Baby & kind

Wasbare luiers: de materiaalkeuze

Gepubliceerd op 11 May 2022

Hennep, bamboe, katoen, tencel/lyocell of synthetische materialen: Esmeralda, babyambassadrice van Sebio, presenteert de verschillende materialen die gebruikt worden voor stoffen luiers en hun voor- en nadelen. Dit is haar persoonlijke ervaring als moeder van twee kinderen met wasbare luiers en als manager van de Couchothèque/Nappy Library.

Wasbare luiers

Hennep herbruikbare luiers

Hennep is mijn favoriete materiaal omdat het het meest ecologisch is, het meest absorbeert en het snelst droogt (althans van alle natuurlijke materialen). Hennep is daarom ideaal voor nachtelijke stoffen luiers, omdat de luier dunner kan zijn dan andere luiers, dankzij het fantastische absorptievermogen van hennep.

Sommige mensen houden niet van de textuur van hennepluiers omdat ze ruw kunnen aanvoelen (kartoneffect). Het gebruik van azijn in het spoelwater is een oplossing die vaak wordt genoemd, maar die ik niet aanbeveel. Azijn verzacht namelijk niet alleen de vezels van de luier, maar ook de elastieken... te vermijden, als je niet wilt dat je luiers rond je dijen gaan hangen en lekken veroorzaken!

Anderen raden aan om je hennepluiers een paar minuten in de droger te stoppen. Dit maakt ze zachter zonder ze al te zeer te beschadigen (er blijft een risico van voortschrijdende krimp, zoals bij kleding).

Voor mij is de gemakkelijkste manier de ene hennepluier tegen de andere te wrijven of hem zachtjes tussen je handen te draaien, op dezelfde manier als je een ruwe draagdoek zacht maakt.

Je moet ook weten dat hennepluiers altijd gedeeltelijk van katoen zijn gemaakt, juist om dit probleem te verminderen.

Onder de wasbare luiers die ik aanbeveel en die ik ter beschikking stel aan de gebruikers van de Couchothèque/Nappy Library: inleggers en luiers van het merk Lulu Nature.

herbruikbare luier

Mini luier hennep - Lulu Nature

Bamboe wasbare luiers

Je leest vaak dat bamboe de meest absorberende en milieuvriendelijke stof is. Dit zou waar kunnen zijn als de luier gemaakt was van 100% bamboe. In werkelijkheid is bamboe een zeer moeilijke vezel om mechanisch mee te werken. Om dit te verhelpen mengen fabrikanten de bamboevezel met een andere vezel, soms katoen, vaak een synthetische vezel, zoals polyester. Deze laatste wordt eerst gebruikt als inslag waarop de bamboe wordt geweven. Daarom kunnen sommige oude stoffen luiers er "gepeld" uitzien, wanneer de natuurlijke vezel geleidelijk is afgebroken en de polyester inslag met het blote oog zichtbaar wordt. Deze aantasting is het gevolg van vele wasbeurten (inleggers die verschillende keren zijn gebruikt) en wordt versneld door het gebruik van de wasdroger!

Waarom een wasdroger, zal je je afvragen? Want bamboe absorbeert heel goed, maar het duurt lang om te drogen! Dit is logisch: hoe absorberender een vezel is, hoe langer het duurt om het vocht af te voeren... Hennep heeft het voordeel dat het een fijnere vezel is dan bamboe, en daarom droogt hennep sneller. Als gevolg daarvan mengen fabrikanten bamboe vaker met synthetische vezels dan met katoen, omdat microvezel/polyester sneller droogt.

Tenslotte houden bamboeluiers twee risico's in, waarvan er één niet te verwaarlozen is:

  1. Ze worden niet aanbevolen voor baby's die, gezien hun samenstelling, huidreacties op synthetische materialen zouden kunnen vertonen.
  2. Pas op voor te goedkoop geprijsde stoffen luiers. Deze prijzen betekenen over het algemeen namelijk gevaarlijke sluiproutes in het produktieproces met sociale gevolgen (arbeidsomstandigheden), ecologische gevolgen en vooral gevolgen voor de volksgezondheid. Zoals hierboven is uitgelegd, is bamboe een zeer moeilijke vezel om mechanisch mee te werken (het is hout!) en daarom gebruiken sommige bedrijven chemische processen, waarvan de vluchtige organische stoffen gevaarlijk zijn voor zowel de mensen die deze stoffen luiers maken als voor de baby's die ze dragen.


Niettemin, aangezien bamboe de voorkeur geniet van de fabrikanten bij het vervaardigen van nachtluiers, heb ik persoonlijk vele bamboe luiers gebruikt die mij volledig tevreden stelden !

Uit veiligheidsoverwegingen heb ik mij beperkt tot Europese of Canadese merken, die ook op het gebied van textielcontrole hoge veiligheidsnormen hanteren. Zelfs als de wasbare luiers in China worden geproduceerd, moeten zij, om in Europa (in fysieke winkels) te worden verkocht, voldoen aan de plaatselijke voorschriften, waaronder voor sommige het Oekotex-keurmerk.

Onder de stoffen luiers die ik aanbeveel en beschikbaar stel aan Couchothèque/Nappy Library gebruikers:

wasbare luier

Luier bamboe - Lulu Nature


Katoenen wasbare luiers

Katoenen luiers worden voorgesteld als minder absorberend dan hennep en bamboe. Zoals gezegd, deel ik dit standpunt voor hennep, minder voor bamboe.

In de wereld van draagdoeken is het materiaal niet de enige bepalende factor, het type weefsel zal ook de kwaliteiten van de draagdoek bepalen. Hetzelfde geldt voor stoffen luiers. De inleggers van het merk Popolini of de katoenen/polyester inleggers van Mother Ease die ik 's nachts als inlegger gebruik, bevredigen mij net zo goed als inleggers/luiers van bamboe!

Katoen droogt langzaam (vooral op elastisch niveau), daarom wordt het soms gecombineerd met polyester, zoals bamboe. Toch wordt katoen meestal alleen gebruikt en als het biologisch is, zijn katoenen luiers een goede keuze voor baby's met een tere huid.

Een ander voordeel van katoen (dat met hennep wordt gedeeld) is dat het bestand is tegen hoge temperaturen en dat katoen dus een lange levenscyclus heeft. Zoals hierboven is uitgelegd, slijten bamboe en synthetische materialen sneller als ze op 60°C worden gewassen en door een elektrische droger worden gehaald. Dus voor wie zich zorgen maakt over hygiëne (diarree) en zijn luiers op 90°C wil wassen (een goede wasroutine op 60°C is voldoende), zijn katoenen luiers de beste keuze.

Tenslotte heeft de hennep- of bamboeluier, wanneer hij gevuld is met plas, een bijzondere geur die storend kan zijn. Persoonlijk lijd ik aan chronische rhinitis (dankzij huisstofmijt en pollen!), dus dit is voor mij nooit een probleem geweest. Voor subtielere reukorgaan dan de mijne, zijn katoenen luiers misschien een betere keuze.

Onder de stoffen luiers die ik aanbeveel en beschikbaar stel aan Couchothèque/Nappy Library gebruikers:

Wasbare luier

Katoenen wasbare luier -Popolino

Synthetische wasbare luiers

Zoals hierboven vermeld, worden natuurlijke vezels zoals katoen en bamboe vaak gemengd met synthetische materialen zoals polyester.  Er zijn echter ook 100% synthetische stoffen luiers. Dit is meestal microvezel. Het Franse merk Hamac beweert in dit artikel dat de ecologische impact van dit materiaal kleiner is dan die van natuurlijke materialen. Aangezien hun analyse waarschijnlijk alleen van toepassing is op hun eigen productielijn en de kwaliteit van hun product, zou ik deze niet als algemene referentie gebruiken.

Uit mijn persoonlijke ervaring (ik run nu bijna 5 jaar de Couchothèque/Nappy Library) kan ik zeggen dat synthetische stoffen luiers over het algemeen minder absorberend zijn en een kortere levensduur hebben. Ik ben het echter met Hamac eens dat microvezel-inleggers het snelst drogen, zelfs sneller dan hennep. Synthetisch materiaal droogt echter sneller, omdat het minder absorberend is!

Maar als synthetische luiers het gebruik van de elektrische droger uitsparen, of de voorraad luiers voor een gezin met beperkte financiën verkleinen, zijn dat positieve punten voor het milieu en de portemonnee! Bovendien zijn synthetische inleggers goedkoper dan andere.

Een klein nadeel dat hierboven werd vermeld: baby's hebben een kwetsbare huid en synthetische materialen kunnen huidirritaties veroorzaken.

Een ander reëel risico dat hierboven is genoemd: pas op voor Chinese merken van stoffen luiers, ze zijn vaak gemaakt van synthetisch materiaal van slechte kwaliteit dat niet voldoet aan de veiligheidsnormen voor textiel.

Onder de stoffen luiers die ik aanbeveel en beschikbaar stel aan Couchothèque/Nappy Library gebruikers:

Wasbare luier

Hybride luier - Hamac

Tencel/lyocell stoffen luiers

Afgezien van Popolini heb ik weinig ervaring met deze vezel en hij wordt zelden genoemd in vergelijkingen van het absorptievermogen van stoffen luiers.

Ik heb echter gemerkt dat Popolini in tencel juist die klassieke luiers voor overdag zijn die, met extra inleggers/boosters, 's nachts heel goed gebruikt kunnen worden. Zozeer zelfs dat sommige critici klagen dat ze er 's morgens doorweekt uitzien (maar niet lekken!) omdat ze zich inbeelden dat de baby onaangenaam nat zal aanvoelen.

Deze angst komt meer voor bij ouders die wegwerpluiers zijn gaan gebruiken en dus gewend zijn 's morgens billetjes te drogen. Ze vrezen zelfs dat dit de slaap van de baby zal verstoren. Om eerlijk te zijn, baby's die alleen stoffen luiers hebben gekend, klagen niet ;-)

Welke materialen te kiezen voor wasbare luiers?

Concluderend zou ik zeggen dat wat de keuze van stoffen luiers betreft, de voorkeuren wat materialen betreft zeer persoonlijk en subjectief zijn.

De winnende combinatie voor ons was een mix van types en materialen, waaronder :

  •     Overdag, Totsbots Bamboozle (bamboe) en Popolini (katoen-tencel) stoffen luiers op de crèche, en Close Pop-in (bamboe) voor het weekend.
  •     s Nachts Bambinex (bamboe) en Lulu Dodo van Lulu Nature (bamboe en hennep).


En u, welk materiaal verkiest u voor de stoffen luiers van uw kleintjes?

Tot ziens,

Esmeralda

Wie is Esmeralda?

Wasbare luiers

Ga terug

Cadeaus en korting

Word lid van Planet Family

Klantenservice

Behulpzaam en eerlijk advies

Veilig betalen

In een veilige omgeving

Snelle levering

Bij je thuis of in een afhaalpunt