Baby & kind

Van blije peuter naar flinke kleuter: een gids voor de eerste schooldag

Gepubliceerd op 16 July 2024

De eerste schooldag is een grote mijlpaal voor zowel je kind als jou als ouder. Het kan een spannende en soms stressvolle tijd zijn. Daarom delen we bij Sebio graag onze beste tips en tricks om deze overgang soepel en plezierig te maken. Daarnaast laten we zien hoe onze handige en stijlvolle kleuterboekentasjes perfect zijn voor deze speciale dag.

Wanneer gaat je kind naar de kleuterschool?

In België kunnen kinderen naar de kleuterschool vanaf de leeftijd van 2,5 jaar. Er zijn vaste instapmomenten gedurende het schooljaar, afhankelijk van de geboortedatum van je kind:

  • na de herfstvakantie
  • na de kerstvakantie
  • 1 februari
  • na de krokusvakantie
  • na de paasvakantie
  • na Hemelvaart
  • de eerste schooldag van september

Stappen om vooraf te nemen

  1. Schrijf je kind tijdig in: Zorg ervoor dat je je kind tijdig inschrijft bij de kleuterschool van jouw keuze. Informeer naar de inschrijvingsperiode en eventuele wachtlijsten.
  2. Plan een wenmoment: Veel scholen bieden wenmomenten aan. Dit zijn korte bezoekjes aan de school zodat je kind al een beetje kan wennen aan de nieuwe omgeving, de leerkrachten en de klasgenoten.

  3. Verzamel de nodige documenten: Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt, zoals een identiteitsbewijs van je kind, medische informatie en eventuele inschrijvingsformulieren.

kleuterboekentas kopen

Voorbereidingen thuis

  1. Routine oefenen: Begin enkele weken voor de eerste schooldag met het oefenen van een schoolroutine. Sta op hetzelfde tijdstip op, ontbijt samen en maak je klaar alsof je naar school gaat. Dit helpt je kind om te wennen aan het nieuwe ritme.

  2. Bezoek de school: Plan een bezoek aan de school voordat het schooljaar begint. Laat je kind de klas, de speelplaats en de juffen of meesters zien. Dit maakt de omgeving vertrouwder en minder eng.

  3. Lees boeken over school: Er zijn veel leuke kinderboeken die het thema 'eerste schooldag' behandelen. Lees deze samen met je kind om hen voor te bereiden en te enthousiasmeren.

  4. Speel rollenspel: Speel samen 'schooltje'. Gebruik poppen of knuffels om verschillende situaties na te bootsen, zoals in de rij staan, naar de wc gaan of de juf groeten.

De perfecte boekentas inpakken

Bij Sebio hebben we een uitgebreide collectie kleuterboekentasjes die niet alleen schattig, maar ook functioneel zijn. Hier is wat je in de boekentas kunt stoppen:

  1. Reservekleding: Een extra setje kleren voor het geval er een ongelukje gebeurt.

  2. Lunch en snacks: Gezonde snacks zoals fruit, een boterham en een drinkfles gevuld met water. Onze lunchboxen en drinkflessen zijn lekvrij en makkelijk te openen voor kleine handjes.

  3. Knuffel of troostvoorwerp: Een klein knuffeltje of doekje kan je kind geruststellen tijdens de eerste dagen.

  4. Regenkleding: Een lichte regenjas en eventueel regenlaarzen voor onverwachte regenbuien.

  5. Luiers en doekjes: Als je kind nog niet helemaal zindelijk is, zorg dan voor voldoende luiers en vochtige doekjes

  6. Schriftje: Een klein schriftje of notitieboekje voor communicatie tussen jou en de leerkracht.

kleuterboekentas kopen

Op de grote dag zelf

  1. Vroeg opstaan: Sta vroeg op zodat je de tijd hebt om rustig aan de dag te beginnen zonder haast. Een ontspannen start kan helpen om zenuwen te kalmeren.

  2. Positieve praat: Blijf positief en enthousiast over de schooldag. Vertel je kind hoe trots je op hen bent en hoe leuk het gaat worden.

  3. Kort afscheid: Hou het afscheid kort en liefdevol. Geef een knuffel, zeg dat je ze later ophaalt, en vertrek met een glimlach. Hoe moeilijk het ook is, een kort afscheid helpt om de overgang makkelijker te maken.

De eerste weken

  1. Praat over de dag: Vraag je kind elke dag hoe het was op school. Wat vonden ze leuk? Wat was er nieuw? Dit helpt hen om hun gevoelens te uiten en zich gehoord te voelen.

  2. Blijf betrokken: Blijf in contact met de leerkrachten en het schoolpersoneel. Stel vragen en toon interesse in het schoolleven van je kind.

  3. Plan speelafspraakjes: Organiseer speelafspraakjes met klasgenootjes. Dit helpt je kind om vriendschappen op te bouwen en zich sneller thuis te voelen op school.

kleuterboekentas kopen

Een warm en veilig begin

De overgang naar de kleuterklas kan voor zowel kinderen als ouders een spannende tijd zijn. Een warme, ondersteunende omgeving en goede communicatie met de school kunnen een wereld van verschil maken. Vergeet niet dat elk kind zijn eigen tempo heeft en dat het belangrijkste is dat ze zich veilig en geliefd voelen.

Bij Sebio staan we klaar om je te helpen met al je voorbereidingen voor deze grote dag. Neem een kijkje in onze webshop voor de leukste en meest praktische kleuterboekentasjes en andere schoolbenodigdheden.

Veel succes en een prachtige start van het nieuwe schooljaar gewenst!

Klaar voor de eerste schooldag

Ga terug
Gerelateerde posts

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt