische borstels.


cuisine en vrac


Ik heb deze informatie in gedachten gehouden, zodat ik klaar ben wanneer mijn afwasborstel het begeeft, of wanneer de laatste reep chocolade op is (oh noooon !).



3 | Kies de juiste uitrusting


Toen ik klaar was om de sprong te wagen, heb ik geïnvesteerd in een paar praktische accessoires. Eerst en vooral, herbruikbare stoffen zakken. Ik ben dol op glas, maar het is te zwaar en breekbaar voor boodschappen. Daarom heb ik gekozen voor katoenen zakken van het merk Ah! Table!, perfect voor zaden, groenten, pasta's... Ze zijn licht, wasbaar en ontzettend handig. Elke maat heeft een koord van een andere kleur om de zakken makkelijk uit elkaar te houden, en hun gewicht staat erop vermeld, wat het afrekenen eenvoudiger maakt.

Daarnaast heb ik ook herbruikbare diepvrieszakken gekozen, evenals glazen potten van Ah! Table!, ideaal voor het opslaan van droge voedingsmiddelen.

Om plastic rietjes te vervangen, heb ik gekozen voor herbruikbare rietjes van bamboe van het merk Bambaw. Ze zijn praktisch, duurzaam en passen gemakkelijk in mijn tas voor gebruik op elk moment.



4 | Maak een efficiënte boodschappenlijst


Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar het hebben van een boodschappenlijst maakt echt een verschil. Zodra iets op is, noteer ik het, zodat ik onnodige aankopen vermijd. Elke week neem ik 15 minuten de tijd om maaltijden te plannen, zodat ik precies weet welke ingrediënten ik nodig heb. Dit voorkomt verspilling en zorgt ervoor dat ik alleen koop wat ik echt nodig heb (nou ja, ik kan niet altijd een extraatje zoals... chocolade weerstaan!).

Dankzij deze lijst neem ik ook de juiste herbruikbare containers mee voordat ik op pad ga voor boodschappen.



5 | Organiseer een ruimte speciaal voor bulkproducten


Om alles eenvoudiger te maken, heb ik ook de gewoonte aangenomen om een speciale bulkhoek in mijn keuken te creëren. Daar heb ik potten, zakken en mijn herbruikbare containers bij de hand, zodat ik nooit onvoorbereid ben voor mijn boodschappen. Het maakt het leven een stuk gemakkelijker en voorkomt dat ik mijn zakken vergeet thuis!


cuisine vrac


Ik heb ook geïmpregneerde bijenwas doeken en stoffen zakjes voor mijn zelfgemaakte snacks toegevoegd, van het merk Simonette à Bicyclette. Deze producten zijn perfect om plastic verpakkingen te vervangen, terwijl ze zowel esthetisch als functioneel zijn.



6 | Blijf op de hoogte van nieuwe ideeën


Het is altijd handig om je ogen en oren open te houden. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe adressen of ideeën om plasticgebruik te verminderen. Soms is het ook genoeg om gewoon met anderen te praten, te vragen hoe zij het doen, of stiekem een kijkje te nemen in de keukens van anderen als je bij iemand thuis gaat eten... Het belangrijkste is om nieuwsgierig te blijven!


Hopelijk geven deze tips je inspiratie om te beginnen met bulk kopen en te kiezen voor een zero waste levensstijl!

pauline

Ga terug
Gerelateerde posts

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt